Logistikk

Stor oversikt: Her er startupene som sikrer fremtidens lager og transport 

Jernregelen gjelder i krig, pandemi og næringsliv: Man kan forsøke det meste, men til slutt er det logistikken som avgjør.

Gründer og CEO, Charlotte Aschim, i TotalCtrl.
Publisert Sist oppdatert

Her er oppstartselskapene som utfordrer, lever av og effektiviserer fremtidens forsyning, lagring og logistikk av varer. Felles for dem er at de hovedsaklig retter seg mot den delen av verdikjeden hvor varer skal transporteres og lagres. 

Vi har også inkludert noen selskaper som forsøker å løse logistiske utfordringer ved kollektivtransport. Enkelte robotselskaper er også tatt med siden automasjon er en stadig mer sentral del av logistikk.

Det er flere selskaper som kunne vært med i oversikten, men som er utelatt fordi de overlapper mange kategorier. Rene transportselskaper som Helthjem og Porterbuddy er ikke tatt med i oversikten, det er heller ikke Oda, selv om selskapet kommer til å fokusere mer på logistikk-teknologien sin fremover. 

Profrakt: Automatiserer «backoffice» i nettbutikker

Ambisjonen er å bli for alt som skjer bak disken i nettbutikken (lager, logistikk, bestilling etc), det som Shopify er foran disken (salg, markedsføring og distribusjon etc).

Grunnlagt i 2020 av Alf Kristian Amundsen og Stein Thore Haga, selskapet Profrakt har vokst til 20 ansatte. 

I 2021 rapporterte eierselskapet Logistikkgruppen AS en omsetning på Kr 47,786,000, og et positivt resultat før skatt på 3,3 millioner kroner. Begge tallene var over ti ganger høyere enn året før. 

Selskapet har ikke hentet penger eksternt. 

360 Logistics: Totalleverandør av ordrehåndtering og lager for nettbutikker. 

Etablert i 2018 av gründerne Gustav Jebsen og Bjørn Staavi. Omsetningen i 2022 var på Kr 70,437,000, mens resultatet før skatt endte på Kr 3,389,000. Mens omsetningen gjorde et betydelig hopp fra 52 millioner i 2021, krympet resultat fra 5,5 millioner. 

Ferd, Skyfall og Bakken & Bæck-tilknyttede Dovetail kom inn på eiersiden i 2022 i en runde som verdsatte selskapet til rundt 121 millioner kroner.

Les mer her

Omnimod: Logistikksystem som skal effektivisere jobben med å få pakker inn og ut fra lager og distribusjonen av dem. 

Startet opp av NTNU-studentene Tobias Drage Roti og Seva Karpov i 2020. Siden starten har Omnimod vokst til 16 ansatte. I 2021 hadde selskapet en omsetning på Kr 1,624,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 1,007,000.

Gründerne var lenge stille rundt rullebåndet som kan flytte pakker i flere dimensjoner, men er nå sikre på at rettighetene til teknologien er sikret. Selskapet fikk nylig Helthjem som sin første betalende kunde.

I en runde i 2022 ble selskapet verdsatt til 100 millioner kroner. Autostore-installatør Element Logic kom inn på eiersiden.

Nå har de fått med en anonym amerikansk investor som har økt verdsettelsen ytterligere. 

Les mer her

Totalctrl: Kontroll på varelager og hvilke matvarer som går ut på dato når, og så tilpasse driften deretter. 

Charlotte Aschim startet Totalctrl i 2017, og selskapet har nå 7 ansatte. 

I 2021 rapporterte selskapet en omsetning på Kr 545,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 3,498,000. 

Omsetningen har falt de siste årene fra 1,7 millioner i 2019. Likevel valgte HR-veteranene Trond Stensrud og Bjørn Petter Garder med bakgrunn fra Simployer å investere nye 15 millioner i fjor til en verdsettelse på 105 millioner kroner.  

Aschim fortalte Shifter sist sommer at de siste årene har vært tøffe, men hun vurderte aldri å gi opp. 

Dagens: Gjør storskala lokal- og direkte handel mulig

Ambisjonen til gründerne Hafdis Hermannsdottir og Maximo Graesse er å bli markedsledende innen direkte-handel av lokale råvarer til hotell- og serveringsbransjen (HoReCa). 

Selskapet har utviklet en egen «blueprint» for en desentralisert logistikk-kjede som tar i bruk eksisterende infrastruktur hos kundene. Modellen er «asset-light» som muliggjør øyeblikkelig oppskalering og nedskalering av verdikjeden avhengig av etterspørsel.

I en emisjon i mars 2023 kom Stavanger-investor T.D. Veen AS inn. I tillegg  investerte Investinor, Stratel, MP Pensjon og Iterate i runden.

Dagens konsernet (som inkluderer aktiviteten i Danmark) omsatte for 23,4 millioner kroner i 2022 (19,6 i Norge), opp fra ni millioner i 2021. Resultatet før skatt endte på minus 19 millioner i 2022 for Dagens Norge AS.

Les mer her

Aviant: Levering av lette pakker med autonome droner. 

Dronegründerne Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har fløyet mer mat hjem enn Amazon. 

Siden oppstarten i 2020 har Aviant utvidet teamet til 22 ansatte. De hadde en omsetning på Kr 2,431,000 og rapporterte et negativt resultat før skatt på -Kr 2,564,000 i 2021.

Bring er blant de tidlige investorene.  I høst hentet selskapet 23 millioner kroner i en overtegnet emisjon hvor blant annet Luminar Ventures og CoFounder kom inn. 

Wanda: Tilbyr lagring i overskuddsareal, hent og frakt, samt ekstratjenester som vedlikehold av utstyr. 

Wanda Group ble grunnlagt av Mathias Hovet og Lars Syse Christiansen i 2018 og har i dag 46 ansatte. 

Selskapet rapporterte en omsetning på Kr 1,440,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 25,183,000 i 2021.

Wanda har mektige venner både innen eiendom og logistikk. Oda-gründerne Karl Munthe-Kaas og Vegard Aakre Vik er engleinvestorer, og eiendomsinvestoren  Fredensborg kom inn i en 60-millioners runde i 2022. Fra tidligere runder har Obos og Posten investert.

Les mer her

Zendera: Løsning for effektiv styring av transport. 

Digitaliserer transportører og grossister med automasjon og henter inn data i sanntid for å forenkle planleggingen med hensyn til trafikk og trafikkbelastning. 

Selskapet ble grunnlagt i 2017 av Kim Iversen og har i dag 9 ansatte.

I 2022 landet omsetningen på 2,6 millioner kroner, opp fra 1,4 året før. Resultat før skatt kom på -9,5 millioner.

Engleinvestorene Christian Rokseth og Birger Magnus er blant investorene. Det er også Xeneta-gründer Patrik Berglund.

Les mer her

Grin: «Pant på alt»

Selskapet, som leverer smarte innsamlingssystemer som ved hjelp av sensorer og algoritmer gjenkjenner det som leveres og verdien på det, er eksperter på retur og sirkularitet. 

Siden oppstarten i 2018 har Grin og gründer Lars-Martin Berglund utvidet teamet til 8 ansatte. 

I 2021 rapporterte Grin en omsetning på Kr 2,480,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 464,000.

Asistobe: Verktøy for planlegging av passasjerflyt innen offentlig transport

Software-selskapet Asistobe ble etablert i 2020 av Johan Cato Haveland, og har siden vokst til 11 ansatte. 

I en emisjon i 2022 kom Stavanger-investor DSD inn sammen med blant annet investeringsselskapet Valinor som kontrolleres av vindmølle-milliardær Lars Helge Helvig. 

Selskapet omsatte i 2021 for 4,3 millioner kroner med 135.000 i pluss på bunnlinjen før skatt.

Swipload: Digitale løsninger for megling av frakt

Swipload Technologies ble grunnlagt i 2019 av Stian Vere, har 5 ansatte og har mottatt 17 millioner kroner i finansiering.

Med base i Kristiansand har selskapet ambisjoner om å bli et styringssystem for samarbeidet en bedrift har mot sine hovedtransportører. 

Selskapet har hentet ni millioner kroner gjennom flere runder hvor verdsettelsen er utsatt. DSD og Skagerak Capital er blant eierne. 

I 2022 landet omsetningen på en million kroner og resultatet før skatt på -1,7 millioner.

Les mer her

Ferdia: Bedre anvendelse av transport

Ferdia utvikler konsepter som skal fornye turbuss-bransjen, deriblant Sharebus; en digital løsning for samkjøring og bussdeling. 

En turbuss står stille 75-80 prosent av tiden, og når de først kjører, er de tomme en tredjedel av tiden. Det var bakgrunnen da tidligere telenor-ansatt Håkon Sæther i 2016 startet selskapet. 

Nå har det vokst til 12 ansatte. I 2021 rapporterte de en omsetning på 5,6 millioner og et resultat før skatt på minus 3,2 millioner kroner. I 2022 økte omsetningen til 6,9 millioner, men resultatet falt til minus 13,3 millioner før skatt. 

Les mer her

Wheel.me: Robothjul som kan monteres på ting slik at de kan flytte seg selv 

Wheel.me ble grunnlagt i 2013 av Atle Timenes, og ble på tampen av 2021 verdsatt til 620 millioner kroner - en verdsettelse som falt da selskapet nylig hentet 150 millioner kroner. 

Wheel.me har i dag 65 ansatte og Idékapital er en av de største eierne.

I 2021 var omsetningen 586.000 kroner, mens underskuddet var 19,4 millioner kroner før skatt. 

Les mer her

Sentisystems: Rammer for håndtering av sensorer som benyttes i autonome og robotiserte systemer

SentiSystems har sitt utspring fra forskning på autonomi ved NTNUs institutt for teknisk kybernetikk og senter for autonome maritime operasjoner og systemer, AMOS. Selskapet ble grunnlagt i 2021.

Teknologien danner grunnlag for trygge selvkjørende droner, skip, tog og biler samt nøyaktig kartlegging.

Selskapet omsatte for 762.000 i 2021 og fikk et negativt resultat før skatt på 115.000 kroner.

Les mer her

Aivero: Skybasert plattform for å sette opp og styre robotceller ved hjelp av sanntids 3D-video og kunstig intelligens

Selskapet ble stiftet i 2017 av seriegründer og engleinvestor Christian Rokseth og Martin Svangtun og Rapael Dürsheid, og har 5 ansatte. 

I 2021 rapporterte Aivero en omsetning på Kr 156,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 3,017,000.

Ved utgangen av 2021 hentet selskapet 16 millioner kroner til en verdsettelse etter penger på 66 millioner kroner. 

(Oppdatering 2.11.2023: Selskapet satser nå mot computer-vision og roboter er ikke lenger en hovedprioritet)

Zivid: 3D-videosyn for industrielle automasjonssystemer

Det har vist seg krevende å gjenkjenne objekter slik at roboter kan gripe dem og flytte på dem. Zivids teknologi bidrar her.

Selskapet, som ble startet av Henrik Schumann-Olsen og Øystein Skotheim i 2015, har blant andre Geir Førres Firda på eiersiden. 

Tidligere Opera Software-sjef Lars Boilesen er styreleder.

Siden starten har selskapet vokst til en omsetning på 51,3 millioner kroner og 74 ansatte i 2022, med et resultat etter skatt på minus 90,3 millioner kroner.

Siglar Carbon: Tilbyr data for utslippsreduksjoner i shipping

Selskapet ble etablert i 2016 av Sigmund Kyvik og Geir Olafsen, og har nå 22 ansatte. 

I 2021 hadde det en omsetning på Kr 8,171,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 10,431,000. Omsetningen i 2020 var 2,85 millioner kroner.

Videoxio-gründerne Tom Erik Lia og Michel Sagen er blant investorene. 

Xeneta: Samler inn data om shipping og selger det videre. 

Patrik Berglunds og Thomas Jarle Sørbøs Xeneta ble etablert i 2015 og har nå 123 ansatte. 

På selskapets plattform kan man få oversikten over fraktdata. Tjenesten ble svært populær blant under pandemien da globale fraktpriser svingte unormalt mye. 

I 2021 rapporterte de en omsetning på Kr 93,711,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 26,020,000.

I september 2022 hentet selskapet 790 millioner kroner til en verdsettelse på 2,6 milliarder kroner. Investinor var blant de tidlige investorene som solgte seg ut i denne runden.

Les mer her

Pickr: Utvikling og salg av plukketeknologi

Selskap som fra 2016 har i sammen med kunder utviklet robotisert plukketeknologi som skal bidra til å effektivisere plukking innen blant annet netthandel. 

Selskapet har en pilotinstallasjon i operasjon hos BliVakker.no og har nylig solgt en løsning for 24/7 ordreplukk til VESO Apotek.

Omsetningen i Pickr, som er utelukkende soft funding, falt fra 2020 til 2021, men var tilbake på rundt 2,3 millioner i 2022. Selskapet har Christian Rokseth og Magnus Jepson på eiersiden.

I en runde som verdsatte selskapet til 40 millioner kroner i fjor sommer kom Trond Riiber Knutsen og Zaptec-gründer Brage W. Johansen også inn blant eierne.

Solwr Robotics: Lagerroboter for enkle oppgaver som plukk og løft. 

Siden oppstarten i Ålesund i 2016 har gründerne Per Egil Røshol og Torbjørn Krogen i Solwr Group utvidet teamet i underselskapet Solwr Robotics til 25 ansatte. 

Selskapet hadde en omsetning på Kr 9,257,000 og et negativt resultat før skatt på -Kr 3,176,000 i 2021. Året etter var omsetningen økt til 12,6 millioner med resultat før skatt på -8,7 millioner kroner. 

Et av Norges største transportselskaper, Norgesgruppens Asko, kom inn som investor i selskapet i 2022. Det verdsatte selskapet til rundt 110 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.