investor

Nytt investorkollektiv møttes hos Oda: – Det er ikke nok kvinner som investerer, nå gjør vi noe med det

Fellow Fools gjør sin første investering i Heidi Frost Eriksens mental helse-startup, Simli.

Investorkollektivet Fellow Fools består av.
Mari Hoftun, Lisa Maurer, Marielle Hvide, Hilde Dybdahl Johannessen og Savina Velkova i investorkollektivet Fellow Fools.
Publisert Sist oppdatert

Investorkollektivet Fellow Fools, bestående av fem kvinner som alle møttes i forskjellige stillinger hos Oda, blir etablert i disse dager.

– Det er ikke nok kvinner som investerer, sier Savina Velkova. – Så vi bestemte oss for å gjøre noe med det.

De fem skal fremover legge en slump av egne midler i en felles pott som skal investeres i tidlig fase.

Navnet ble til fordi du må være en litt naiv drømmer for å lykkes som gründer.

– Vi elsker det, og vil være litt naive drømmere sammen med dem. I tillegg viser det tydelig at vi ønsker å være med tidlig som «foolsene» i family, friends and fools.

Fellesskapet er åpne for å investere i mange typer industrier og bransjer, det som er viktigst er at selskapet har et bra fotavtrykk for kloden og for folk. Det er også avgjørende at investorene selv kan tilføre verdi med sine unike bakgrunner innen produkt, ux, markedsføring/vekst, strategi og organisasjonsbygging.

Teamet kommer til å følge ekstra godt med på kvinnelige gründere.

– Vi skal ikke blande oss inn i den daglige driften, men kommer til å stille egne erfaringer til porteføljeselskapenes disposisjon, sier Velkova.

Hun peker på at kollektivet innehar erfaring og kompetanse innen roller man ofte ikke har ansatt i tidlig fase av selskapsreisen, slik som produktledelse, UX, markedsføring og strategi.

– Hvordan kommer vi til å merke at dere skiller dere ut blant investorene?

– Kanskje vi ser litt lenger på ting som 25 hvite menn ser rett forbi? Vi kommer til å se etter selskaper som både har hodet og hjertet med seg. Til slutt kommer vi til å sitte igjen med en mer mangfoldig portefølje, mener vi.

I første omgang kommer de til å investere i pre-såkorn-fase.

– Vår hovedverdi er ikke å komme med de dypeste lommene, men å være en god investor som også fungerer som en hjelpende hånd. Vi ser at det er etterspørsel etter sweat equity deals, noe vi tenker er en vinn-vinn-situasjon.

Alle i i kollektivet har et langsiktig mål om å være med å forme startup-Norge ved å dele av den kunnskapsbanken de sitter på.

– Og hvem vet. Om noen år har dette kanskje grodd til å bli noe vi kan gjøre på fulltid.

Dette er teamet

Mens to har startet på nye prosjekter, er tre av dem fortsatt ansatt hos Oda.

Savina Velkova jobbet hos Facebook og BrightTALK i London og San Francisco før hun kom til Norge for å jobbe med produktutvikling i Oda, der hun også sitter i styret.

Hilde Dybdahl Johannessen jobbet som UX lead for logistikk og vekst i Oda der hun også tidligere satt i styret. Har kompetanse innen design og produktutvikling med fokus på vekst og vaneendring. Er nå medgründer i Homies, en proptech startup.

Lisa Maurer har ledet forskjellige produktteamt i Oda og som konsultent gjennom ulike faser, fra idé til skalering. Siste året har hun spesialisert seg i bygging av produktorganisasjon, produktstrategi og operations. Hun er opprinnelig fra Tyskland.

Marielle Hvide startet som forretningsutvikler i Oda i 2017 etter 2 år i BCG. Hun har erfaring med selskapsstrategi og produktstrategi, samt hvordan man bygger organisasjon og prosesser for en bedrift i ulike vekstfaser.

Mari Hoftun var Odas første ansatte tilbake i 2015 og har vært med på store deler av vekstreisen. Hun er ekspert på merkevarebygging og vekststrategi. Fra august starter hun som CCO i NoA Connect, hvor hun skal hjelpe andre selskaper med vekst og markedsføring.

Første investering i Simli

Etter tre måneder under radaren gjør nå Fellow Fools sin første investering. Valget falt på mental helse-startupen Simli hvor Heidi Frost Eriksen er gründer. og som nå er i gang med å lande en ny kapitalrunde.

– Simli er et veldig spennende selskap med et strålende team, sier Velkova. – De har tatt imot oss på en veldig fin måte og nå skal vi blant annet jobbe med dem innen produkt og UX design.

Simli har lagd en VR-basert treningsplattform for å hjelpe folk som sliter med vanskelige, sosiale situasjoner. Tidligere i år fikk selskapet 5,7 millioner i innovasjonstilskudd fra Innovasjon Norge.

Shifter erfarer at pengene fra Innovasjon Norge skal gå til videreutvikling av selskapets AI-plattform, og markedslansering av denne. Selskapets prosjektpartnere er Dr.Dropin Psykologi, Angstklinikken og Mental Helse Ungdom.

Teamet i Fellow Fools fremhever at sosial angst er et økende problem i samfunnet.

– Den tredje mest hyppige psykiske lidelsen både blant barn, ungdom og voksne er sosial angst, og eksponering gjennom VR har vist seg lovende. Dessuten passer selskapet godt inn i verdiene våre på alle andre måter også.

Værer et stemningsskifte

Velkova var i London i etterkant av finanskrisen. Hun ser visse likheter til situasjonen i kapitalmarkedet i dag.

– Investorene er blitt mer kritiske til hva de støtter og krever nok mer informasjon og forsikringer fra gründerne, sier hun.

Likevel er det hennes oppfatning at tidlig fase fortsatt er mindre berørt av kapitalkrisen enn mer modne og børsnoterte selskaper.

Damene i Fellow Fool er uansett overbevist om at økosystemet for startups i Norge er riktig sted å plassere penger fremover.

– Nå har vi hatt noen scaleups og oppkjøp her i landet. Og med nedskjæringer i tech-industrien, så vil det oppstå positive ringvirkninger fra idéene som disse menneskene nå kommer ut med, det tror jeg virkelig, sier hun.

Fra tiden i Oda, sitter de igjen med erfaringer som kan komme startups til gode.

– Hva vil du si er en typisk feil som mange gründere gjør?

– De pivoterer ikke ofte nok, eller raskt nok. Da prøver de ikke nok ting. De beste selskaps- og produktbyggerne klarer å holde to tanker i hodet samtidig, både den langsiktige visjonen og fleksibiliteten som kreves kortsiktig for å oppnå visjonen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.