kapital

Status etter første halvår: 35 prosent nedgang i startup-kapital

I de første seks månedene av året ble det investert rundt 5,6 milliarder kroner i norske start- og scaleups fordelt på 171 runder.

Avstanden mellom kapitalen investert i første halvår 2022 og 2023.
Publisert Sist oppdatert

Det er en nedgang på 35 prosent fra tilsvarende periode i fjor da investorer tilførte selskapene 8,7 milliarder kroner i frisk kapital på 160 runder. 

Det er også en nedgang på 35 prosent fra andre halvår 2022 da det ble investert 8,6 milliarder kroner.

Mens kapital-krisen fortsatt kjennes godt for mange startups, har det vært tegn til at det har lettet litt i det siste. Avviket i emittert kapital mot fjoråret økte kraftig i februar, men utviklingen har siden stabilisert seg noe.

Færre store runder, men flere totalt

Den mest slående forskjellen i 2023 er færre av de største rundene. Så langt er det bare batterifabrikken Morrow Batteries og ladeselskapet Wattif som har hentet over en halv milliard kroner, og da kun beløp rett over denne grensen. På samme tid i fjor var det flere selskaper som hentet rundt milliarden, inkludert Morrow, men også SaaS-selskapet Ardoq og strømselskapet Tibber.

Samtidig rammer mindre kapital i omløp hele økosystemet av startups. Tallene viser at det har vært gjennomført og offentliggjort færre små runder (under 20 millioner kroner), som er typisk for selskapene i de tidligste fasene i år. På den annen side har det vært noen flere Serie-A-runder som gjelder selskaper som har et ferdig produkt og har fått noen tidlige kunder. 

Median-runden per måned, altså størrelsen på den runden som ligger i midten av en sortert liste fra størst til minst, har stort sett også blitt 35 prosent mindre og ligger nå på mellom 10 og 18 millioner kroner. 

Mindre til software-selskaper og energi - mer til klima og miljø

Hvilken kategori det enkelte selskap plasseres i kan virke vilkårlig, men det gir et sammenligningsgrunnlag over tid. Siden første halvår 2022 er det programvare/SaaS-kategorien som er blitt mest redusert, men energi-kategorien er også kuttet med 900 millioner. Flere av de andre store gruppene er halvert. 

Selskapskategoriene hvor kapitalen minket og økte fra første halvår 2022 til første halvår 2023

Klima- og miljø, agritech, droner, roboter og logistikk har fått mer interesse og kapital fra investorene. Blant annet hentet klimakvote-scaleupen Chooose 200 millioner i januar, X1 Technologies (tidligere Halodi Robotics) som lager menneskelignende roboter hentet rundt 240 millioner i mars og N2 Applied som har en teknisk løsning som gjør avføring fra landbruk til gjødsel 104 millioner i vinter. 

De raske elbåtene til Evoy fikk nylig 75 millioner kroner fra eksisterende investorer og sin nye ankerinvestor den finske båtbyggeren Axopar. 

Investorene mer fornøyd med verdsettelsene

Da Viking Venture gjorde sin første norske SaaS-investering på tre år i mai, sa investeringsdirektør Magnus B. Willumsen at de nå i økende grad opplevde at de klarte å bli enige med selskapene om verdsettelser. 

Det går igjen i tallene som viser at en del investorer som har vært tilbakeholdne en stund, har gjort investeringer igjen.

Investinor har vært relativt aktiv det siste halvåret, men først og fremst gjennom oppfølging av eksisterende investeringer. 

Pensjonsfondet til ansatte i Tine, MP Pensjon, har lenge investert i startups, men tok et hvileskjær i aktiviteten på slutten av 2022. Nå er de tilbake igjen, blant annet med deltagelse i 43-millioners runden til låseselskapet Defigo sammen med Scale Leap Capital og Idékapital. 

Skyfall har åpnet lommeboken for edtech/AI-selskapet We Are Learning, mens engleinvestor Trond Riiber Knudsen satset friske midler på proptech-plattformen Relynk og plukketeknologien til Pickr.

Det er ikke så ofte vi hører fra Aidiom, venture-selskapet til seriegründer Jon Øyvind Eriksen, men da det industrielle AI-selskapet Intelecy fikk Yara Growth Ventures med på en 38-millioners runde, dukket de opp igjen for å forsvare andelen sin i selskapet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.