-
Technical Support Engineer | NBIM
-
Country Manager Norge | Noteless
-
Partner/Headhunter | Branchy
-
Senior Product Manager | Bakken & Bæck
-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
inkubator
Romfartsinkubator fyller på – disse 17 er foreløpig plukket ut
Fra droneteknologi til romdrakter: Flere norske startups jobber med ulike tilnærminger til rommet.

ESA BIC Norway skal i løpet av de neste årene hjelpe totalt 40 norske startups gjennom ulike ESA-initiativer.
Nå teller den nasjonale inkubatoren for oppstartsbedrifter innen romteknologi totalt 17 startups (Se liste nederst i saken! )
ESA BIC står for European Space Agency Business Incubation Centre, og er en del av Den europeiske romorganisasjonens (ESA) satsing på å hjelpe gründere og oppstartsselskaper som bruker romteknologi – enten for å lage løsninger til bruk i rommet (for eksempel utstyr for satellitter eller astronauter) eller for å bruke data fra rommet her nede på jorda (for eksempel satellittdata for landbruk, klima eller transport).
ESA BIC Norway, som ble opprettet i 2018, er den norske grenen av dette nettverket.
Inkubatoren driftes av Kjeller Innovasjon i samarbeid med Startuplab, Fremtidens Industri, KPB, Validé og Norinnova.
Selskapene som blir tatt opp får blant annet et stipend på 30.000 euro (tilsvarende 355.000 norske kroner), tilgang til rådgivning og nettverk. For å kvalifisere seg må selskapene være under fem år gamle, ha norsk arbeidstillatelse og ha sikret lokal delfinansiering.
Tidligere deltakere i programmet har hentet over 250 millioner kroner i finansiering, ifølge ESA BIC Norways nettsider. Blant disse finner vi norske startups som Digifarm, Glint Solar og SurplusMap.
Dette er selskapene:
Airdodge
Beskrivelse: AirDodge utvikler programvare for automatisk lufttrafikkontroll for droner. Tjenesten, kjent som U-Space, skal gjøre dronetrafikk tryggere og enklere å skalere.
Grunnlagt: 2022
Gründere: Umar CHughtai og Serhii Mykytko
Aviant

Beskrivelse: Bygger autonome droner som skal kunne levere alt fra medisiner til matvarer rett hjem på døra til folk. Selskapet har blant annet fått mye oppmerksomhet for sitt prosjekt med å levere snus og mat til hyttefolket ved Sjusjøen. Tidligere i år kunngjorde Trondheimsselskapet samarbeid med matleveranseselskapet Foodora.
Grunnlagt: 2020
Gründere: Lars Erik Fagernæs og Herman Øie Kolden
Biodrone
Beskrivelse: Leverer en plattform som gjør det enklere for skogbruket å identifisere objekter i bilder fra satelitter og droner ved å trene AI-modeller. Løsningen kan behandle bilder fra alle typer sensorer.
Grunnlagt: 2016
Gründere: Vegard Forbord
Catchwise

Beskrivelse: Samler millioner av datapunkter fra satelitter, værmodeller og annen data for å hjelpe fiskere med å finne fisk mer effektivt og videre reduserer drivstofforbruket til havs. Tidligere i år sikret teknologiselskapet 14,5 millioner kroner i en finansieringsrunde ledet av Dreamcraft Ventures. Sondo, Ocean Impact og flere engleinvestorer med bakgrunn fra selskaper som Oda, Enode og Meltwater investerte også.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Ludvig Løddesøl. Tomas Roaldsnes, Jonas Dammen, Kristian Andersen Hole og Åsmund Brekke.
Eagle AI
Beskrivelse: Bygger et maskinlærings-system som skal klare å forutsi hvor fisken er i havet, for å redusere tiden det tar å fange fisk. Selskapet mottok et STUD-ENT-stipend fra Innovasjon Norge i fjor og har deltatt i Arctic Accelerator-programmet.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Jakob Brattli Sørensen
F & Z Solutions
Beskrivelse: Bygger kompakte, ubemannede overflatefarkoster som kan samle inn vannprøver og overvåke innsjøer og havområder. Målet er å automatisere oppgaver som i dag er ressurskrevende for forskere og myndigheter.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Andrea Faltynkova
Haveguard
Beskrivelse: Bygger hardware og software som skal overvåke undervanns-infrastruktur som rørledninger og kabler. Med sensorer på havbunnen skal selskapet kunne varsle om vibrasjoner som kan tyde på skade eller sabotasje. Daglig leder og gründer Emilie Åsberg kom på tredjeplass i E24s kåring «Ledertalentene 2024».
Grunnlagt: 2023
Gründere: Emilie Åsberg
Mountainsnow

Beskrivelse: Mountainsnow står bak appen Skida som samler og analyserer kartdata og informasjon fra offentlige kilder som Varsom, for å hjelpe skikjørere å finne trygge toppturer. Tidligere i år sikret selskapet en fulltegnet Folkeinvest-kampanje på tre millioner kroner.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Bjarte Olsen
Noora:

Beskrivelse: Noora bruker satellittovervåking og AI til å dokumentere karbonfangst, og selger sertifiserte karbonkreditter til bedrifter som vil kompensere for egne utslipp. Klimateknologi-startupen som ble spunnet ut av Firda, Geir Førres investeringsselskap. Selskapet ledes av gründer Lauga Orskarsdottir, tidligere investor i Firda, og har sikret tech-profiler som Nina Heir til selskaps-teamet.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Lauga Oskarsdottir
Naya Development

Beskrivelse: Naya jobber med datalabelling (datamerking) – en prosess der mennesker setter merkelapper på data, for eksempel bilder, så AI-systemer skal lære seg hva som er hva. Shifter har tidligere skrevet som selskapet som ansetter kvinner fra slumområder i India for å bidra til AI-utviklingen.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Eirin Fossberg, Victoria Jenserud og Nora Antonsen
Nåva Space

Beskrivelse: Nåva Space er et norsk kommersielt romfartsbyrå, som jobber med all mulig slags utvikling for å muliggjøre romfart. Selskapet ble etablert av Nima Shahinian, som hoppet av et russisk astronaut-program da Ukrainakrigen brøt ut. Nylig lanserte selskapet sin første romdrakt – med ambisjoner om å bli storprodusent i europa.
Grunnlagt: 2023
Gründere: Nima Shahinian
Seawiz
Beskrivelse: Ukjent
Grunnlagt: 2022
Gründere: Ukjent
Ocean Access

Beskrivelse: Kombinerer data fra egne, autonome bøyer med satellittbilder for bedre havovervåkning for å oppdage miljøendringer på et tidlig stadium.
Grunnlagt: 2020
Gründere: Andreas Mauritzen og Fredrik Lilleøkdal
Sentisystems

Beskrivelse: Har utviklet en navigasjonsløsning som ikke skal bli påvirket av forstyrrelsesmetoder som GPS-jamming og spoofing. I juni rapporterte oppstarten at det hadde sikret 12,5 millioner kroner i kapital og konvertible lån, for å matche en innovasjonskontrakt fra Innovasjon Norge på ti millioner. Selskapet ble dannet som et utspring fra teknologioverføringskontoret (TTO-en) NTNU Technology Transfer som kommersialiserer NTNU-forskning, og har inngått samarbeid med flere store aktører.
Grunnlagt: 2021
Gründere: Arne Kjørsvik
Spectrum Blue

Beskrivelse: Deep-tech selskapet spesialiserer seg på utvikling og levering av materialteknologi som skal fjerne uønskede baktierer, virus, mugg og alger. Hovedproduktet, Q-Field, er basert på et globalt patentert pigment med egenskaper som skal kunne løse utfordringer på tvers av flere bransjer, blant annet helse, eiendom, romfart og maritim sektor.
Grunnlagt: 2022
Gründere: Brage Johansen og Markus Karlsen
Testnor

Beskrivelse: Har utviklet en plattform for innsamling, testing og analyse av data. Tidligere i år landet startupen en avtale til en verdi av 5,5 millioner norske kroner med European Defence Fund. Flere profilerte investorer har også investert i startupen, som i 2023 landet en avtale med Mercedes-Benz.
Grunnlagt: 2021
Gründere: Ingrid Dahl Skarstein og Heidi Andreassen
Tycho Space
Beskrivelse: Tycho spesialiserer seg på å utvikle innebygde løsninger for satellitter i lav jordbane (LEO). Dagens løsninger er laget for store selskaper med store budsjetter og satellittkonstellasjoner — det vil Tycho endre på. De utvikler verktøy for små og innovative romselskaper som trenger fleksibilitet til en overkommelig pris.
Grunnlagt: 2022
Gründere: Martin Grande, Håkon Kindem og Simen Berg