oppsummering 2023

Den nye Easee-sjefen, Askeladden-suksess og gründerlønn: Her er 2023s mest leste av «de låste»

Her er sakene som Shifters abonnenter var mest opptatt av i 2023.

Eirik Fossum Færevaag og Martin Schütt.
Publisert

2023 er et tilbakelagt stadium, og bra er det, mener nok en stor del av gründere og investorer etter sviktende salg, verdsettelser og kapitalrunder. 

Hvis man ser på de mest leste Shifter-sakene for abonnenter (altså de som ligger bak betalingsmur), tegnes kan det se ut som 2023 var et år preget av konflikter, men også - heldigvis - en fortsatt enorm fremtidstro.

Her er sakene rangert fra 10. til 1. plass i: 

10) 24sevenoffice-støttede Bizbot konkurs: – Vi ble blokket av vår egen investor

På tiendeplass kommer saken om Bizbot-gründer Didrik Martens som slo selskapet sitt konkurs etter noen veldig tøffe år - både som gründer og på hjemmebane. I Martens versjon av saken ble han også blokket av sin egen investor som tok beslag i kildekoden i selskapet og dermed skremte bort potensielle investorer. 

9) (+) – Hver gang DNB kommuniserer noe nytt, får vi en strøm av nye kunder

Folio-gründer Dag Olav Norem jublet over at DNB ville migrere Sbankens 12.500 bedriftskunder.

 – Hver gang DNB kommuniserer noe nytt om flytteprosessen, får Folio en strøm av nye kunder, uttalte Norem til Shifter og fortalte om et jevnlig tilsig av nye kunder fra Sbanken helt siden det i april ble kjent at Sbanken Bedrift skulle legges ned og bli en del av DNB.

8) (+) Nå har Geir Førre lansert en ny startup i milliardmarked «som ingen har tatt ennå»

Hver gang superinvestor og seriegründer Geir Førre kommer med noe nytt, følger leserne med. Denne gangen var det snakk om Eliot som skal hjelpe næringsbygg med å styre strømforbruket bedre og smartere. 

7) (+) Dette er de nye gründerne som skal få fart fra Norges heteste akselerator - og noen kommer for andre gang

Cirka 200 selskaper søkte om å få være med i høstutgaven av akseleratorprogrammet til Startulap, som for syvende gang blir gjennomført med DNB NXT som industripartner. I denne saken presenteres de ni utvalgte startupene, blant annet Anker, Vipps og We Will Write. 

6) (+) Partnerene i Askeladden & Co med million-utbytte etter Dr. Dropin-salg

Konsernet Askeladden & Co hadde 116 millioner kroner i inntekter i 2022. Som følge av at flere av Askeladden-selskapene hadde en positiv utvikling, kunne konsernet vise til et resultat på 75,5 millioner kroner. Eierne tok et utbytte etter nedsalg i Dr. Dropin. 

5) Gründerne fikk betalt i aksjer da Kahoot tok over selskapet: Nå føler de seg tvunget til å selge billig videre

Det Eilert Hanoa og Goldman Sachs-styrte oppkjøpet av Kahoot var en av de store tech-sakene i fjor. Her snakker Shifter med gründerne Rolf Risnes og Lars-Petter Windelstad Kjos som solgte selskapet sitt til Kahoot i bytte mot Kahoot-aksjer priset skyhøyt over tilbudet i oppkjøpet.

4) Han nekter å gi opp, og bor i hengekøye i skogen for å spare penger til selskapet: Nå kommer gevinsten fra uventet hold

Svenn-Helge Vatne var overbevist om at han hadde løst et stort problem for næringslivet ved å hjelpe ansatte til å holde fokus på arbeidsoppgavene. Men fire år etter oppstarten var de store inntektene uteblitt. Her er historien om da Vatne flyttet ut i hengekøye i marka utenfor Trondheim for å få pengene til å strekke lengst mulig.

3) Her er 21 kvinneledede oppstartsselskaper å se opp for i 2024

Det er ingen tvil om at det er flest menn som er gründere i Norge, men i denne saken har Shifter løftet frem 21 av stadig flere startups gründet og ledet av kvinner. 

2) Millimetermann til redningen: «Easee hadde nok aldri gått på en slik smell med Erik som sjef»

Easee-krisen, hvor «Norges neste enhjørning» fikk salgsnekt og påfølgende investorflukt, ble den desidert største tech-saken i 2023. I denne artikkelen tar Shifter tak i ryktet om at Disruptive Technologies-gründer Erik Fossum Færevaag skulle bli mannen til å rydde opp i selskapet (noe han senere ble).

1) Lønn, bonus og pensjon: Dette tjente 23 profilerte gründere og startupledere

Hva tjener egentlig en gründer? Shifter valgte å gå inn i regnskapene til en rekke startups for å finne ut hva som rapporteres om gründere og ledere i startups lønn, pensjon og bonus. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.