elbilladere

Han er teknologi-eneren som ladeboksselskapene slåss om

Fredrik Østrem startet i Zaptec, fortsatte i Easee og er nå CTO i Amina. Og nå har faren hans blitt toppsjef i konkurrenten.

CEO i Amina Charging Eirik Jørgensen med CTO Fredrik Østrem.
Publisert

Man kan få inntrykk av at nesten alle jobber i «oljå» i Stavanger, og at resten jobber i et av ladeselskapene som stadig popper frem. 

Likevel er det få som kan vise til den samme erfaringen fra den norske ladeklyngen som nåværende teknologisjef i Amina Charging, Fredrik Østrem, vært innom både Zaptec og Easee før han tok dagens jobb. 

Karusellen mellom ladeselskapene går. For mens Easee har måttet kutte i staben, har konkurrentene tatt imot med åpne armer. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Startet hos Helmikstøl

I 2015 lå norsk oljebransje med brukket rygg etter en brutal priskrig. Elektroingeniør-studenten Fredrik Østrem tok en sommerjobb i det som da var den tre år gamle startupen Zaptec. Hans første sjef var en energisk Jonas Helmikstøl

Da sommeren var over, hadde Østrem egentlig tenkt å studere videre. Zaptec hadde uansett ansettelsesstopp på denne tiden. Men å slippe en lovende ansatt tilbake på skolebenken var uaktuelt for hans nye sjef som ordnet en full ansettelse i kulissene. 

– Det var bare å begynne å jobbe, sier Østrem til Shifter i dag når han ser tilbake på starten av den relativt korte, men heftige karrieren i ladebransjen.

Østrem ble i Zaptec i seks år. De to siste ledet han en utviklingsavdeling som jobbet med elektronikk og programvare. Det var her han tok ansvaret for teamet som bygget Zaptec Go-laderen, et av markedets ledende produkter i dag. 

Men mannen som hadde sikret ham jobben i Zaptec, var av det rastløse slaget. I 2018 brøt Helmikstøl ut og startet opp det konkurrerende ladeselskapet Easee. Høsten 2021 skulle Østrem også ta spranget.

Shifter vet fra kilder nær Zaptec-ledelsen at det var et hardt slag for dem den dagen han leverte oppsigelsen, men Østrem var klar for noe nytt.

– Jeg syntes det var spennende det de drev med på andre siden av gaten og hoppet over, sier han. 

I Easee fikk han muligheten til å kjøpe seg inn i selskapet, noe han benyttet seg av, og hadde på det meste i overkant av 11.000 aksjer. I dag er Østrem kun investor i Amina og Zaptec. 

Han ble kun ett år i Easee mens han jobbet med utvikling av nye produkter.

– Det var utrolig interessant og det skjedde vanvittig mye i det selskapet det året. Men jeg var vant med å jobbe i en bedrift med 60 ansatte, og nå gikk vi raskt fra 300 til 500, det var ikke alle sider ved det som trigget meg, sier han. 

– Kunne ansatt mange flere fra Easee

Savnet av et mindre team som bare ville lage bra ting fra scratch, gjorde at han desember i fjor ble med da en annen kollega fra tiden i Zaptec ringte. 

Eirik Jørgensen hadde i en kortere periode utviklet programvare i Zaptec før han var med å starte Amina Charging i desember 2021. Nå var det han som ville ha Østrem på laget, denne gangen som CTO.

Jørgensen forteller at av de 44 nåværende ansatte i Amina, har syv håndplukkede personer bakgrunn fra Easee, og omlag tilsvarende har bakgrunn fra Zaptec. Nylig har de også rekruttert fra hjørnesteinsbedriften Lærdal Medical.

– Stavanger og Sandnes er jo en relativt liten plass der du har et par selskaper som har hatt og har veldig flinke ingeniører. Mange av disse har jobbet for de samme selskapene, sier han. 

I det siste er det særlig Easee som har blødd ansatte. Etter at selskapets ladere kom i klammeri med svenske myndigheter og fikk salgsnekt, har over 300 ansatte måtte gå, inkludert sjefen selv.

Jørgensen peker på at Easee har stått bak det han omtaler som en veldig vellykket lansering og skalering internasjonalt av et hardwareprodukt i elbilladesegmentet. 

– Det er klart at det er veldig interessant kunnskap for oss. Vi kunne sikkert ansatt mange flere derfra, men har gått for noen få utvalgte med spisskompetansen vi har aller mest behov for. 

En forskjell på Amina og de andre ladeselskapene er strategien med å gå rett på leverandørene, som reduserer behovet for store markeds- og supportavdelinger. Dermed var det heller ikke behov for å hente flere Easee-folk i denne omgang.

Klyngen ble til av seg selv

BI-professor emeritus Torger Reve er mest kjent for klyngeteoriene sine som enkelt går ut på at når selskaper som driver med det samme, ligger geografisk nær hverandre, oppstår det noe magisk: Kunnskap og kompetanse deles og løfter alle båter. Det er tanken bak Innovasjon Norges mange klyngesatsinger. 

Men det står ingen offentlig administrert klynge bak fremveksten av ladeselskapene i Stavanger. I næringsparken Forus, selve hovedsetet for norsk oljenæring, har Amina Charging nå utsikt mot Easee og nykomlingen Futurehome. 8 minutter langs E39 holder Zaptec til. 

Jørgensen er klar på at det er noe spesielt med elbilladere fra Stavanger-miljøet.

– Det finnes veldig mange ladeselskaper i Europa, når selskapene fra vår region tar markedsandeler overalt, er det også på grunn av at folk vil ha løsningene i ladeboksene som folk som Østrem har utviklet. 

I Sverige står de norske ladestasjonene for 80 prosent av salget. Det samme gjelder for hjemmelading i Danmark. Og de norske ladeboksene vinner for tiden terrreng på Island, i Benelux-landene og i Sveits. 

Jørgensen trekker paralleller til den lokale utviklingen i oljebransjen. 

– Mange av de beste selskapene innen oljeservice globalt ligger på samme område og bytter folk seg imellom. Når man drar ut i verden, så opplever man at de tøffeste konkurrentene faktisk er de samme som man møter i hjemmemarkedet, sier han.

Zaptec blir i familien 

For et par uken siden ble det klart at konsernsjef i Zaptec, Peter Bardenfleth-Hansen, gikk av med umiddelbar virkning. Mannen som tar over som midlertidig CEO er mangeårig finansdirektør og Fredrik Østrems far, Kurt Østrem. Han var også mannen som styrte midlertidig da Anders Thingbø gikk av som Zaptecsjef i 2022. 

– Hvordan blir det med samtalene over middagsbordet fremover? 

– Det blir nok svært begrenset. I og med at Zaptec er et børsnotert selskap, skal vi være veldig korrekte med selskapssensitive ting. Men at det blir noe laderelatert, kan jo skje, sier Østrem, Stavangers trolig mest koblede ladeekspert.