verdsettelse

Stor gjennomgang: Nå har Schibsted startup-verdier for nesten tre milliarder

Venture utgjør over seks prosent av hele Schibsted-konsernet, inkludert Ebay og Adevinta-eierskapet.

Konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund har startup-sølv på kistebunnen
Publisert Sist oppdatert

Schibsted er en av de dominerende aktørene i det norske startup-miljøet. Selv oppgir de å ha investert rundt en milliard i 2021, og selskapet har alltid vært åpne om hva de investerer i.

Men hvor mye de faktisk eier og hva selskapene har vært priset til, har til tider vært vanskeligere å få ut av dem.

Shifter har gjort et dypdykk i tilgjengelige emisjonsdokumenter og regnskaper i Norge og Sverige og regnet seg frem til hva porteføljen trolig er verdt - gitt at de sist tilgjengelige verdsettelsene gjenspeiler dagens situasjon korrekt.

Selskapet som Schibsted eier 100 prosent er ikke tatt med i gjennomgangen. Det inkluderer Lendo, Prisjakt, Nettbil (gjennom Finn), Zoopit og podcast-tjenesten Podme.

En del av selskapene har vært hemmelighetsfulle rundt prisene som investorene kommer inn på. Her har vi tatt enkelte antagelser, men i det store og hele, skal beløpene være omtrent riktige.

Gjennomgangen viser at porteføljens totale verdi er på rundt tre milliarder kroner. Det utgjør i overkant av seks prosent av hele Schibsted-konsernet.

Ettersom flere av verdsettelsene stammer fra en tid med overivrige investorer, er det grunn til å tro at verdiene vil komme litt ned i tiden som kommer. Samtidig er det mange av selskapene som gjør det bra og vil bidra til å vekte verdiene opp.

Porteføljen er delt om lag 50-50 mellom Norge og Sverige

Den største posten er det norske strømselskapet Tibber som i emisjonsdokumentene ser ut til å ha en verdi på rundt fem milliarder kroner, mens om selv oppgir å ha en verdi på mellom seks og syv milliarder kroner. Tar man utgangspunkt i verdien som Tibber selv anslår, er Schibsteds andel verdt nær en milliard kroner.

Fundingpartner er den nest største posisjonen i Norge, etterfulgt av markedsplassen for byggevarer, Tørn.

Fintech og helse i Sverige

Men flere av de svenske posisjonene er også store. Fintech-selskapet Rocker som har en app som gir brukerne bedre kontroll over egne penger, ble nylig i en emisjon hvor Schibsted selv deltok verdsatt til to milliarder kroner, som løftet Schibsteds andel til 680 millioner svenske kroner.

Tallene for 2021 viser at Rocker vokser og hadde en omsetning på 106 millioner kroner, opp fra 90 året før. Samtidig økte det negative årsresultatet til 143 millioner kroner. Operasjonelt investerte Rocker i ny plattform, markedsføring og salg. Ifølge Rockersjefen Jonas Hultin er planen å bli lønnsomme «innen kort tid».

Psykisk-helse-selskapet Mindler gir tilgang på psykolog over nett. Selskapet ble verdsatt til nesten tre milliarder kroner i en runde i juni 2021. Schibsteds andel er på rundt 360 millioner.

Selskapet har vokst raskt siden starten, i 2021 endte konsernomsetning på 135 millioner kroner. Årsresultatet var minus 108 millioner. Planen videre er å bli en internasjonal aktør og vokse i Sverige, Nederland, Frankrike og Storbritannia. Ifølge daglig leder Krim Talia har 2022 gått svært bra og selskapet er finansiert til å klare seg til det er lønnsomt.

Av selskapene i porteføljen er det kun e-lærigsselskapet Albert som er på børs. Her har også Schibsted solgt seg ned til 15 prosent eierandel, trolig med en betydelig gevinst på investeringen. Selskapet gikk inn i Albert allerede i 2016.

Ikke alt har gått like bra

Schibsted har også bommet. Harvest Funds og Fronteeer gikk konkurs. Og selv om Jeanette Dyhre Kvisviks Villoid går bra nå, ble det ingen vellykket investeringer for Schibsted.

– Det samme gjelder Husleie.no som vi gikk ut av, og Let´s Deal solgte vi i fjor. Generelt er vi beredt til å ta stor markedsrisiko; vi tåler at det går galt for noen. Men vi ønsker ikke å ta en så høy teknologirisiko; tjenesten bør være lanserbar når vi investerer, uttalte Rune Røsten til Finansavisen tidligere i år.

Gjennomgangen viser at Schibsted har kvittet seg med eierskapet i en rekke svenske selskaper også. Woila ble kjøpt av Klarna. Mens aksjene i Capcito, Poio, Add Health Media, Ahum, Dicopay og Habity finnes ikke lenger i porteføljen.

Upopulær på børs

Gjennomgangen viser at det ligger betydelige verdier i Schibsted-konsernet som ikke kan leses direkte ut av årsrapportene.

Samtidig har verdien på den norske mediegiganten falt med 63 prosent de siste året. Totalt verdsettes Schibsteds A og B-aksjer til om lag 44 milliarder kroner på børsen. Det er altså ned fra i overkant av 100 milliarder i august i fjor.

En stor del av årsaken er eierandelen i Adevinta som forvalter de utenlandske markedsplassene etter utskillelsen. Det er også der de nylig kjøpte Ebay-eiendelene er plassert. Investorer som spår tøffe tider i Europa fremover, virker ikke å tro på at annonsemarkedet for biler og stillinger vil være det beste stedet å plassere penger akkurat nå.

Da er det kanskje greit å ha venture å falle tilbake på.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken het det at Schibsted investerte en milliard kroner årlig. Det korrekte er at de investerte en milliard i 2021. Saken er oppdatert for å gjøre dette tydelig.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*