innlegg

«Personlige grenser er ikke bare en privat sak, det er en form for lederskap»

Dagens aviser skriver ofte og innsiktsfullt om investeringer, om penger, hvem som har kjøpt hva, hvem som får og hvem som ikke får. Men én investering omtales sjelden, og den kan utgjøre forskjellen på et sunt arbeidsmiljø, bærekraftige arbeidsrelasjoner og langvarig personlig vekst: investering i personlige grenser, skriver psykolog Sisilie Lustrup.

Psykolog Sisilie Lustrup mener flere vil ha godt av tydeligere grenser.
Publisert

Jeg tror vi kan ha godt av en offentlig samtale om personlige og relasjonelle grenser. Ikke som «myk» tematikk, men som en nødvendig komponent i klok forvaltning. 

For relasjoner, enten de er private eller profesjonelle, er bærebjelker i både liv og næringsliv. Og uten tydelige grenser, vil selv de beste relasjonene visne, slik dårlige investeringer gjør.

Vi lever i et samfunn som ofte forveksler fred med kjærlighet, og stillhet med styrke. I relasjoner, både på jobb og hjemme, svelger vi ubehaget, biter oss i tunga, og håper at freden varer. 

Men, tillit, som er fundamentet i ethvert sterkt team, ekteskap eller ledergruppe, krever mer enn harmoni. Det krever ærlighet, tilstedeværelse, klarhet og mot til å være alle disse.

Personlige grenser er ikke bare en privat sak, det er en form for lederskap. Å være seg bevisst at selvledelse er god forvaltning kan være en frigjørende måte å tenke om sin tid, sine relasjoner og egen økonomi på. 

Å kjenne egne grenser er å kjenne sitt ansvar. Det handler om å møte opp tydelig, og samtidig gi den andre frihet til å gjøre det samme. Slik vi regulerer makt, økonomi og lover i et samfunn, må vi også regulere det mellommenneskelige landskapet.

Tenk deg dette: Du går inn på McDonalds og ber om pasta og vin. De gir det ikke til deg, ikke fordi du er urimelig, men fordi det helt enkelt ikke er på menyen. Slik kan det også være i relasjoner. 

Vi ber en arbeidsgiver, partner eller venn om noe de ikke har kapasitet til å gi, ikke fordi de er uvillige, men fordi de ikke har det på menyen. Å kjenne forskjellen mellom ekte behov og urealistiske forventninger er ikke svakhet, det er modenhet. Det er strategisk kompetanse. Om du ønsker deg pasta, er ikke McDonalds plassen å gå. 

Ledere med evne til å sette sunne grenser skaper robuste kulturer, mennesker med sunne personlige grenser bygger robuste relasjoner. Tydelige grenser fjerner uklarhet. Som vi vet fra god økonomisk styring: Diffuse rammer gir ofte dårlige investeringer. Det samme gjelder relasjoner. 

Vi snakker ofte om at «det handler om hva vi har i koppen». Tenk deg at du står der med kaffekoppen på morgenen, noen dulter borti deg, og du søler kaffe. Hvorfor sølte du kaffe? Helt enkelt, fordi det var kaffe i koppen. Når noen dulter borti oss, når vi presses, blir utfordret eller kritisert, hva er det som renner ut? 

Det bør vi snakke mer om. For fremtidens ledere trenger emosjonell intelligens like mye som de trenger analytiske evner. Grenser er ikke bare personlig hygiene, de er strukturelle og kulturelle indikatorer på sunn drift. 

Det samme er sant for hjem, barn og foreldrerelasjoner. Sunne grenser legger opp til friere lek og det er gjennom leken at barn begynner å forstå seg selv og andre, verden rundt seg og hvordan å navigere den. En forelder er også en leder, en forvalter av en familie, god omsorg fordrer et bevisst forhold til ansvar.

Avklarte avtaler, tydelige grenser og gjensidig respekt er fundamentet for bærekraftig samhandling. Uten dem oppstår utnyttelse, mistillit og krig, enten den er økonomisk, politisk eller personlig. 

Å sette en grense er ikke å bygge en mur; det er å tegne et kart. Det er å si: Dette er mitt ansvar, dette er mitt landskap, og jeg ønsker å møte deg i ditt, se om vi kan få til samarbeid, med respekt og nysgjerrighet.

Gode relasjoner forhandler med ryddighet. Du får ikke til varig handel om du stadig undergraver din egen valuta, eller ignorerer den andres. Du får ikke til varige gode relasjoner om du undergraver din egen verdi eller ignorerer den andres. Derfor er sunne personlige grenser selve forutsetningen for utveksling. 

Du vet hva som gjelder. Du vet hva du får, og hva som ikke er på menyen. Det skaper trygghet. Og det muliggjør tillit.

En sunn kultur er ikke grenseløs, den er «grensetrygg». Slik gode handelsavtaler respekterer begge parters verdier og rammer, gjør også gode relasjoner det.

Respekt for landegrenser skaper fred mellom nasjoner. Respekt for personlige grenser skaper fred i relasjoner. Når jeg kjenner mitt eget landskap, hvor jeg begynner og slutter, blir det også tydeligere hvilke relasjoner som bygger meg opp, og hvilke som tapper. 

Etter krevende perioder i livet kommer vi ofte ut litt forandret. Jeg ser det ofte i jobben min, vi leser om det i sterke historier om mennesker som har gjennomgått livskriser: mennesker som har kjent smerte, slipper færre tett inn, men relasjonene de velger, blir varmere, tryggere. Samtidig blir de selv mer medfølende, mindre dømmende, mindre rigide.

Grenser handler ikke bare om hva vi tillater fra andre, men også om hva vi tillater oss selv å si og gjøre.