Min digitale Sommer

Secundo-gründeren: – Er fortsatt litt bekymret for at Schibsted har en hemmelig Nettby-server 

Eirik Broms avslører sin digitale flause og hvilke AI-verktøy han ikke kan leve uten.

Eirik Broms. Secundo.
Eirik Broms ser ikke på seg selv som en morgenfugl.

Min digitale sommer er en lettbeint spalte om digitale vaner. Her er det humor, men også litt alvor. 

I dag er det Eirik Broms, gründer av Secundo, som blant annet svarer på spørsmål om hvilke AI-verktøy han ikke klarer seg uten. 

Min digitale sommer er en lettbeint spalte om digitale vaner. Her er det humor, men også litt alvor. 

I dag er det Eirik Broms, gründer av Secundo, som blant annet svarer på spørsmål om hvilke AI-verktøy han ikke klarer seg uten. 

1. Hva er den rareste appen du ikke klarer å slette? 

– Jeg har en app som heter ScannerPro, som jeg har hatt siden jeg ble gründer da jeg var 20 år gammel. Det finnes en million andre – og bedre – måter å scanne fysiske kvitteringer til regnskap, men jeg og den appen har en «love story»: vi har vært sammen om å mestre gründerlivet siden dag én. 

2. Hva kan du finne på å google kl. 2.30 på natten som du kanskje ikke ville sagt høyt? 

– Jeg googler omtrent aldri lenger, men hvis jeg spør en AI om noe kl. 2:30 på natten handler det fort vekk om hva jeg bør gjøre for å overleve morgendagen med for lite søvn, etter å ha falt ned i et eller annet «kaninhull» på internett. Sjekket historikken og her om dagen spurte jeg faktisk Claude ca. 2:30 på natten om det er Uber eller Bolt som statistisk sett har raskest hentetid vs. hva de oppgir i appen. Tid er penger når man skal hjem fra byen! 

Eirik Broms. Secundo.
Broms på badetur.

3. Hva er skjermtiden din på mobilen i løpet av en vanlig hverdag? 

– Skjermtiden er faktisk ganske beskjeden, men om du regner med telefonsamtaler kan den enkelte dager være skremmende høy – så høy at jeg må dobbeltsjekke at det faktisk er på grunn av telefonsamtaler og ikke at jeg har et alter ego som scroller hele dagen. 

4. Hva med i ferien? 

– Jeg er ikke av typen som synes det er vanskelig å legge bort telefonen, så hvis jeg for eksempel er på tur i marka, er skjermtiden gjerne null. Men samtidig er jo det å være gründer det aller morsomste jeg vet, så det er gjerne en indre motivasjon å følge med litt på selskapet likevel – også i ferier. Bruker også Google Maps mye når jeg er ute i naturen. 

5. Hvilke holdninger har du til din og andres skjermtid? 

– Liker å tenke at jeg ikke bryr meg om andres skjermtid, men jeg kan bli oppgitt hvis noen jeg snakker med sitter og scroller på telefonen når jeg prater. Da antar jeg kanskje ubevisst at de har en usunn mengde skjermtid og dømmer dem litt. Så jeg er kanskje ikke så kul på det som jeg tror. 

6. Har du en digital flause du gjerne skulle vært foruten? 

– Som 95-årgang var jeg midt i Nettby-kaoset på ungdomsskolen. Vi levde på Nettby. For å si det sånn: Jeg er glad for at Nettby ble slettet, inkludert alle speil-selfiene jeg la ut på min profil! Jeg er fortsatt litt bekymret for at Schibsted har en hemmelig nettby-server alle deres ansatte kan logge inn på og le av duck-facet mitt. 

7. Hva var ditt første møte med internett – og husker du hvilken nettside du først besøkte? 

– Mitt første møte med en PC var da jeg og en kamerat hadde fått Worms (et legendarisk spill) brent til oss på en cd-rom. Vi måtte gå inn på diverse forum for å finne ut hvordan vi skulle skyte hverandres ormer med tyngst mulig skyts. Husker jeg tenkte at jeg aldri ville gjøre noe annet enn å spille Worms resten av livet. 

8. Hva var «skjermtid» da du var liten?

– One Tree Hill hos mormoren min etter skoletid og Champions League på tirsdag/onsdag. Jeg fikk kun lov til å se førsteomgang, så jeg våknet alltid drit-tidlig dagen etter for å finne ut hvem som hadde vunnet kampen. 

9. Hvis du kunne sendt én app tilbake i tid til deg selv som 10-åring – hvilken hadde du valgt? 

– ChatGPT eller en annen språkmodell – lett. Liker å tro at jeg hadde brukt den fornuftig, og mest sannsynlig lært meg å kode enda tidligere enn jeg gjorde.

 10. Hvilke AI-verktøy klarer du deg ikke uten? Hva bruker du dem til? 

– Diverse AI-agenter jeg har laget; hovedsakelig i forbindelse med utvikling og koding. Jeg sparer så sinnssykt mye tid at jeg ville blitt svært demotivert om de ble tatt fra meg (kanskje en risiko vi snakker for lite om med AI?). Mer spesifikt vil jeg trekke frem Gemini, Claude og Junie, som er en del av mitt daglige liv. Vi lagde også en Secundo-sang med Suno her om dagen, som heter «Move Over Dinosaur». Det er en hyllest til de mer tradisjonelle aktørene i bransjen vår. 

11. Hvilke AI-verktøy skulle du ønske du hadde, som foreløpig ikke finnes? 

– Jeg tror vi snart får dette lett tilgjengelig gjennom MCP og Operator-lignende verktøy. Men det jeg virkelig savner, er en digital personlig assistent som faktisk kan gjøre alt – ikke bare foreslå ting, men utføre dem. Jeg ser for meg en assistent som kan sende e-poster, meldinger og ringe på mine vegne for å avtale møter, basert på regler jeg selv har definert. Den skulle handle inn alt jeg trenger til en ukesmeny den selv har laget og kontinuerlig oppdaterer, har tilgang til nettbanken min, sette opp og følge opp treningsplaner – og ikke minst fungere som en personlig coach i hverdagen. Forskjellen fra dagens verktøy er at denne assistenten ikke bare må forstå informasjon, men også ha tilgang til og kunne operere direkte i alle systemene jeg bruker. Jeg har en sterk følelse av at en startup som løser dette er rett rundt hjørnet – jeg melder meg frivillig som første testbruker. 

12. Hvem inspirerer deg mest når det gjelder å bruke AI? (en podcast, tech-ekspert, kollega, startup etc.?) 

– Den jeg har hatt mest glede av å snakke med AI om er Torstein Kolset, som var Secundos første investor av en viss størrelse. Han og jeg har brukt utallige timer på møterommet bare for å drøfte, teste og følge med på utviklingen. Så han har vært en inspirasjon for meg i form av å alltid holde meg på tærne. Vil også trekke frem enkelte av AI-episodene på Lex Fridman Podcast, som kanskje særlig for noen år siden ga meg et innblikk i hvor raskt AI-verdenen egentlig utvikler seg. Synes også det er gøy å følge Dharmesh Shah på LinkedIn (en av Hubspot-gründerne), som jeg opplever forsøket å ha et kritisk blikk på AI samtidig som han åpenbart er helt hekta på hele opplegget. 

13. Hva er dine tanker om AI-utviklingen? 

– Jeg tror vi mennesker har en svakhet i at vi blir veldig opptatt av hvordan ting er akkurat nå, og mister perspektivet på hvor fort ting utvikler seg. Hvordan vi anvender AI utvikler seg eksponentielt, og jeg bruker selv 1-2 timer hver morgen bare på å holde meg oppdatert, lære meg best practice bruk, utforske ny funksjonalitet etc. Men de fleste forstår ikke hvor ekstremt for ting utvikler seg, og ikke minst at det er en eksponentiell – og ikke lineær – utvikling. 

Eirik Broms tror mange ikke skjønner hvor fort ting utvikler seg med AI.
Eirik Broms tror mange ikke skjønner hvor fort ting utvikler seg med AI.

14. Hva er din superkraft som gründer og person? Har du en «bug» du gjerne skulle endret eller jobbet med? 

– Superkraften min er at jeg er genuint interessert i, og kjenner på en sterk indre motivasjon, til å forbedre ting. Det er min visjon for hvordan jeg kan påvirke verden rundt meg. Det er fundamentalt, for i livet vil man alltid ha både morsomme, og mindre morsomme dager, timer og oppgaver – men så lenge jeg opplever en dypere mening med hvorfor jeg gjør ting, finnes det en vei til å mestre alt sammen. Jeg har mange bugs, både som gründer og i livet. Den mest fremtredende er kanskje at jeg gang etter gang overvurderer hvor godt jeg liker å stå opp tidlig om morgenen. På kvelden, særlig i travle perioder, får jeg et slags ideal i hodet om jeg er en person som liker å stå opp 05:00 og dra på løpetur. Det er ikke sant. Jeg liker best å sove til 8-9 tiden og spise frokost i sofaen med dama. Har aldri stått opp 05:00 og tenkt «Åh, så deilig» – i alle fall ikke før det har gått noen timer av dagen. 

15. Hvilken norsk startup tror du kan endre hverdagen din? Hvorfor? 

– Da vil jeg gjerne trekke frem to: Databutton har allerede endret hverdagen min som utvikler, og jeg tror det de (og andre lignende plattformer) har sydd sammen gjør at tidskostnaden ved å produsere B2B-software vil synke drastisk i årene som kommer. Igjen: Vi er kun i startgropen, og denne typen plattformer vil bli eksponentielt bedre de neste årene. 

– Vaskeladden er min siste engleinvestering: To super talentfulle gründere som har tatt sikte på å ta over B2B-renholdsbransjen med egenutviklet software. Målet deres er å ha vesentlig høyere marginer enn de store dinosaurene i bransjen, som har skummet såpen av vaskevannet siden steinalderen. Bortsett fra at jeg har blitt investor, har også Vaskeladden endret hverdagen min med at det er skinnende rent på Secundo-kontoret (hvor jeg, let’s face it, stort sett tilbringer livet mitt når jeg ikke er med dama)

Min digitale hverdag

I årets sommerspalte stiller Shifter spørsmål om folks digitale vaner. 

Sentrale personer fra startupmiljøet i Norge deler alt fra hva de kan finne på å google langt på natt, til hvilke tanker de har om AI-utviklingen. 

Har du noen artige digitale vaner? Fortell oss gjerne til tips@shifter.no.