Min digitale sommer

– Hilser aldersgrense på sosiale medier varmt velkommen

Sigrun Syverud åpner opp om sin største digitale flause hun gjerne skulle vært foruten og hvordan AI har blitt hennes nye superkraft i dagens sommerspalte. 

Sigrun Syverud har jobbet i kvinnehelse-oppstarten Nørs det siste året.
Publisert

Min digitale sommer er en lettbeint sommerspalte om digitale vaner. Her er det humor, men også litt alvor.  

I dag er det Sigrun Syverud som svarer på spørsmål om alt fra skjermtid til favoritt AI-verktøy. 

Shifter har fulgt Svyerud som var med på å gründe Fjong, og som nå bygger kvinnehelseappen Nørs. 

1. Hva er den rareste appen du ikke klarer å slette?

– En spill-app som heter Woodoku, som er en slags blanding av Tetris og Sudoku. Meditativt og avslappende å spille. 

2. Hva kan du finne på å google kl 2.30 på natten som du kanskje ikke ville sagt høyt? 

– Hehe, kl. 2:30 på natten kan jeg lure på de rareste ting. Nå som jeg er i kvinnehelsespacet, kan føle at jeg bare MÅ vite akkurat nå hvor stort overlapp det er av personer som rammes av både PCOS og PMDD for eksempel. 

3. Hva er skjermtiden din på mobilen i løpet av en vanlig hverdag? 

– Rundt 3 timer. 

4. Hva med i ferien? 

– Jeg prøver å legge bort mobilen helt mest mulig i ferien, men det blir jo litt likevel. Har ikke statistikken fra ferietider nå, men vil tippe halvparten av vanlige hverdager. 

5. Hvilke holdninger har du til din og andres skjermtid? 

– Jeg er utrolig glad for at det er mer fokus på mindre skjerm gjennom oppvekst og skole, og hilser aldersgrense på sosiale medier varmt velkommen. Jeg synes det er viktig å logge av når man kan, både for seg selv og for de rundt seg. 

6. Har du en digital flause du gjerne skulle vært foruten? 

– Jeg og samboeren min lagde en klein og tullete video på Snapchat, som jeg egentlig skulle ta vekk, men istedenfor å slette den, klarte jeg å legge den ut på Story. Fant det ut et par timer senere, med det var mange som hadde spurt hva det der var. 

7. Hva var ditt første møte med internett – og husker du hvilken nettside du først besøkte? 

– De første sidene jeg husker var Napster og Pirate Bay. Jeg brukte internett hovedsakelig til å laste ned musikk i starten. Det var spennende tider, hvor du aldri visste helt hva du fikk når du lastet ned noe. Det som så ut til å være sangen du ville ha, kunne like gjerne være en pornofilm eller virus. 

8. Hva var «skjermtid» da du var liten?

– Da jeg var veldig liten var det først barne-TV fra 18-18:30 hver dag. Etter hvert ble det ulike programmer jeg fikk se på, som for eksempel Midt i Smørøyet og Topp 20, som var favorittene. Etter hvert ble det også mer dataspill, og da var favorittene Sims og Sim City. Tror det begrenset seg selv, og at jeg ikke hadde noen klare skjermtid-begrensninger. 

9. Hvis du kunne sendt én app tilbake i tid til deg selv som 10-åring – hvilken hadde du valgt? 

– Spotify hadde jeg elsket å ha. Det er fantastisk å ha all verdens musikk og podcaster så lett tilgjengelig. Samtidig har det å lytte på musikk blitt annerledes, føler jeg: Før koste man seg mye mer med et og et album, hørte gjennom hele, og hver låt. Når man hørte mer på et begrenset antall låter, hendte det også oftere at du fant nye kvaliteter i låtene, også de du i utgangspunktet kanskje ikke likte så godt, fordi man ga hver låt tid. 

– Med Spotify hvor det er lett å hoppe mellom ulike låter og artister føler jeg at man mister mye av den bevisstheten rundt hvilket album, og ofte også hvilken artist man egentlig hører på. Av og til kan jeg derfor savne å ha litt mindre valgfrihet. 

– En annen app jeg ville sendt til meg selv er det vi bygger i Nørs nå: En kvinnehelseapp som gir brukeren personlig kvinnehelsekompetanse og etter hvert råd, ikke minst om alt som skjer i kroppen når man får mensen, hormoner og hvordan det påvirker. Det hadde vært veldig nyttig og visst mer om i den alderen. 

10. Hvilke AI-verktøy klarer du deg ikke uten? Hva bruker du dem til? 

– ChatGPT. Det er som å ha fått en egen analytiker, strategikonsulent og skribent til å hjelpe til med alle mulige små og store spørsmål i hverdagen, både til jobb og fritid. 

11. Hvilke AI-verktøy skulle du ønske du hadde, som foreløpig ikke finnes?

–  Kunne tenkt meg en AI-drevet vaske-ryddehjelp i huset. Enda bedre om den også var kokk! 

12. Hvem inspirerer deg mest når det gjelder å bruke AI? (en podcast, tech-ekspert, kollega, startup etc.?) 

– Jeg elsker når folk skriver hvordan de bruker AI for eksempel i innlegg på LinkedIn. Der får jeg nesten alltid noen nye ideer. 

13. Hva er dine tanker om AI-utviklingen? 

– Foreløpig synes jeg AI er en skikkelig positiv superkraft. Men jeg synes samtidig det er viktig at det kommer reguleringer på plass og at det utvikles med varsomhet. Jeg hyller dem som løfter (nyanserte) risikoer ved AI – og løsninger, sånn at det kan forbli en positiv ting for oss. 

14. Hva er din superkraft som gründer og person? Har du en «bug» du gjerne skulle endret eller jobbet med? 

– Superkraft: Jeg er god til å forholde meg rolig nesten uansett hva som skjer, og lar meg ikke påvirke så mye av ytre omstendigheter. Bug: Jeg er tidsoptimist og optimist med tanke på egen arbeidskapasitet. Særlig etter at jeg ble mamma kjenner jeg at jeg ikke alltid er i stand til å forstå på forhånd hva jeg får tid til ila si en uke og hva jeg faktisk får til. 

15. Hvilken norsk startup tror du kan endre hverdagen din? Hvorfor? 

– Må si Nørs igjen. Helse er så grunnleggende, og det er mye ved spesielt kvinnehelse som er veldig fascinerende og langt i fra allmennkunnskap. Det å forstå kroppen sin godt er også en superkraft som jeg gleder meg til å bli bedre på!