-
Senior Product Manager | Bakken & Bæck
-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
-
Ingeniører innen kontroll, elektronikk og datasyn | Munin
-
Senior Developer | Klaveness Digital
-
Integration Engineer | MIMIRO
klima
Klimarapporterings-startup i motbakke etter EU-bremser
Duckys inntekter falt med over fem millioner i fjor. I år har regelendringer senket EU-kravet til rapportering, men daglig leder ser likevel fortsatt gode muligheter i markedet.

I fjor kunne norske Ducky melde om en opptur, etter at 2023-omsetningen vokste og programvaregiganten Visma kjøpte opp 46,4 prosent av selskapet.
Ducky er blant flere norske startups som jobber med å utvikle klimarapporteringsverktøy for andre bedrifter.
Nå viser årsregnskapet for i fjor at 2024 likevel bød på en ny nedtur for selskapet, da omsetningen falt fra 8,9 millioner til 3,3 millioner.
Underskuddet økte samtidig fra -2,1 millioner i 2023 mot -7,8 millioner i fjor.
Pål Berntsen, daglig leder i Ducky, forklarer nedgangen med at selskapet er i en omstillingsfase, hvor de utelukkende satser på lisenssalg av egne produkter.
– Samtidig jobber vi tett med Visma Software for å utvikle klimarapportering som skal tilbys til alle deres kunder, sier han til Shifter.
Les også: Lanserer nytt klimaverktøy etter Visma-investering
Frustrerende EU-endringer
Omsetningsfallet skjedde altså før EU-kommisjonen tidligere i år begynte arbeidet med å utsette og redusere omfanget av lovpålagt klimarapportering for bedrifter – det såkalte reforminitativet «Simplification Omnibus».
Endringene innebærer færre rapporteringspliktige selskaper, samt utsettelser av krav som opprinnelig skulle tre i kraft i 2026 og 2027.
Berntsen forteller at innføringen av Omnibus påvirker selskapets fremtidsutsikter.
– Både når det gjelder forventet inntjening og markedets mottakelse av produktene våre, sier han.
– Hvordan reagerer du på at man utsetter og reduserer omfanget av lovpålagt klimarapportering? Er det frustrerende?
– For et selskap som oss, som de siste to årene har utviklet klimarapportering basert på de eksisterende EU-reguleringene, er det selvfølgelig frustrerende når omfanget av lovpålagt rapportering plutselig blir utsatt og redusert over natten, svarer Berntsen.
– Samtidig må vi erkjenne at for mange av selskapene vi har vært i dialog med, som opprinnelig skulle levere full CSRD-rapport i 2026, har Omnibus gitt dem et pusterom og muligheten til å gripe an bærekraftsrapporteringen på en litt enklere måte, legger han til.
Berntsen sier at forslaget fra EU kom som et sjokk på mange, men at Ducky i løpet av de siste månedene har erfart at mange virksomheter fortsatt ønsker å ha kontroll på sine utslipp og fortsette det arbeidet som allerede er i gang.
– I offentlige anbud ser vi at klimarapportering fortsatt spiller en viktig rolle, ettersom bærekraft vektes i vurderingen om hvem som får tildelt anbudet. Flere av kundene våre forteller at de vinner anbud fordi de kan dokumentere utslippene sine og vise til konkrete tiltak for å redusere dem.
– Det viser at det fortsatt finnes sterke insentiver for å jobbe systematisk med dette, selv uten et direkte lovkrav.
Ser fortsatt muligheter
Berentsen mener derfor at selv om de regulatoriske kravene er redusert, finnes det fortsatt et marked for klimarapporteringsløsninger.
Ifølge ham handler altså selskapets fremtid nå i stor grad om å tilpasse seg et marked som ikke lenger primært drives av lovpålagte krav, men hvor frivillig rapportering og strategisk bærekraftsarbeid får økt betydning.
– Vi ser fortsatt et tydelig behov hos mange virksomheter for å forstå og dokumentere sine utslipp, ikke minst fordi det ofte gir dem et konkurransefortrinn i offentlige anbud, overfor kunder, leverandører og investorer som stiller stadig strengere krav, sier han.
Berntsen fortsetter:
– Vi er en softwareleverandør som leverer løsninger for klimarapportering, men også for ansattengasjement og mobilitet. Med vår produktportefølje har vi muligheten til å utvikle løsninger i tett samarbeid med markedet, uten å være helt avhengig av regulatoriske endringer fra EU.
Han viser til at selskapet har inngått strategiske partnerskap med store aktører innen ERP (programvaresystemer) og deres partnernettverk, med fortsatt mål om å gjøre klimarapportering så enkelt som mulig for bedriftene.
– Kort sagt: Selv om rammebetingelsene har endret seg, ser vi store muligheter for selskaper som ønsker å ta eierskap til egne utslipp og dokumentere bærekraftsarbeidet sitt. Vi jobber aktivt for å gjøre dette både enkelt og verdifullt for dem, og vi mener det gir oss et solid utgangspunkt for videre vekst fremover.