-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
-
Ingeniører innen kontroll, elektronikk og datasyn | Munin
-
Senior Developer | Klaveness Digital
-
Integration Engineer | MIMIRO
-
AI Engineer | Noteless
agtech
Stein Erik Hagen, Anita Krohn og Bård Eker satser på dampmaskiner: Etter sjefsbytte og ny kapital siktes det mot voksende markeder
Sandefjord-selskapet Soil Steam International har hentet ferske penger, byttet toppsjef og spisset strategien.

Soil Steam International har utviklet en unik teknologi for å rense jord med damp, og har profilerte investorer Stein Erik Hagens Canica, MP Pensjon, Bård Eker og tidligere Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn.
Nylig lukket selskapet en kapitalrunde på 22 millioner kroner og konverterte gjeld på 33 millioner til egenkapital som har gitt dem et fruktbart utgangspunkt for videre vekst.
– Runden er gjennomført med eksisterende aksjonærer. Noen av de store tok ansvar og ga oss mer tid til å levere på strategien vår. Det ga oss frisk kapital og ryddet opp i låneforpliktelser, sier Ken Roar Riis som tok over som daglig leder for tre måneder siden.
Riis kom inn i en periode med omstrukturering, både i ledelsen og på eiersiden.
Blant annet har den tidligere styrelederen i European Innovation Council (EIC) Mark WJ Ferguson nylig gått av som styreleder i Soil Steam. Anita Krohn sitter fortsatt i EIC og er kun en liten investor i Soil Steam.
– Jeg kjenner ikke bakgrunnen for styreleder-skiftet i detalj, men i grove trekk ble den forrige løsningen litt tungvint med ledelse som ikke satt i Norge, forteller Riis til Shifter.

Nå er selskapet det han beskriver som «godt rigget» for fasen som kommer.
– Vi har gått igjennom alt, byttet produksjonspartner og fått på plass nye leverandører. Nå begynner vi å kommersialisere for alvor.
Satser på to hester: Byggeplasser og veksthus
Strategien som ble spikret i fjor, konsentrerer seg om to hovedmarkeder som begge har et prekært behov for å håndtere jord og vekstmedier på en mer bærekraftig måte.
Det første er anleggs- og deponimarkedet. Her er problemet fremmede og skadelige arter i jordmasser, som for eksempel frø fra lupiner og parkslirekne. Dagens løsning er ofte å kjøre tonnevis av jord til deponi – en kostbar og lite bærekraftig praksis.
– Vi har gjennomført tester med Mattilsynet som viser at vi kan rense jorden for disse artene. Ballen har begynt å rulle nå, spesielt etter at det kom en norsk standard som anbefaler damping av jord fremfor deponering, forklarer Riis.
Han hevder regnestykket er enkelt for kundene.
– Vi kan dampe jorden for mindre enn det koster å kjøre den til deponi. Vi opplever at markedet modnes og leverer nå maskiner til Sverige og England, i tillegg til Norge. Mange har sittet på gjerdet, men nå vil de se at naboen får resultater.
Det andre, og potensielt enorme markedet, er innendørs landbruk.
– Dette markedet vokser voldsomt, drevet av klimaendringer som gjør det vanskeligere å dyrke grønnsaker på friland, sier Riis.
I veksthus brukes ofte substrater som kokosfiber, som importeres fra land som Sri Lanka og India. Etter én avling kastes substratet og erstattes med nytt.
– Vi har testet og bevist at substratet kan dampes og gjenbrukes med like gode resultater. For en produsent som bytter substrat 3-4 ganger i året, gir dette hyggelige tall. Man kan kanskje redusere innkjøp med 75 prosent i tillegg til at man sparer miljøet med vesentlig reduksjon i frakt av nytt substrat, sier Riis.
En ekstra bonus er at røttene fra forrige avling blir dampet og omdannet til næringsrikt materiale i substratet for neste runde.
Unik kontroll gir fortrinn
Damping av jord er ingen ny idé, men ifølge Riis har Soil Steam en unik tilnærming som gir dem et forsprang.
– Det finnes konkurrenter som bruker damp, men da uten kontroll på prosessen. De varmer opp en haug med jord og håper det blir varmt nok i midten. De mangler forskningsdata som beviser effekten, hevder han.
Soil Steams teknologi er annerledes.
– Vi drar jorden eller substratet gjennom en sylinder og har full kontroll på temperatur og «holdetid» – altså hvor lenge mediet behandles. Forskning viser oss nøyaktig hvor lenge et lupinfrø må ha en viss temperatur for å dø, eller hva som skal til for å ta knekken på E.coli. Denne presisjonen gjør oss både mer effektive og mer energivennlige.
Internasjonal satsing
Med en sikret «runway» på to til tre år, er blikket rettet mot utlandet.
For entreprenørmarkedet er Norge, Sverige og England i gang, og et program i Canada er under oppseiling. For substrat-markedet er det land lenger sør i Europa som gjelder.
– Substratmarkedet er nesten utelukkende sørover i Europa – Belgia, Nederland og Tyskland er store. Det nordamerikanske markedet er også veldig interessant for oss, sier Riis.
Maskinene, som er store og komplekse, produseres etter ordre.
– Vi har ikke ti stykker på lager. Nå har vi kontroll på maskinene og er klare for å skalere produksjonen i takt med etterspørselen.