økonomi

Konkurser: Trenden fortsetter

Distriktene fortsatt sterkt overrepresentert som tilholdssted for selskapene som legger ned.

Ekteparet Per Hassel Sørensen (i bildet) og Anne-Lise Heggland startet selskapet i 2016.

Økningen i antallet konkurser fortsetter. 31 startups valgte å legge ned driften i andre kvartal. 

Det er en oppgang på 50 prosent fra andre kvartal i fjor (se figur).

Økningen i antallet konkurser fortsetter. 31 startups valgte å legge ned driften i andre kvartal. 

Det er en oppgang på 50 prosent fra andre kvartal i fjor (se figur).

Shifters konkursstatistikk tar utgangspunkt i alle startups som har hentet ekstern kapital pluss alle startups som har mottatt oppstartsmidler fra Innovasjon Norge de siste ti årene.

Historisk har de første kvartalene i året vært de med færrest konkurser, mens det siste kvartalet før jul har sett flest nedleggelser. 

Konkurstrenden ser ut til å fortsette i retning av stadig flere nedleggelser av startups.

Slutt for syklene med tak

Blant de mest profilerte selskapene som måtte gi seg finner vi sykkelstartupen Podbike og smarthus-leverandøren Futurehome. Sistnevnte har startet opp igjen etter konkursen etter at Sikom Connect kjøpte boet.

Ellers ble det også slutt for Playfinity, som puttet sensorer i baller til lek og underholdning, og Lift Ocean som produserte hydrofoil-båter. 

Sondre Kvam og Andreas Larssens Cohere som utviklet VR-rom for workshops og tidligere gikk under navnet Naer, valgte også å legge ned i denne perioden.

Distrikts-startups overrepresentert 

Mens rundt 48 prosent av startuper holder til i Oslo, er det bare 32 prosent av konkursene så langt i år som kan kalles Oslo-startups. Om det er fordi det er enklere å drive i hovedstaden, med bedre tilgang til kapital, eller om det er fordi startupene i Oslo er av en annen kvalitet, vet vi ikke. 

Den blå søylen viser andelen av startups som har adresse i regionen. Den rød viser andelen av konkursene så langt i år.

Det som er kjent, er at Innovasjon Norge deler ut oppstartsmidler til startups i hele landet, noe som trolig påvirker tallene. Et betydelig antall av konkursene er selskaper med adresse i distriktene som ikke ser ut til å ha hatt nevneverdig drift.   

Tallene viser i hvert fall at alle alle regioner utenom Oslo tar større andeler av konkursene enn hva de hadde gjort dersom det var likt fordelt etter andelen startups. 

Midt-Norge og Nord-Norge har dobbelt så høy andel av konkursene i år enn hva de har av andelen startups totalt.