Nyhet

Easee trekker rettsaken i Sverige

Den norske ladeboksprodusenten trekker rettsaken mot den svenske tilsynsmyndigheten som la ned salgsforbud. 

Erik Færevaag er ny midlertidig daglig leder i Easee.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres. 

Det norske el-ladeselskapet Easee trekker seg i rettsaken mot den svenske tilsynsmyndigheten Elsäkerhetsverket etter salgsforbudet av produktene Home og Charge i Sverige.  

Det kunngjør det norske selskapet selv i en pressemelding onsdag. 

Det var 14. mars i fjor at tilsynsmyndigheten stanset salget av de to nevnte produktene. Det ble samtidig fremmet et krav om tiltak for de allerede installerte landerne i landet.

Elsäkerhetsverket begrunnet forbudet med at produktene ikke oppfylte kravene i relevante standarder da de ble sluppet på markedet – blant annet tekniske mangler knyttet til jordfeilbryteren. 

Easee tok senere saken til retten, og den svenske forvaltningsdomstolen skulle ta stilling til om salgsforbudet og utbedringskravet var berettiget eller ikke. 

Dette er saken

  • Svenske Elsäkerhetsverket la ned salgsforbud mot Easee Home og Charge 14. mars 2023. 
  • Den svenske myndigheten begrunnet forbudet med at produktene ikke oppfylte kravene i relevante standarder da de ble sluppet på markedet – blant annet som følge av tekniske mangler i jordfeilbryteren. 
  • 14. mars hadde Easee en frist for å legge frem en tiltakspla for installerte ladere i Sverige. Tiltaksplanen skal være iverksatt i følge Easee. 
  • Flere land har gjort egne undersøkelser av produktene etter slagsforbudet og avventet utfallet av den svenske rettsaken som nå trekkes.

Anerkjenner mangelfull dokumentasjon

Easee anerkjenner at den tekniske dokumentasjonen for Easee Home og Easee Charge ikke var tilstrekkelig da produktene ble satt på markedet, og at merking og samsvarserklæring ikke oppfylte de formelle kravene i standardene, skriver selskapet i pressemeldingen. 

– Vi ønsker å anerkjenne Elsäkerhetsverkets arbeid for å opprettholde industristandarder og forbrukersikkerhet. De har identifisert tydelige områder for forbedringer og for oss har dette vært viktig læring, sier Lene Kristin Wilhelmsen, Juss- og samsvarsdirektør i Easee. 

Parallelt med rettsløpet har Easee presentert en tiltaksplan for Elsäkerhetsverket.

Shifter har vært i kontakt med Elsäkerhetsverket som sier de avventer beskjed fra Forvaltningsretten om at Easee har trukket saken. 

De holder foreløpig på med å gå igjennom den nye dokumentasjonen ladeboks-selskapet har sendt inn, og ønsker ikke å si noe mer om hvorvidt det går mot om Easee vil kunne få selge laderne sine i Sverige eller ikke. 

– Easee har gjennomtestet ladeboksene og oppdatert den tekniske dokumentasjonen i samråd med uavhengige og akkrediterte testhus. Den nye tekniske dokumentasjonen, samsvarserklæringen og merkingen av laderne oppfyller nå de formelle kravene, sier Færevaag.

Easee leverte sin tiltaksplan innen fristen 14.mars 2024, og venter nå på tilbakemelding.

– Vi ønsker å utbedre de manglene som Elsäkerhetsverket pekte på i sitt opprinnelige vedtak. Vi har samtidig bedt om veiledning dersom de ikke skulle være fornøyde med metodikken vi bruker for å vise at vi opprettholder industrikravene, sier Wilhelmsen.

Avventet rettssaken

Flere land har som følge av avgjørelsen fra Elsäkerhetsverket avventet utfallet av den svenske rettsaken før vedtak om et eventuelt salgsforbud. 

Blant annet ble salget stanset i Belgia, Nederland, Danmark, Island og Østerrike. 

Parallellt har flere valgt å gjøre egne undersøkelser av produktene det ble lagt ned forbud mot i Sverige. Nylig gav Sveits grønt lys. 

Utfallet av rettssaken ville med andre ord kunnet fått store konsekvenser for driften til det norske selskapet også utenfor Sverige. 

I pressemeldingen oppgir Easee at salgsforbudet allerede har fått store konsekvenser. Selskapet så seg nødt til å nedbemanne flere hundre ansatte  blant annet gjennom som i august i fjor.  

På tampen av sommeren i fjor varslet gründer og tidligere daglig leder Jonas Helmikstøl at han gikk av som leder for selskapet. 

Kjetil Næsje, styreleder i Easee, forteller at det siste året har vært krevende. 

– Det siste året har vært intenst med store endringer og forbedringsarbeid. Samtidig har selskapet klart å legge ned store ressurser i å få nye produkter på markedet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.