lading

Easee har regnet ut prisen for å sikre laderne etter kravene

Selskapet forventer investorinteresse så fort situasjonen rundt den betingede forpliktelsen er avklart.

Jonas Helmikstøl i Easee.
Publisert Sist oppdatert

I 2022, altså før svenske Elsäkerhetsverket satte en stopper for omsetningen av selskapets ladere på grunn av sikkerhetsmangler, omsatte da fire år gamle Easee for to milliarder kroner. 

Resultat før skatt endte på 258 millioner kroner. Halvering fra sterke 2021, men til å leve med. Og skatten, for det som fortsatt var et av landets mest lønnsomme scaleups, kom på 58 millioner. 

I regnskapet går det også frem at Easee hadde et varelager med ladere på 378 millioner kroner som snart skulle bli et stort problem. 

For da kravet om salgsstans kom, falt omsetningen kraftig samtidig som flere bedrifter krevde tilbakebetaling for ladere de ikke lenger kunne selge. 

Tibber har for eksempel fremmet krav mot Easee på hele varebeholdningen sin anslått til en verdi på 20,7 millioner kroner. Ifølge Tibber besitter Easee garantiansvar og er blitt påkalt å tilbakekalle ladeboksene.

De 200 millionene som Easee hadde i kontanter på balansen ved inngangen til året ville bli brukt opp innen et par kvartaler gitt de løpende kostnadene som selskapene hadde på det tidspunktet. 

Lønnskostnadene var økt fra 115 millioner i 2021 til 331 millioner i 2022. Med andre kostnader på om lang det samme, gikk det potensielt ut 175 millioner i kvartalet bare her, og det var før man eventuelt bestilte opp flere varer. 

En heftig likviditetskvis lå i kortene.

Riktignok hadde gründer Jonas Helmikstøl 150 millioner i finansielle midler i selskapet som raskt kunne omgjøres til kontanter, men han trakk likevel i nødbremsen og permitterte halve staben i mars.

Etterinstallering vil koste en milliard

Internt har Easee diskutert om de også er tvunget til å ta kostnaden med å justere på allerede leverte ladere slik at de ville svare på kravene fra Elsäkerhetsverket. 

Da regnskapet ble avlagt, bestred fortsatt Easee avgjørelsen, men hadde regnet ut at etterinstallering av såkalte RCD type B ville koste en milliard kroner. 

Den åpenbare konklusjonen var at Easee måtte hente kapital, først et beløp på mellom 150 og 300 millioner, og så senere en runde på en milliard.

Ifølge uttalelser fra Helmiksstøl og også antagelser i årsregnskapet hadde man et håp om å få første del av kapitalinnhentingen på plass innen juni, men så langt har det vært taust, og denne uken gikk styreleder Rita Bach Omdal av for å tre inn i foreldrepermisjon.

Ny lader på vei

Det kan også se ut til at Easee foreløpig har valgt en annen rute enn å fikse leverte ladere. 

Ifølge Teknisk Ukeblad skal en ny ladeboks kan være klar for lansering i august, i

– Vi hadde egentlig håpet å lansere før sommeren, men vi ønsker ikke å introdusere noe før vi har hundre prosent styr på all dokumentasjonen. Vi venter fortsatt på noen testrapporter. Mest sannsynlig vil produktene være klare for lansering i august-september, sier markedssjef Martin Langeland i Easee til Teknisk Ukeblad.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.