dagligvare

De strategiske koblingene som viser hvorfor Oda og Mathem blir ett

Det handler om mer enn at logoen ligner.

Publisert

På tampen av forrige uke avslørte den svenske nettavisen Breakit at Oda og Mathem er i sluttspurten på forhandlinger om å slå seg sammen. Selv om ingen av partene ønsket å kommentere på nyheten, kommer det uansett ikke som en kjempeoverraskelse.

At de to hjemleveringsselskapene har en fremtid sammen, har ligget i kortene en god stund nå. De to har hatt samme svenske eier Kinnevik, en av verdens mest velrenommerte tech-investorer, siden 2019. Og da Oda hentet kapital sist vinter, i det som ble en brutal nedsabling av verdsettelsen for de eksisterende eierne, kom også en av Nordens største PE-fond, Verdane, inn på eiersiden i begge.

Verdane har ikke tidligere vist stor interesse for en bransje med så lave marginer som dagligvarer, men har i lengre tid interessert seg for logistikk, blant annet gjennom Porterbuddy og den nordiske skap- og leveringskonstellasjonen som er blitt til Instabee.

Oda har også strategisk unngått å satse i Sverige. Mens utenlandssatsing fortsatt var høyt prioritert hos ledelsen, var det Tyskland og Finland som skulle tas. Da denne satsingen ble strupet etter forrige kapitalinnhenting, var beskjeden fra Oda at de i stedet ville satse på å bli teknologi- og logistikkpartnere for etablerte dagligvareaktører i disse markedene.

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas har snakket med stadig høyere stemme om hvor flinke, kanskje til og med verdensledende, Oda er på enkelte sider av logistikken i verdikjeden. 

Det handler ikke om trenden rundt såkalt quick-commerce, slik som Foodora Markets og Menys satsing på rask levering av dagligvarer er eksempler på, men om plukking av varer og smart og effektiv lagring og utkjøring. 

Rask vekst, store tap

De største eierne i det svenske selskapet er i dag Kinnevik, Axfood, Verdane og AMF Pension. Mathem ble etablert av ekteparet Thomas og Karoline Kull tilbake i 2006, syv år før Oda (eller Kolonial.no, som det het frem til 2021) startet opp, og omsatte for 2,5 milliarder kroner (SEK) i 2022. Det var om lag som omsetningen året før. Til sammenligning omsatte Oda for 2,93 millioner kroner i fjor.

Samtidig gikk resultatet til Mathem fra minus 500 millioner til minus 1,5 milliarder kroner i samme periode. Planen skal være å nå lønnsomhet i 2024. Oda leverte også et solid minusresultat på 1,14 milliarder kroner på gruppenivå i fjor, hvor store kostnader var knyttet til feilskjærene i Finland og Tyskland. Den norske driften gikk på sin side med et underskudd på 350 millioner kroner.

I forbindelse med forrige kapitalinnhenting uttalte investorene at også Oda nå var fullfinansiert til lønnsomhet, men utelukket ikke ytterligere investeringer for å akselerere veksten.

Markedsposisjon

Mathem har gjort flere oppkjøp. Ifølge årsrapporten tok selskapet markedsandeler i Sverige på grunn av oppkjøpet av Mat.se. Budtjenesten Kavall ble også slukt, og gjorde det etter hvert mulig for Mathem å tilby en utvidet ekspresstjeneste med levering på 30 minutter i hele Stockholm. Kavall satset for øvrig også i Norge, men måtte gi opp etter kort tid.

På den andre siden av grensen har Oda ikke gjort noen oppkjøp siden starten, men har utkonkurrert flere som har satset på samme konsept. På rekke og rad gikk 123levert.no, Marked.no, og Handleriet konkurs, mens Oda vokste og tok nye markedsandeler.

Mathem har tre fulfilmentssentere, i Göteborg, Stockholm og Malmö. Oda åpnet i fjor et nytt såkalt «megalager» på Liertoppen mellom Oslo og Drammen, og har ett i Lørenskog.

Mathem hevder å nå ut til 53 prosent av svenske husholdninger. Totalt har 1,1 millioner personer opprettet en bruker på nettsiden. De har 14000 varer i sortimentet. Til sammenligning har Oda 7000 varer. 

Samarbeid

Både Mathem og Oda tilbyr samleveringstjenester. Begge samarbeider med Clas Ohlson om utsending av varer. Mathem kan dessuten vise til Panduro og Kronans Apotek, mens Oda har strategiske samarbeid med blant andre Sprell og Ark. Og i fjor startet de et samarbeid med Schibsteds hjemleveringstjeneste Helthjem for å tilby hjemkjøring til en rekke nettbutikker. 

Totalt jobbet det rundt 1600 mennesker i Mathem ved inngangen til 2023. I Oda ble det utført rundt 1350 årsverk i fjor. Begge har siden nedbemannet. I vår måtte 50 personer gå i en innsparingsrunde i Mathem. Så måtte enda 60 til gå i september i år. Oda planla å doble staben, men måtte i stedet redusere med 70 årsverk i forbindelse med kapitalrunden for rundt ett år siden, og kort tid etterpå var tallet kommet over hundre personer.

Verdivurderingen

Tidligere i år sikret Mathem seg en drøy milliard kroner i frisk kapital gjennom en kombinasjon av kapitalutvidelse og lån. Kinnevik sto for 150 millioner kroner i transaksjonen.

Kinnevik gikk inn i Mathem i 2019, året etter den første investeringen i Oda. De eier 32 prosent, mens eierskapet i Oda for tiden er på 27 prosent. I regnskapet har de satt fair value på andelen til 330 kroner, som altså innebærer at Kinnevik anser Mathem som verdt en milliard svenske kroner. Det er ned fra 1,5 milliarder siden i sommer, men fortsatt godt over nivået for ett år siden. Kinneviks urealiserte tap på Mathem er på 80 prosent. 

Tapet på Oda er for tiden vurdert til 60 prosent.  Nylig skrev Shifter også at Kinnevik har utstedt et lån på 52 millioner kroner til Oda. Samtidig snudde selskapet etter halvannet år med beskjæring av verdivurderingen av sin beholdning i det norske selskapet. I stedet skrev de i forrige kvartal opp verdien av sine Oda-aksjer fra 429 millioner kroner til 571 millioner kroner. I så fall prises det norske selskapet til rett over to milliarder kroner nå, om lag halvparten av den svenske søsteren.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.