serie om engleinvestorer del 3

De er Norges 26 største engleinvestorer - dette investerer de i nå

Shifters gjennomgang av de største engleinvestorene har kommet til topp 26, og Spacemaker-gründer Anders Kvåle deler fra sitt første år som engleinvestor på heltid.

Silje Landevåg og Anders Kvåle investerer i startups.
Publisert Sist oppdatert

Det blir bratt når man stiller opp engleinvestorer i rekkefølge. De aller mest bemidlede engleinvestorene hadde samlet 12,6 milliarder kroner i aktiva i 2022, opp fra 11,7 året før. Mens de fikk et samlet resultat før skatt på 2,5 milliarder i 2021, ble det bare 134 millioner i pluss i 2022.

LES OGSÅ Engleinvestorene del 1

LES OGSÅ Engleinvestorene del 2

Gründere på topp

Slik har vi samlet inn tall

  • Shifter har hentet ut regnskapstall på holdingselskaper og selskapene til kjente engleinvestorer for 2021 og 2022. 
  • Mange fører verdijusteringer på aksjene de eier som finansinntekter eller kostnader. Da kommer det til syne i form av resultat før skatt. Noen investorer fører også driftsinntekter i selskapene sine, men det tilhører mindretallet. 
  • Totale eiendeler fanger stort sett opp de bokførte verdiene i selskapet og kan derfor kraftig undervurdere de virkelige verdiene på balansen. En investering i en svært verdifull startup, kan i prinsippet ligge i regnskapet til prisen man betaler for aksjene i årevis, men noen ganger realiseres verdiene og da fremkommer de i regnskapene. Enkelte investorer verdijusterer porteføljen sin.
  • Shifter har sett bort fra eventuell gjeld i holdingselskapene.
  • Det kan forekomme feil i datamaterialet. Vi retter opp alle feil vi blir gjort oppmerksomme på.  

Fra plass 26, hvor serie-gründer Ståle Løvbukten (Ownersroom, Admincontrol og Questback) disponerer 85 millioner, til den øverste plassen, må man gange med 55. 

Da kommer man til rundt 4,7 milliarder kroner, og blant engleinvestorene er det bare Autostore-gründer og Nedre Vats mest kreative oppfinner, Jakob Hatteland, som kan vise til slike summer. 

Etter å ha tjent over en milliard kroner i 2021, fortalte daglig leder i Hatteland Holding, Stig Hatteland, til Finansavisen at de holdt igjen investeringstakten i påvente av dårligere tider. 

Hvis fire offentlig kjente startup-investeringer så langt i år er å ta det rolig, blir det spennende å se hva Hatteland gjør når han tråkker gassen i bånn. Inngang i eldretech-selskapet Mode Sensors, elmotor-utviklerene i Alva Industries, datadrevet landbruksselskapet Sensonomics og elbåten Evoy plasserer ham blant de mest aktive engleinvestorene i år sammen med kjente englenavn som Birger Magnus og Trond Riiber Knudsen

Taktfaste erkeengler 

De to sistnevnte, som nesten alltid er å finne blant de mest aktive engleinvestorene i Norge, har fortsatt å investere i år, blant annet i reparasjons-plattformen Tings.

Selskapet til Magnus-familien hadde et resultat på 46 millioner kroner i 2021, men noterte seg kun for 3,5 millioner kroner i 2022. Trond Riiber Knudsens selskap fikk 3,3 millioner i pluss, etter 4,7 millioner året før. 

Størst blant kvinnene er Silje Landevåg med totale eiendeler på 93 millioner (Landevåg investerer også gjennom et annet holdingselskap, Silan). I fjor, det første året hvor Landevåg gikk inn for engleinvestering, fikk DIWP et negativt resultat på -8,9 millioner kroner. 

Spacemaker-nettverket investerer

Gründer-trioen Carl Christensen, Håvard Haukeland og Anders Kvåle satt igjen med omkring 270 millioner kroner hver etter salget.

Resultat for Kvåle endte på minus 17,7 millioner kroner i 2022. etter 13,5 året før. Svingningene skyldes verdien på Autodesk-aksjene han eier. 

I januar 2023 fortalte Kvåle om planene om å bli investor på helttid.

– Hvilke investeringer har du gjort i år? 

– Jeg har gjort flere investeringer i år, men ikke så mange direkteinvesteringer i venture-selskaper. Her har jeg primært investert mer i Kin og i Vind.ai, i tillegg til utenlandssatsningen til Rebil. Jeg har også investert i quant-fondet Munin og krypto-fonded Anna, som begge er etablert av norske gründere.

– Hva tenker du om det å være engleinvestor for tiden? Tror du mange sitter og venter på en eventuell rentetopp og bunn i markedet? 

– Jeg opplever for min del ikke at det er så forskjellig fra tidligere. Jeg forsøker å investere veldig selektivt, og i de situasjonene har gründer-teamet ofte mange valgmuligheter, sier Kvåle til Shifter. 

– Det er heller ikke sånn at jeg tenker at nå «er det mulig å gjøre en bedre deal» fordi det er mindre konkurranse, det tror jeg sjelden fører til veldig gode utfall lenger ned i veien. 

Kvåle tror vi er i en tid der det er vesentlig tøffere for gründere generelt å hente runde to og runde tre, dersom det ikke er en veldig sterk utvikling i de viktigste tallene selskapet måler seg på. 

– Akkurat nå er det viktigere enn noen gang å tenke gjennom hvor mye penger man tror man trenger for å få meningsfull fremdrift, og å ikke lage noen feller for seg selv med for høy verdsettelse i første runde, i kombinasjon med akkurat for lite penger inn på konto, sier han. 

Hacket krypto-gründer økte verdiene

Aleksander Leonard Larsen er gründer Sky Mavis, utgiver av det Filippinenene-baserte kryptospillet Axie Infinity som ble verdenskjent for å ha blitt hacket av det som trolig var Nordkoreanske hackere som kom unna med over 500 millioner dollar. Selskapet ble fortsatt verdsatt til 20 milliarder kroner da Silicon Valleys Andreessen Horowitz A16z fikk komme inn som investor tidligere i år. 

I Norge er Larsen investert i fundingplattformen Datablock for web3-prosjekter. Aktivaene i det norske holdingselskapet hans økte til 167 millioner kroner. 

Avgåtte sjefer cashet inn

Tidligere Zaptec-sjef Anders Thingbø fikk et resultat på 115 millioner i 2022. Det stammer trolig fra realisering eller annen synliggjøring av aksjer i selskapet som han forlot på dagen i februar 2022. Til E24 fortalte han at han hadde solgt Zaptec-aksjer for 62 millioner og totalt tjent 150 millioner på selskapet. Samtidig varslet han nye prosjekter. Thingbø investerte i år i Tibber-konkurrenten Elekt. 

Den tidligere XXL-sjefen Pål Wibe sitter etter hvert på en betydelig pengesekk. Deler av den blir investert i startups som nettbutikk-fikserne i Retailhub og Askeladden-selskapet Okkult AS som selger egnedesignede briller.

Tidligere GET-sjef Gunnar Evensen har hatt noen gode år. Fjoråret endte på 30 mill i pluss, etter hele 137,7 millioner året før. Totale eiendeler er på 570 millioner, hvorav nesten alt er satt i såkalte omløpsaksjer, aksjefond og rentepapirer. 

Regnskapet hans viser at selskapet realiserte 60 millioner kroner i verdier, mens det ble ført et urealisert tap på 33,7 millioner kroner. Evensen tok 10 millioner i utbytte i fjor. 

Rik akademiker

Foreleseren ved Universitetet i Agder, Svein Anders Tunheim, har 162 millioner i aktiva i selskapet og fikk 13,7 mill i resultat etter 27,4 året før. Tunheim slo seg i første omgang opp på Chipcon sammen med Geir Førre, og har senere investert i startups. Han har eierposter i blant annet liveshoppingen til Tipio, språkselskapet Anzyz Technologies og nøkkelskapet til Sharebox.

Tospann tok tapene

Petter Fornæss og Ivar Arnesen var gründere sammen i Sport Radar. Selskapet som i dag har hovedkontor i St. Gallen i Sveits, samler og analyserer sportsdata og lverer dette til medie- og spillbransjen. 

De to Trondheims-investorene går ofte inn i de samme selskapene og da ofte sammen med Øystein Skiri og Wiski Capital. I fjor var det ingen engleinvestorer som tok inn større tap i regnskapene sine enn disse to. 

Askeladden-verdier kom til syne 

Managing partner i Askeladden & Co, Martin Schütt, Axel og Nicolai Bauer, Lasse Carlsen Smedsvig og de andre partnerne kunne alle vise til skyhøye resultater i 2022. Dette skyldes en regnskapsteknisk omorganisering i Askeladden-systemet som gjør at de eksisterende verdiene blir synlige i eiernes holdingselskaper, det er med andre ord ikke snakk om realiseringer. 

Spill-milliardær Morten Klein har hatt mye kapital i selskapet Bonobo. Nylig etablerte han Morten Klein Group og flyttet en milliard kroner over i det. Klein har investert i liveshopping-startupen QRTD. Nylig investerte han også i den estiske nysatsingen til Jan Svendsen, gamingselskapet Sisu Group.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.