-
Technical Support Engineer | NBIM
-
Country Manager Norge | Noteless
-
Partner/Headhunter | Branchy
-
Senior Product Manager | Bakken & Bæck
-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
Min Digitale hverdag
– At historikken blir med når man henger på en annen person i tråden, kan føre til større og mindre misforståelser
Trygve Mongstad i Over Easy Solar avslører sin største digitale flause i dagens spalte.

Min digitale hverdag er en lettbeint spalte om digitale vaner. Her er det humor, men også litt alvor.
I dag er det Trygve Mongstad, gründer i Over Easy Solar, som svarer på Shifters faste sommerspørsmål.
1. Hva er den rareste appen du ikke klarer å slette?
– Jeg har en gammel app som heter Wikiloc. Den har dårlig UX og jeg mistenker at det er mange år siden de sluttet å utvikle den. Men den hjelper meg til å finne turforslag for både fjellturer og sykkel når jeg er på nye steder, spesielt i utlandet. Det liker jeg.
2. Hva kan du finne på å google kl 2.30 på natten som du kanskje ikke ville sagt høyt?
– Når jeg ser på min egen søkehistorikk, vil jeg si at jeg blir flau over at nesten alt jeg søker på handler om enten jobb eller barn. Det sier noe om hvor lite plass man gir til egne interesser når man jobber for mye og har små barn hjemme.
3. Hva er skjermtiden din på mobilen i løpet av en vanlig hverdag?
– Mellom 1,5 og 2 timer. Av det jeg bruker for mye tid på kan jeg vel si LinkedIn.
4. Hva med i ferien?
– Etter noen dager med fri klarer jeg å frigjøre meg mer fra telefonen. Noen ganger klarer jeg til og med å lese en hel bok. Den siste jeg husker jeg leste fra perm til perm var Fiesta av Hemingway, og vi samtidig reiste med tog gjennom bokas univers fra Paris til Pamplona.
5. Hvilke holdninger har du til din og andres skjermtid?
– Jeg synes det er skremmende å se på hvordan folk og stirrer i skjermene sine konstant, f.eks. på offentlig transport. Inkludert meg selv. Tenk om vi hadde sett en slik scene gjennom et tidsmaskinkamera for 20 år siden, jeg tror vi ville blitt livredde for fremtiden eller knekt av latter og trodd det var en spøk. Jeg vet at for min egen del, kommer gode ideer og ryddige tanker vanligvis når jeg stirrer tomt ut i lufta, så det tror jeg vi burde gjøre mer av.
6. Har du en digital flause du gjerne skulle vært foruten?
– Eposttråder er skumle. At historikken blir med når man henger på en annen person i tråden kan føre til større og mindre misforståelser og det som verre er. Det er en av grunnene til at jeg helst kommuniserer på andre måter enn e-post.
7. Hva var ditt første møte med internett – og husker du hvilken nettside du først besøkte?
– Jeg satt sammen med pappa og så på en globus som snurret rundt oppe i høyre hjørne på skjermen. «Dette er internett», sa pappa. Jeg var imponert over at hele verden kunne presses inn i hjørnet av en skjerm. Jeg husker ikke hva vi surfet på.
8. Hva var «skjermtid» da du var liten? (Nintendo, playstation?)
– Det var PC. Jeg kunne spille Transport Tycoon eller Civilization hele dagen. I ungdomstiden var det mye IRC. Det føles som en drøm nå, tenk at vi satt og skrev med vilt fremmede mennesker som vi tilfeldig møtte på IRC-kanalene i den tiden. I dag er det vanskeligere å komme i kontakt med folk man ikke kjenner, tror jeg. Det er vel noe som heter Jodel som ungdommer bruker i dag, men det skaper vel ikke relasjoner på samme måten som IRC? Jeg husker jeg fikk en IRC-venninne fra Vladivostok via IRC, det var ganske eksotisk.
9. Hvis du kunne sendt én app tilbake i tid til deg selv som 10-åring – hvilken hadde du valgt?
– AI er magisk. Så jeg må si ChatGPT.
10. Hvilke AI-verktøy klarer du deg ikke uten? Hva bruker du dem til?
– ChatGPT. Jeg bruker det til idéutvikling, skriving, oppsummeringer, kontraktgjennomganger, og ofte bare for å rydde hodet. Noen ganger for å sjekke om tonen jeg skriver i virker for kjeftete eller sur – hvis jeg vet at jeg er litt sur. Jeg bruker ChatGPT til alt, heller enn å lære meg å bruke flere forskjellige verktøy. Det gjelder tilnærmingen min til det meste – heller ha ett godt verktøy man håndterer bra, enn masse greier man knapt vet hvordan fungerer.
11. Hvilke AI-verktøy skulle du ønske du hadde, som foreløpig ikke finnes?
– Jeg skulle gjerne hatt et verktøy som lærte av innboksen min og alle kommunikasjonsplattformer jeg er på. Det finnes sikkert allerede, jeg har vel bare ikke funnet det enda. Også er jeg jo litt redd for det på samme tid.
12. Hvem inspirerer deg mest når det gjelder å bruke AI?
– Jeg har ikke noe AI-forbilde. Men jeg ser at det er mye man kan diskutere med AI og få veldig fornuftige innspill. Det er jo positivt, for man får jo mye raskere svar enn hvis man skal lete etter en ekspert, sette opp et møte, ringe på telefon og småprate i ti minutter før man kommer til saken. Så lenge man bruker samme kritiske blikk på det man får fra AI, som det man gjør når man hører andre folk sine meninger og kunnskap, tenker jeg det er veldig nyttig og relativt uproblematisk.
13. Hva er dine tanker om AI-utviklingen?
– Det er jo veldig nyttig og øker effektiviteten, men også derfor veldig skremmende. Jeg lurer veldig på hva slags sted verden kommer til å være om 10, 50, eller 100 år. Mennesker er jo veldig tilpasningsdyktige, på godt og vondt. Kommer vi til å slutte å tenke på den måten vi gjør i dag? Kommer vil til å slutte å huske ting selv, hvis enhetene våre husker ting bedre enn oss? Vil vi vite forskjell på maskin og menneske, og vil vi i det hele tatt bry oss om forskjellen?
14. Hva er din superkraft som gründer og person? Har du en «bug» du gjerne skulle endret eller jobbet med?
– Superkraft: Å få ting gjort raskt og med små ressurser. Jeg har lav terskel for å teste nye idéer og er ikke så redd for å gjøre feil hvis konsekvensen er lav.
– Bug: Jeg har 19 637 uleste eposter i innboksen min. Faktisk. Jeg håper de fleste av dem ikke er så veldig viktige.
15. Hvilken norsk startup tror du kan endre hverdagen din? Hvorfor?
– Jeg sier som Bård Tufte Johansen sa i en episode av Nytt på nytt tidligere i år; Jeg er oftere på Tibber enn Tinder. Tibber har gjort noe helt utrolig for hvordan vi konsumerer og forholder oss til strøm – de har gitt oss informasjon og verktøy for å tilpasse eget strømforbruk. De har en plattform jeg håper de vil fortsette å rendyrke slik de har gjort i mange år nå, uten tull og lureri.