#ikkealene

23 gründere forteller om sine tøffeste prøvelser

Shifter har bedt en rekke kjente entreprenører fortelle om de mentale utfordringene de har møtt på i gründerverdenen. 

Publisert Sist oppdatert

Det er krevende tider for mange startups. Våre journalist-kolleger i svenske Breakit gjorde tidligere denne høsten en kjempejobb med å fortelle historiene om hvordan det er når det ikke går den veien du ønsker. 

Under hashtaggen #inteensam oppfordret de til åpenhet, og vi fikk lese om utfordringene til en lang rekke kjente entreprenører. Breakit ville vise andre gründere at de ikke er alene med utfordringene, og at det er mange som opplever at startup-livet kan bli vel tøft. 

En så viktig idé at vi har laget vår egen norske #ikkealene, der vi håper å normalisere de utfordringene gründere opplever, og hva disse gjør med den mentale helsen. I den forbindelse har også vi snakket med en rekke kjente entreprenører om hvilke utfordringer de har møtt på, og hvilke tips de har til andre. 

Les svarene deres under!

Flere understreker nettopp behovet for åpenhet rundt hva man føler og tenker, i tillegg til viktigheten av å ha gode støttespillere. 

Ta kontakt!

Har du også lyst til å dele dine opplevelser? Shifter er opptatt av å dekke temaet psykisk helse, og tar gjerne i mot tips ved epost: mia@shifter.no eller kristine@shifter.no eller tlf. 94 26 61 06.

1. Anne Emilie Fosse, gründer i Knit&note

Tidligere var jeg sykepleier og arbeidsdagen var over idet jeg dro fra jobb. Nå som gründer kan det føles som om jeg er på jobb 24 timer i døgnet, og jeg jobber med utrolig mye forskjellig på en gang.

Strikke-startup: Anne Emilie Fosse er gründer for Knit&note.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– For min del har det ikke vært en enkelt hendelse som har vært tøff, men totalen som følger av å utvikle og skape noe nytt.

– Tidligere var jeg sykepleier, og arbeidsdagen var over idet jeg dro fra jobb. Nå som gründer kan det føles som om jeg er på jobb 24 timer i døgnet, og jobber med utrolig mye forskjellig på en gang. Jeg sitter i detaljene på produktutvikling, jobber med markedsføring, planlegger emisjon og er i møter med mange investorer. Man må også klare å se det store bildet midt oppi dette og planlegge frem i tid. I tillegg er det mye nytt å lære seg når man aldri har startet noe tidligere.

– Totalen oppleves ofte overveldende. Det gjør at det kan være tøft å prioritere riktig og føle at en strekker til, både når det kommer til de ulike tingene på jobb, men også hjemme med familien. Sistnevnte blir gjerne spesielt krevende, siden min medgründer også er han jeg er gift med.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

–  Mitt aller beste tips er å snakke åpent om det som er utfordrende, og ikke vær redd for å vise følelser og sårbare sider.

– For min del skjedde det et vendepunkt denne våren. Vi fikk godkjent kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge, og i den forbindelse fikk vi også ekstra støtte til mentor. Innovasjon Norge kom med forslag til personer som var flinke med økonomi eller markedsføring/salg, men jeg visste veldig godt hva jeg og selskapet ville ha mest nytte av.

– Jeg foreslo Rita Hausken, som er en utrolig flink coach, og så spurte de henne om hun kunne tenke seg å bli min mentor. Jeg ble så utrolig glad da hun sa ja, og er i dag veldig takknemlig for våre ukentlige samtaler. Her får jeg masse nyttige verktøy til hvordan jeg kan håndtere livet som gründer. Vi feirer oppturer sammen og jobber oss gjennom de krevende tingene. Det er en utrolig effektiv måte å jobbe smart, utvikle seg som leder og fokusere på de riktige tingene. Jeg vil virkelig anbefale å spørre Innovasjon Norge om denne mentorordningen.

2. Lasse Brurok, gründer i Bookis

Å gå fra å være et selskap i vekst, til å måtte nedbemanne over 60 prosent av selskapet i en jafs. Og nedbemanningen var så klart samme uken som jeg giftet meg.

Bookis-gründer: Lasse Brurok bak Bookis måtte si opp 60 prosent av de ansatte.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Å gå fra å være et selskap i vekst, til å måtte nedbemanne over 60 prosent av selskapet i en jafs. Og nedbemanningen var så klart samme uke som jeg giftet meg. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Personlig opplever jeg at det blir enklere å takle motgang, og ikke minst stå i kjipe situasjoner, ved å fokusere på læringen.

– Forbered deg godt, både på formalia, men like viktig er det mentale. Forbered lederne som må ta de kjedelige samtalene, og vær tilgjengelig og synlig. Vær ryddig i prosessen. Vis stor respekt for dem som går gjennom dette. Men moment er også viktig, så dra av plasteret hurtig når beslutningen er tatt. Ansatte kan lukte på lang vei at noe er på gang. For din egen del som gründer anbefaler jeg å ha fokus på læringen du gjør deg. Du er en erfaring rikere. 

3. Sophie Wiik, gründer i Too Good To Go og Vibrent (tidligere Fjong)

Å bli utbrent er nok det tøffeste jeg har gått igjennom som gründer.

Stress: Sophie Wiik, Co-Founder Too Good To Go & Vibrent (tidligere Fjong), forteller om stress.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det er vanskelig å beskrive hvor stressende og angstfylt det kan oppleves å hele tiden kjempe med en krevende likviditet, samtidig som man jobber med å sikre funding i et krevende marked. Parallelt med det: å prøve å lede, motivere og ta vare på de ansatte etter beste evne. I tillegg å kontinuerlig jobbe med å holde hodet kaldt, ha riktig «mindset» og holde sin egen motivasjon på topp, for å kunne se løsningene som gjemmer seg der et eller annet sted. Og viktigst av alt: være mamma til to små barn. 

– Å bli utbrent er nok det tøffeste jeg har gått igjennom som gründer – i kombinasjon med alt over. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Min redning er å ha gode og kloke mennesker rundt meg som jeg kan sparre med. Jeg hadde aldri klart det alene. Nummer to er: Å jobbe med hodet. En situasjon kan se helt annerledes ut hvis man endrer «mindset». En ordentlig krise kan bli til verdens mest spennende utfordring når man ser på den med andre øyne. 

– Med riktig fokus, innstilling og masse stahet kan man flytte fjell. 

4. Kris Riise, gründer i Unloc

Det virker ofte som at ingen andre bryr seg nok til å forstå hva som ligger bak livsverket.

Ensomhet: For Kris Riise, gründer og sjef i Unloc, har ensomhet vært noe av det tøffeste.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Jeg har ikke én spesiell episode å trekke frem, men heller en følelse som ofte sniker seg frem — en følelse av ensomhet. Det virker ofte som at ingen andre bryr seg nok til å forstå hva som ligger bak livsverket. Når folk ikke forstår blir de ofte skeptiske, misfornøyde og bekymret. Og selv om bekymringen kommer av kjærlighet, legges omsorgen ofte frem som insisterende forslag. Ofte ikledd «work-life balance». Men er man en gründer som bærer nok vekt på skuldrene, er ikke «work-life balance» et alternativ. Konseptet passer ikke en gang inn i hverdagen, verken praktisk eller eksistensielt. Det er rett og slett ikke like viktig som oppdraget. Og det er det svært få som forstår: Familie, venner, kolleger, eller mentorer man har sett opp til. Selv om det er fullstendig forståelig, er det likefullt ensomt å ikke kjenne seg forstått.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Jeg avstår vanligvis fra å gi tips. Jeg vet selv hvor meningsløse de kan være når det kommer fra folk som ikke kjenner meg, eller forstår situasjonen jeg står i. Og selv om begge kanskje er «gründere», så tviler jeg på at jeg kan si noe som er smartere enn hva folk kan finne på Youtube, Hacker News, eller hvor enn man henter inspirasjon fra. 

– Det er uutholdelig vondt å bygge noe nytt som ingen andre tror på. Likevel finnes det noen svært få mennesker som pusher seg selv opp en tilsynelatende uendelig bratt oppoverbakke. 

– Jeg prater ofte med gründere om problemene de står overfor. Jeg prøver å hjelpe når jeg kan: Om så bidraget bare er at jeg stiller dumme spørsmål og lytter til deres egne betraktninger. Jeg sier ikke alltid så mye. Men jeg sitter der med dem i galskapen. Da er kanskje begge to litt mindre ensomme, iallfall i et lite øyeblikk. 

– Det er kanskje mitt beste tips: Ikke gi tips, men heller lytt. Sitt med dem og observer hvorfor de ofrer så mye for å bygge fremtiden. 

5. Cecilie Hauge Ågotnes, medgründer i CanEat

Det har heldigvis blitt bedre, men noen ganger blir jeg så nervøs at jeg ikke klarer å tenke klart, leser rett fra kortene mine og er bare glad jeg kommer meg gjennom.

Sceneskrekk: Cecilie Hauge Ågotnes i CanEat synes det å «pitche» idéer er vanskelig.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Noe av det vanskeligste jeg gjør rent psykisk er å «pitche», spesielt på tid. Første gang jeg skulle på scenen, begynte jeg å gråte på generalprøven. Jeg gråt og jeg gråt. En hel dag satt jeg og «stortutet» inne på kontoret mitt. Det har heldigvis blitt bedre, men noen ganger blir jeg så nervøs at jeg ikke klarer å tenke klart, leser rett fra kortene mine og er bare glad jeg kommer meg gjennom.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Øvelse gjør ikke alltid mester, men det er mulig å gjøre det litt mindre skremmende, ved å utfordre angsten og stå i det selv om det er helt forferdelig. Man må faktisk ikke kunne alt utenat, det er lov å ha med lesekort. Så kan det hjelpe å øve, øve og øve. I stuen, i bilen, på hotellrommet og i dusjen. Jeg liker fortsatt ikke å stå på scenen, og det hender jeg gråter litt av lettelse etterpå, men det er heldigvis litt lettere nå. Utfordringen til miljøet er å finne andre, og kanskje bedre, måter å gjennomføre møter mellom oppstartselskap og investorer på. Pitche-formatet passer ikke for alle.

6. Jan Børge Sagmo, medgründer i ZNL Energy (tidligere i Bergen Carbon Solutions)

Dagene mine begynte før solen sto opp, og jeg holdt ofte på til langt utover kvelden og tidlige nattetimer.

Ble sykemeldt: Jan Børge Sagmo ble utbrent.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det tøffeste jeg har vært gjennom som gründer var da jeg ble utbrent. Det startet med subtile tegn som var litt vanskelig å forstå. Dagene mine begynte før solen sto opp, og jeg holdt ofte på til langt utover kvelden og tidlige nattetimer. Arbeid, ansvar og forpliktelser ble en vedvarende skygge i hverdagen min. 

– Selvsagt hadde jeg ansvarsfølelse og jeg gjennomførte oppgavene mine som var forventet og tok ofte på meg mer en nødvendig, men er ikke det en del av å være toppsjef i et selskap?

– Til tross for at jeg er kjent med å være ekstrovert og en energisk person, trakk jeg meg inn i meg selv. Selv de minste bagatellmessige hendelsene fikk meg oppjaget og sint. Jeg har alltid hatt en lederstil der motivasjon gis gjennom frihet, med ansvar og optimistisk tilnærming. 

– Men den mørkeste stunden var vell da jeg i påsken måtte ringe fastlegen min og erkjenne at jeg ikke visste hvordan dette skulle gå om jeg fortsatte i samme spor som jeg hadde gjort frem til da. En sykemelding fungerte ikke for min del. Og selv om vi i Norge kanskje har verdens beste sykemeldings-ordning, så hadde jeg bare fortsatt om jeg hadde blitt sykemeldt. Så jeg erkjente at jeg måtte avslutte min karriere i BCS. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Lærdommen er: Alt til sin tid. Man kan ikke forvente å levere et perfekt produkt til enhver tid. Ta vare på fritiden, og bruk tid på familie og venner. 

– Mange tror det å være gründer er at man alltid skal være på. Det mener jeg er feil. Man skal jobbe når man må, og benytte fritiden når man må. Tegnene er der om man vet hva man skal se etter. I mitt nye selskap er det selvsagt også til tider mye jobb, men det er ekstremt viktig for min del at jeg kan legge fra meg jobben når det er helger og ettermiddager. Spesielt når man har tid. Trening og masse søvn bør man også ta seg tid til. 

– Tips til de som er i samme situasjon: Snakk med noen. Snakk med venner, kjæreste eller en kollega. Helst fastlege eller noen som har kompetanse til å hjelpe deg. Du er ikke alene om å kjenne på utbrenthet, og dessverre er det litt tabu, men snakk med noen. Så er det faktisk lov å erkjenne at «dette går ikke lengre», og la noen andre ta over skuten, om det viser seg å være nødvendig.

7. Gro Mykkeltvedt, gründer i Dialead 

Når jeg tenker tilbake på min gründer-reise vil jeg si at det som er det verste, kan også være det beste.

Ubehagelig: Gro Mykkeltvedt, gründer i Dialead, forteller at det er mye usikkerhet knyttet til å være gründer.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Å stå i usikkerhet er noe av det vi mennesker generelt sett er veldig utrente på. Vi liker å ha det komfortabelt. Å være gründer handler stort sett om det motsatte: Vi befinner oss i en kontinuerlig ubehagelig situasjon, enten det gjelder å ikke vite hvordan utviklingen vil gå, hva utfallet av prosjektet blir, eller om det er økonomi til å lønne teknologene neste måned. 

– Når jeg tenker tilbake på min gründer-reise vil jeg si at det som er det verste, kan også være det beste. Det handler om å lære, kjenne på mestring og ikke minst utvikle seg til å tåle motstand, å ikke ha kontroll og å ikke vite. 

– For meg var det tøffeste å bestemme seg for å bli gründer. Da brukte jeg mye tid på å gå frem og tilbake, tenke på alle fallgruver og hva som ville skje hvis jeg ikke klarte å stå i det. I tillegg var det å ikke ha den økonomiske tryggheten noe jeg kjente på var ubehagelig til tider.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Mine tips er å våge. Både våge å miste fotfestet for en stund, se tilbake og lære av det. Jeg vil også si at det er så viktig å vite at det faktisk er veldig få som våger å være gründer, og de færreste lykkes med det. Samtidig å være klar over at om man ikke kommer dit man vil, har man i alle fall våget å følge drømmen sin. 

– Det er det aller viktigste – å gå for det man virkelig tror på, for å gjøre en forskjell. Og det – det skal alle gründere være stolte av.

8. Lars-Martin Berglund, gründer av Grin

Jeg tror grunnen til at mange ikke ønsker å være gründere er at det er et sølvfat med store utfordringer, og det er veldig mange usynlige utfordringer.

Mange utfordringer: Lars-Martin Berglund i Grin sier gründerlivet byr på opp- og nedturer.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det er vanskelig å skille ut én ting. Jeg tror grunnen til at mange ikke ønsker å være gründere er at det er et sølvfat med store utfordringer, og det er veldig mange usynlige utfordringer. Det som er felles for alle er at du kommer inn i en situasjon der du har en idé om et produkt og en visjon, men du skal begynne å bryne deg på en hel haug med ting du aldri har gjort før. 

– Veldig mange av dem som lykkes som gründere over tid, vil nok si at de har ganske høy smerteterskel. Det er ting du kommer til å gå gjennom som du ikke finner i det vanlige arbeidslivet. Det er kombinasjonen av alle de tingene du skal lykkes med over tid, samtidig som at du skal ivareta deg selv. 

– Jeg hører andre blir spurt om hvordan det er å være gründer og familiefar. Når det går bra så er det det beste som finnes, for da har du det så utrolig gøy på jobb. Men når du møter motbør, skal du være ganske hardt rystet og klare å skru av det når du kommer hjem. 

– Det er mange ting jeg kan si enkeltvis er tøft å holde på med, men vi har vært veldig heldige som har sluppet unna det å måtte si opp folk. Jeg har også vært med på å forsøke å bygge lag hvor det har skjært seg, i faser av livet hvor jeg samtidig har fått små barn. Da har jeg virkelig kjent på at det har vært tøft. Jeg har ved flere anledninger tenkt at dette er årsaken til at ikke alle vil bli gründere. 

– Gründer-yrket er litt bipolart. Høydene er helt fantastiske, men det er tilsvarende nedturer. Målet er på mange måter å holde seg stabil og prestere helt greit hele veien. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Ikke sitt med det alene. Sørg for å ha gode mentorer, rådgivere og andre folk som gjerne er litt utenfor og uavhengig, som du kan sparre med. Fysisk trening, sunt kosthold og bra søvn er veldig viktig. Det er på mange måter de samme rådene man får som idrettsutøver. 

– For min del er hard utmattende trening det som er best for å holde hodet klart. Alle burde finne sine ting som de synes er morsomt og avslappende. Isbading kan i perioder dempe mye stress om man gjør det riktig. Og meditasjon ikke minst. Når det ljomer på som mest kan det være godt å gjøre noe for andre også. 

9. Kari Øritsland, forretningsutvikler i VIS, tidligere gründer i designbyrå og3 konsulentselskap

I ettertid så jeg at det førte til en kognitiv overbelastning for meg, og jeg fikk et sterkt angstanfall. 

Ble utbrent: Kari Øritsland er forretningsutvikler i Vestlandets innovasjonsselskap.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– I en periode da jeg hadde tre tenåringer og syke foreldre, grunnla jeg det første selskapet mitt. Jeg var gründer i en periode på 13 år. Livet som helhet hadde mange utfordringer samtidig, men jeg hadde nesten ikke plass til det. I ettertid så jeg at det førte til en kognitiv overbelastning for meg, og jeg fikk et sterkt angstanfall. Jeg synes det var veldig utfordrende å skille mellom meg som person og selskapet. Som gründer har man en ekstra motor for å jobbe for at selskapet skal lykkes. Da jeg ikke fungerte som meg selv lenger, bestemte jeg meg for å gå ut av selskapet. Først da skjønte jeg at jeg var utbrent. Jeg hadde gått fra å være veldig god til å følge opp det økonomiske, til omtrent å ikke tørre å gå inn i nettbanken. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Husk å balansere livet sånn at ikke en rolle går på bekostning av alle de andre, for eksempel som ektefelle, mor, datter og venn. Jeg har tenkt i ettertid at jeg skulle ha bremset litt før. Det er viktig å ivareta seg selv og sine nærmeste.

10. Jo Egil Tobiassen, gründer i Northern Playground

Jeg skjønte det ikke før det hadde gått ganske lenge at jeg hadde det tungt fordi jeg var alene, og at jeg trengte en medgründer.

Tok grep: Etter fire år fikk Jo Egil Tobiassen i Northern Playground med seg en medgründer.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det absolutt tøffeste er å stå i alt det som kommer imot deg som gründer alene. Det å gå tom for penger og å ha problemer med et produkt er beintøft. Det er få gründere som ikke møter på en variant av de to. En annen ting som er ganske viktig, er at når det plutselig går bra så er det også kjipt å være alene om å feire det. 

– Jeg tror ikke man helt skjønner hvor tungt det er når man er alene, for man tenker hele tiden på alle de tingene man skal ordne, og at når man blir ferdig så vil det gå bra. Hele gründer-livet er fullt av problemer som er vanskelige å løse alene. 

– Jeg skjønte det ikke før det hadde gått ganske lenge at jeg hadde det tungt fordi jeg var alene, og at jeg trengte en medgründer. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Nummer én er å erkjenne at det er ensomt og vanskelig: Ikke bare fordi man har færre hender når man er alene som gründer, men også fordi man trenger noen å prate med når ting er tøft. 

– Jeg tok grep og skaffet meg en medgründer etter fire år. I tillegg har jeg fått en styreinstruks som er tydelig på at styret skal ta vare på min mentale helse, særlig styreleder. Det å tørre å spørre om hjelp, og å sette opp strukturer for å få hjelp er viktig. Når det gjelder «onboarding» av ny medgründer, har jeg også vært tydelig på at det er tøft å være gründer. Det å være åpen om at det er en del av pakka er viktig, samtidig som at man er tydelig på at man skal løse ting sammen. 

11. Murshid M. Ali, seriegründer

Å føle at man står veldig alene i mye av det som er tungt er tøft.

Seriegründer: Medgründere kan gjøre reisen lettere, mener Murshid Ali.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det er mange ting som er vanskelige. Å føle at man står veldig alene i mye av det som er tungt er tøft. Når man bygger noe som skal være innovativt og nytt, så er det sånn at standarden er at alle andre du snakker med tviler på idéen eller konseptet. Det å stå i den tvilen, ha en klar formening om visjon og bare kjøre på fordi man har en teori, kan være tungt.

– Jeg vil påstå at det blir litt bedre med alder og erfaring. Det er også enklere når man har medgründere som kan være med på reisen. Jeg har både vært gründer alene, sammen med medgründere som har sluttet og sammen med medgründere hele veien. Av de tre, så foretrekker jeg det siste. 

– Når du starter for deg selv ligger alt ansvaret på dine skuldre. Du har bekymringer både når det går bra og dårlig. Det er et konstant press og man får aldri fri. Det venner man seg til over tid, og blir litt herdet av med tiden. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Se på det som et maratonløp du må bare holde ut og løpe gjennom. Du må huske å drikke litt vann og sånn innimellom – og kanskje slakke litt på farten. Du skal holde på lenge og det skal gjøre litt vondt. Det skal gjøre det når man prøver på noe nytt. 

12. Kari Anne Solfjeld Eid, gründer i Whee

Det tøffeste jeg har vært gjennom som gründer er å stå i den iboende motsetningen som er å få til masse, samtidig som runway krymper. 

Kobler av: Kari Anne Solfjeld Eide bruker lesing og trening til å koble av.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det tøffeste jeg har vært gjennom som gründer er å stå i den iboende motsetningen som er å få til masse, samtidig som at «runway» krymper. Å bygge og drive et selskap som tiltrekker seg «top talent», gjøre noe helt eget, rennes ned av kunder, utvikle, bygge og ta løft på løft, samtidig som at kapitalinnhenting sliter oss ut og «runway» ved tilfeller har vært faretruende kort, er beinhardt. Der har CEO og Co-founder Movold tatt den største belastningen. Vi tuller ofte med at det går syv til ti startup-år på et kalenderår. 

– Vi jobber med å endre urban transport og er i forkant av en kjempetrend, men faller utenfor mandatene til mange investorer. Vi pleier å si at man ikke kan flytte folk med «software» alene. Det er ganske krevende å ha laget noe som trengs og lykkes på så mange plan, uten å klare å hente kapitalen som kan få det til å eksplodere. Derfor folkefinansierer vi nå.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Det er ikke en fasit her, og det har veldig mye å si hvor man er i livet, om man har familie og ikke, men uansett: Ikke bær byrden alene. Vær sammen om det og snakk om det du opplever, også hvordan det påvirker deg emosjonelt. Enten det er med noen i teamet, familien, en mentor eller venn. Snakk med folk som skjønner hva dette er, for det kan virkelig ha sine absurde øyeblikk. Le mye av alt det rare som skjer. Galgenhumor må til oftere enn man skulle tro. 

– For min del syns jeg også det er viktig å skru av og ha andre prosjekter, arenaer og venner som ikke har noe forhold til hva jeg driver med på jobb. Der kommer ting som lesing og trening inn i bildet. Etter hvert har jeg tvunget meg selv til å blokke ut tid til to styrkeøkter i uka, og det gjør underverker for både kontor-kroppen og en hjerne i høygir. 

13. Vilde Regine Tellnes, gründer i Healthy Eats

Å starte og drive eget selskap kan føles som en berg-og-dal-bane, hvor du aldri helt vet hva som venter rundt neste sving. 

Personlige ofre: CEO og gründer i Healthy Eats, Vilde Regine Tellnes, forteller om lange arbeidsdager og begrenset med fritid.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det hardeste jeg har gått gjennom som gründer? Det må være den evige følelsen av at vi henger i en tynn tråd. Alltid på kanten av suksess eller fiasko. Å starte og drive eget selskap kan føles som en berg-og-dal-bane, hvor du aldri helt vet hva som venter rundt neste sving. Du må balansere forventningene til investorer, kunder, ansatte, og ikke minst deg selv. Noen ganger føles det som om du har hele verden på skuldrene dine.

– I tillegg har gründer-livet krevd en del personlige ofre. Lange arbeidsdager og begrenset fritid har vært en del av pakken. Til tross for alle disse utfordringene er reisen som gründer den beste investeringen jeg har gjort i livet. Å se bedriften vokse og utvikle seg over tid, gir en utrolig følelse av mestring. Det gir deg også beviset på at du kan takle hva som helst, så lenge du tror på visjonen din og har viljen til å tilpasse deg underveis. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Lær deg å håndtere stress og usikkerhet: Stress er uunngåelig i gründer-livet, men det er viktig å finne måter å håndtere det på. Dette kan inkludere trening, meditasjon, eller andre avslapnings-teknikker.

– Hold fast ved din visjon og lidenskap: Gründere blir ofte drevet av en sterk visjon eller lidenskap for prosjektet sitt eller forretningsidé. I tider med usikkerhet og motgang, er det viktig å minne deg selv på hvorfor du startet reisen. Denne visjonen kan gi deg motivasjon til å fortsette.

– Bygg et støttende nettverk: Det å omgi deg med mennesker som forstår gründer-livet – og som kan tilby støtte, råd og perspektiver er avgjørende. Dette kan inkludere andre gründere, mentorer, eller støttespillere.

– Vær tålmodig og ha «GRIT»: Suksess som gründer tar tid, og du vil møte mange hindringer underveis. Vær tålmodig, hold «momentum», og ikke la motgang knekke deg. Motgang er en del av tilværelsen, og også det som bygger deg sterkere.

– Ta vare på deg selv: Det er viktig å opprettholde en sunn balanse mellom jobb og fritid, hvis du skal holde det bærekraftig over tid. Overarbeid kan føre til utbrenthet,  og svekke din evne til å ta gode beslutninger. Sørg for å prioritere litt tid til det som gir deg energi i hverdagen underveis. 

14. Målfrid Jordet Ågotnes, gründer i Prosessarbeid

Å få brystkreft, måtte avlyse alt jeg hadde planlagt og ikke vite når jeg kunne jobbe igjen. Selv om kroppen var syk, tok ikke gründer-hodet fri. 

Ble alvorlig syk: Målfrid Jordet Ågotnes er gründer i Prosessarbeid. Hun lette etter andre som hadde stått i det samme.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Å få brystkreft, måtte avlyse alt jeg hadde planlagt og ikke vite når jeg kunne jobbe igjen. 2023 var året da det skulle løsne for Prosessarbeid. Slik ble det ikke. De store ambisjonene bråstoppet med kreftdiagnose, operasjoner og stråling. Å sjonglere familieliv og oppbygging av et selskap med alvorlig sykdom, og den livskrisen det innebærer, er det mest krevende jeg noen gang har gjort.

– Det var stunder da jeg følte meg veldig alene, og jeg lette etter historier om andre gründere og ledere som hadde vært gjennom noe lignende. Dessverre var det lite å finne – og derfor velger jeg å dele min historie. Å ha mange idéer, men ikke kapasitet til å realisere dem, har også vært en frustasjonskilde underveis. Selv om kroppen var syk, tok ikke gründerhodet fri. 

– Midt oppi alt var det også befriende å kunne tenke på bedriften. For meg har målet hele tiden vært å få til det jeg drømmer om og ikke kaste inn håndkleet.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Da jeg ble syk, var det spesielt to råd jeg fikk som irriterte en utålmodig gründer-sjel med dårlig tid: Ta én dag om gangen og ta tiden til hjelp. Disse rådene får du ikke av meg.

– Mitt råd handler om å bruke skriving som verktøy, både for å jobbe med vanskelige ting du står i, og å hente frem din mentale styrke når du trenger det som mest. Skriving kan du gjøre når som helst, hvor som helst og det koster ingenting. Helt ufiltrert kan du sette ord på dine innerste tanker og følelser, uten å tenke på andres reaksjoner. Det kan hjelpe deg å sortere når det koker i hodet, få spenninger ut av kroppen og det kan til og med gi deg bedre søvn. Selv skrev jeg hver eneste dag da jeg var syk, og det ble en av mine redningsplanker.

15. Sigrid Petersson Nedkvitne, gründer i Friskus

Alle avvisninger fra fagpersoner eller venner som ikke forstår når du forteller om idéen din – til kollegaer som mister troen, kunder som ikke vil, og hjelpere som prøver å lure.

Bli best i Norge: Sigrid Peteresson Nedkvitne er gründer i Friskus og mener man bør stole på seg selv under gründerreisen.

Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Alle avvisninger fra fagpersoner eller venner som ikke forstår når du forteller om idéen din – til kollegaer som mister troen, kunder som ikke vil, og hjelpere som prøver å lure.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Stol på deg selv og det du kan. Bli den personen i Norge som kan mest om problemet din innovasjon skal løse. Jobb målrettet, jevnt og trutt. Lær av andre som har gjort det før. Vær bevisst på hvorfor du ble gründer, og minn deg selv på grunnen. Knytt til deg stabile og kunnskapsrike folk, både på jobb og privat – som tåler å stå i stormen av med- og motkrefter sammen med deg. Du må kjempe for livets rett for idéen din. 

16. Nikolai Nordbotn, Ada Inkubator, tidligere tech-gründer

Jeg ble så oppslukt at det påvirket nattesøvnen, og det var vanskelig å skille jobb fra fritid. Jeg ønsket ikke å ha helg, og ville jobbe hele tiden. 

Motivasjon og disiplin: Nikolai Nordbotn er tidligere gründer og nå leder for Ada Tech Incubator. Han har fordypet seg i hva som skiller motivasjon og disiplin.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Å holde motivasjonen oppe over tid, selv i tøffe tider og motgang. Jeg har etter hvert forstått at motivasjon ikke er det som er bærekraftig, men at det er disiplin. Det er disiplin som avgjør, fordi det krever så mye tålmodighet over tid. 

– Emisjonsrundene synes jeg også var vanskelige. Det var så mye snakk versus hva som faktisk skjedde. Intensjonsavtaler og det å faktisk investere, er to forskjellige planeter. Vi feiret noen seire på forskudd. I dag klarer jeg ikke tro det før jeg ser penger på konto. Jeg ble så oppslukt at det påvirket nattesøvnen, og det var vanskelig å skille jobb og fritid. Jeg ønsket ikke å ha helg, og ville jobbe hele tiden. Det var ikke en jobb, men en livsstil. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Prøv å skill deg selv og selskapet. Hvis folk spurte hvordan det gikk med meg, svarte jeg hvordan det gikk med selskapet. Husk alltid hvorfor du driver med det du gjør. Skriv ned tanker og følelser. Det er ingen som kjenner deg bedre enn deg selv. Det gjelder med problemer generelt i livet. Hvis du sliter mentalt, skriv ned de følelsene også. Du er veldig irrasjonell når du er i følelsene.

17. Jonas Helmikstøl, gründer Easee

Det har vært nedtur etter nedtur.

Tungt: Gründer og tidligere daglig leder Jonas Helmikstøl i Easee forteller at han har hatt det ekstremt tungt.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det må vel være det jeg har vært gjennom og fremdeles står i nå. Vi var sett på som en av Norges raskest voksende bedrifter. Det var veldig kult, spennende og litt utradisjonelt. Vi har for eksempel kjærlighet som en av verdiene våre. Vi hadde to milliarder i omsetning i fjor og tjente godt med penger. Vi hadde omtrent 500 ansatte i x antall land, masse partnere og genererte tusenvis av arbeidsplasser hos elektrikere og underleverandører. 

– Så kom dette med myndighetene inn i bildet, og da var det full stopp mer eller mindre over natten. Det har vært nedtur etter nedtur. Vi har vært nødt til å redusere antall ansatte fra over 500 til rundt 150. Jeg har hatt det ekstremt tungt, og vi fikk også unge nummer to midt oppe i dette. Jeg har prøvd å være til stede for familien, samtidig som jeg har prøvd å redde selskapet gjennom krisen. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme? 

– Vær veldig bevisst på hvem du har rundt deg – folk som du virkelig kan stole på, som bryr seg om deg og som passer på deg. Du passer på bedriften, du trenger noen som passer på deg. 

– Sett grenser for deg selv. Du kan ikke ha fokus på alt og blidgjøre alle. Hvor går grensene dine? Du må klare å beskytte deg selv. Jeg har begynt å sette meg inn i det nå. Grenser handler om deg og hva du trenger. Det handler ikke om de andre. 

– Ta et steg tilbake – om det bare er én time eller én dag – for å se litt hvor du står og hvor du er på vei. I en krise er det jævlig vanskelig. Alt annet føles vanskeligere. Finn noen eksterne som ikke er i bedriften til å stille deg de rette spørsmålene. Det er vanskelig og kanskje umulig å se på seg selv objektivt. Ikke tro at måten du ser virkeligheten på alltid stemmer.

18. Eigil Heltne, gründer i Intellity og Scientio

Den påtrengende følelsen av maktesløshet satte preg på tiden etter nedstengingen – og ble stadig økende etter hvert som man innså at man falt utenfor hvert eneste tiltak og støtteordning som ble innført.

Maktesløshet: Eigil Heltne måtte permittere seg selv under koronapandemien.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Umiddelbart tenker jeg på det første møtet med at man virkelig ikke kan planlegge for alt: Da pandemien kom til landet og samfunnet ble tvunget til å stenge ned. I seg selv en helt absurd og ekstrem situasjon å plutselig befinne seg i, men ikke minst for en førstegangs-gründer å se at hele markedet forsvinner over natten. Vår bransje, byggebransjen, ble særlig hardt truffet. 

– Den påtrengende følelsen av maktesløshet satte preg på tiden etter nedstengingen – og ble stadig økende etter hvert som man innså at man falt utenfor hvert eneste tiltak og støtteordning som ble innført. Vår eneste utvei ble å permittere oss selv fra vårt eget selskap. Det var ikke akkurat noe som stod i forretningsplanen da vi startet opp. Som permittert har man som kjent ikke lov til å jobbe, og det er tungt å svelge for en sulten gründer. Evnen til å finne løsninger, og å kunne omstille seg raskt, er viktig. De få timene vi hadde til rådighet brukte vi flittig, og fant flere inntektskilder til selskapet som gjorde at vi akkurat kom oss gjennom.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Oppsøk andre gründere for å få samtale- og sparringspartnere som har gått gjennom det du går gjennom. Se deg tilbake og se på hva du har utrettet så langt. Det er veldig lett å bare se fremover og tenke på alt man skal utrette. Sørg for å finne en balanse mellom jobb og fritid, og bruk tid på andre aktiviteter, venner og familie. Å være gründer er et langdistanseløp med høye topper og lave bunner, men alt er læring og erfaring som du vil få bruk for senere i løpet. Du må bare ikke slutte å løpe. Sett av tid til fysisk aktivitet og analoge pauser, og få gode rutiner på det. 

– De gode ideene og problemløsningene kommer svært ofte når du er borte fra kontorstolen.

19. Didrik Dimmen, gründer i Auk Eco

Jeg var millimeter fra «veggen», med enormt press på skuldrene.

Nytt perspektiv: Didrik Dimmen oppfordrer gründere til se på seg selv i fugleperspektiv.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Jeg måtte jobbe i seks (pluss) måneder som utleid konsulent fulltid for å tjene penger inn til selskapet, og så jobbe «fulltid» på kvelden med å snu selskapet rundt. Det går i en kort periode, men over tid ble jeg mer og mer apatisk, mistet helt fotfeste, og klarte til slutt ikke å skille drøm fra våken tilstand. Jeg var millimeter fra «veggen», med enormt press på skuldrene.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Se deg selv i fugleperspektiv: Tenk at dette er en dritt periode, og det er kjipt, men sånn er det bare. På andre siden av denne kjipe perioden kommer man sterkere ut av det. 

– Å være gründer er et maraton, og hvis man ser på perioden som bare en kjip bakke midt i løpet, er det lettere å holde perspektivet oppe. Det som knekker deg er angsten, klarer man å tenke at dette bare er en kjip bump så vil ikke angsten tynge deg like mye. Det er en vanskelig øvelse, men effektiv. 

– Snakk åpent om alt: Jeg åpnet opp om problemene og psykiske utfordringer med kollegaer, nære venner og familie. Dette hjalp både «å lette angsten», men gjorde det også lettere for andre rundt meg å hjelpe, siden de visste hvordan jeg hadde det. Det kan være skummelt å fortelle om sine svakheter og utfordringer, men den frykten må man bare legge fra seg. For det er bare tull. Støtte fra andre er utrolig givende. 

– Ta pauser og lev livet selv som alt brenner: I de aller fleste situasjoner må man jobbe smart og ikke bare hardt. For å jobbe smart må man ha kreativt overskudd, og da må man leve litt. Dra på fest, ha litt galgenhumor, aldri stopp med trening, og gjør noe gøy i livet så du har noe å glede deg til. Å maksimere antall arbeidstimer eller være helt i bunn av reservetanken tjener ingen sak. Noen ganger kan det være riktig (og veldig ofte føler man at det er riktig), men det er sjeldent det. Dumme beslutninger koster mye.

20. Merete Nygaard, gründer i Lexolve

Det var da covid-19 traff, kapitalmarkedet tørket inn og det var en reell fare for at jeg måtte permittere alle de ansatte og pause driften.

Har bygd nettverk: Lexolve-gründer Merete Nygaard er sologründer, men har alltid noen å gå til.

– Hva har vært det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det var da covid-19 traff, kapitalmarkedet tørket inn og det var en reell fare for at jeg måtte permittere alle de ansatte og pause driften. Da følte jeg meg utrolig alene, samtidig som jeg følte på en slags lettelse rundt at «går det galt nå så er det på grunn av forhold jeg ikke rår over». Heldigvis gikk det bra. Innovasjon Norge stilte opp med lån og investorene med matching-kapital. 

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Å sette ord på det du går gjennom til noen som kan forstå deg. Finn deg andre gründere du kan være helt ærlig med. Finn en emosjonelt oppegående styreleder eller mentor som bruker tid på å holde seg oppdatert på driften, og derfor bare er en telefonsamtale unna av å forstå og empatisere med problemet. 

–  Som solo-gründer står jeg alltid i utgangspunktet alene i møte med utfordringer, og jeg har derfor brukt en del tid på å bygge et god nettverk rundt meg som jeg alltid kan gå til.

21. Kjartan Slette, gründer i Unacast

Selvfølgelig er det vanskelig, men det er noe jeg har valgt og velger hver dag, selv om det tar meg til de dypeste dalene og de høyeste toppene.

Utholdenhet: Kjartan Slette i Unacast mener det er viktig å holde ut.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Utholdenhet. Utholdenhet. Utholdenhet. Og mer utholdenhet. Og så litt. Og enda litt.

– Mitt råd (også til meg selv) er å ikke fokusere så mye på enkeltsaker som er vanskelige, og heve blikket: Det er vanskelig å starte selskap. Det er vanskelig å få idé, investorer, ansatte og kunder til å møtes – og til å tro på din visjon, til den grad at det genereres inntekter og vekst. Det er vanskelig å skape noe fra ingenting. 

– Selvfølgelig er det vanskelig, men det er noe jeg har valgt og velger hver dag, selv om det tar meg til de dypeste dalene og de høyeste toppene. Det er normalt  – «it’s a feature not a bug». 

– Så det tøffeste og vanskeligste for meg er å ha nok utholdenhet til å kjempe meg gjennom de dårlige dagene – ved å hente energi fra de gode. Som i livet generelt egentlig.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Hold ut. Det er verdt det.

20.  Jan Tore Grindheim, gründer i Fonn

Det er lett å stryke kostnader i et Excel-ark, men realiteten er at det handler om mennesker. Jeg har hatt mange våkenetter både før og etter tøffe oppsigelser.

Vanskelige uker: En investorsignering gikk i vasken mens Jan Tore Grindheim lå på operasjonsbordet.

– Hva er det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det var januar 2020, og Fonn hadde bare noen uker igjen før vi gikk tom for penger. Alle forsto at covid-19 var alvorlig og at det ville bli nedstengninger, men vi var heldigvis rimelig sikre på at vi endelig hadde landet en investor. Jeg hadde ventet lenge på en større kneoperasjon, og investeringsavtalen skulle signeres en fredag sent i måneden. Jeg skulle opereres torsdagen før, og ledelsesgruppen hadde kontroll. Alt gikk tilsynelatende på skinner, og jeg gikk under kniven. Men så oppstod det komplikasjoner under operasjonen som gjorde at jeg ble innlagt over helgen. På mandagen fikk jeg telefon om at investoren hadde trukket seg. De neste ukene var forferdelige, og jeg måtte humpende rundt på krykker, full av smertestillende og stress for å tigge penger. Noen mørke uker senere, så ordnet heldigvis alt seg med god hjelp fra våre eksisterende investorer, bank og gode kunder.

– Ellers vil jeg si at stort sett hver eneste oppsigelse vi har måttet gjøre har vært tøff. Det er lett å stryke kostnader i et Excel-ark, men realiteten er at det handler om mennesker. Jeg har hatt mange våkenetter både før og etter tøffe oppsigelser.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– «Panic early» – hent penger lenge før du trenger. Snakk med noen, gjerne noen som har gått gjennom det du går gjennom.

21.  Erlend Hausken, gründer i Voisey

Det mest utfordrende er nok den kontinuerlig dårlige samvittigheten jeg har hatt overfor familie og barn – et resultat av at jeg som gründer er nødt til å balansere kompliserte utfordringer i selskapet, med mine forpliktelser overfor mine nærmeste.

Ta vare på deg selv: Erlend Hausken (til høyre) har gründet Voisey, her sammen med medgründer Pål Wagtskjold-Myran.

– Hva har vært det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Det mest utfordrende er nok den kontinuerlig dårlige samvittigheten jeg har hatt overfor familie og barn – et resultat av at jeg som gründer er nødt til å balansere kompliserte utfordringer i selskapet, med mine forpliktelser overfor mine nærmeste. De må ofte takle den økonomiske usikkerheten, de lange og uforutsigbare arbeidsdagene, og de stadige fraværene av en gründer som «aldri» har nok tid til dem. Dette kan skape en vedvarende følelse av skyld og bekymring for hvordan våre valg påvirker dem, og det kan være krevende følelsesmessig å håndtere mens man forsøker å bygge et vellykket selskap.  

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Dette er selvsagt komplekst, men jeg prøver: Planlegg og prioriter. Sett klare grenser og prioriter det som er viktigst til enhver tid. Kommuniser åpent med familien. Snakk sammen om utfordringene. Åpen kommunikasjon bidrar til å forstå hverandres behov og forventninger bedre. 

– Sett av tid til å ta vare på deg selv, fysisk og mentalt. Du blir aldri en effektiv gründer eller et godt familiemedlem hvis du er utbrent. 

– Snakk med og søk støtte fra andre gründere. Få deg en mentor. Vær åpen med dine medgründere. Det å dele erfaringer med andre i samme situasjon kan hjelpe deg med å takle utfordringene, og lære av andres suksesser og feil. Husk at ingen er feilfrie. Aksepter at det vil være vanskelige øyeblikk underveis, og at du (som alle andre) kommer til å gjøre feil. Sett av tid til familien. Dediker tid til kvalitetstid. Det kan være små øyeblikk som teller mest. Sett mobilen i flymodus og nyt øyeblikkene.      

22.  Kristoffer Engebø, gründer i Eduplaytion

Det tøffeste å innse, er vel at jeg ser jeg har redusert meg selv til kun å være gründer av selskapet, og at jeg har drevet rovdrift på min egen kropp i snart fem år.

Rovdrift: Kristoffer H. Engebø forteller han har drevet rovdrift på sin egen kropp.

– Hva har vært det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Jeg kommer ikke på noen spesifikk episode. Det har vært opp- og nedturer, som det alltid er.

– Det tøffeste å innse, er vel at jeg ser jeg har redusert meg selv til kun å være gründer av selskapet, og at jeg har drevet rovdrift på min egen kropp i snart fem år. Det er klart at det å starte opp et selskap er tidkrevende og intensivt, men hadde jeg begynt ferden på nytt –  med det jeg vet i dag –  ville jeg sørget for å sette av mer tid til andre ting enn bare jobb. Skal du være «på», må du også lære deg å være «av». Et veldig godt tips for å redusere stress er å ikke ta med seg smart-telefonen inn i huset etter jobb. Selv har jeg en «dum» telefon med tvilling-SIM-kort. Når jeg kommer hjem, slår jeg av smart-telefonen og legger den i skuffen i gangen. Den «dumme» telefonen har så bare lyd hvis noen av kontaktene mine ringer.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Den mest dyrebare ressursen vi alle har, er tid. Jeg hadde derfor brukt tid på å finne noen som kunne vært en mentor for meg over en lengre periode, selv om dette bare var én-times «kaffedråv» annenhver uke. Noen som har vært ute en vinternatt før, som virkelig lytter og tar seg tid til å forstå hvilke problemer du står overfor.

23. Anne Morkemo, tidligere gründet Sonans Privatgymnas i Bergen, transportbag for barnevogn og sjømatrestaurant, nå daglig leder Connect Midt-Norge

Ekstremt arbeidspress fra mange hold over flere år uten å lykkes, og som endte i en kjempesmell både fysisk og psykisk.

Oppfordrer om åpenhet: Anne Morkemo har tidligere vært gründer i en rekke selskaper. Nå møter hun gründere gjennom Connect Midt-Norge.

– Hva har vært det tøffeste du har gått gjennom som gründer?

– Konkursen i sjømatrestauranten og avviklingen av Mathallen bare året etter. Ekstremt arbeidspress fra mange hold over flere år uten å lykkes, og som endte i en kjempesmell både fysisk og psykisk.

– Hva er dine beste tips til andre som går gjennom det samme?

– Ikke vær streng med deg selv om du ikke får det til etter planen. Du har garantert ikke fortjent det. Hverken helsen, familien eller venner er verdt å ofre. Vær åpen om hvordan du har det til andre og søk profesjonell hjelp. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.