Strikkefeber

Pandemiens strikkefeber ga en rekke nye selskaper – slik har det gått med gründerne

Shifter har dykket ned i en av de heteste startup-nisjene i Norge de siste årene, og her er mønsteret vi fant.

Strikkeglede: (f. v.) Lene Notland Harnes (daglig leder), Jeanette Liseth (kunderelasjonsansvarlig) og Silje Schønning Geirdal i Knit er alle glade i å strikke.
Publisert Sist oppdatert

Under den såkalte nedstengingen, da folk fikk litt ekstra tid til å traske rundt i hus og hjem, var det mange som kastet seg på diverse trender. Blant annet fikk mange strikkedilla. 

Flere strikkestartups ble etablert, deriblant Knitandnote og Dreamknit, som Shifter har skrevet om tidligere. 

Les oversikten over disse og andre under! 

Nå når høsten maler bladene på trærne i gult og rødt, er det nok mange som ser anledningen til å kose seg i en varm sofakrok med en dampende kopp, og hengi seg til nettopp et strikkeprosjekt.

Men hvordan står det egentlig til med strikkestartupene, et par år etter at pandemitrendene har lagt seg?

Vi har tatt jobben med å finne svaret, og på veien fant vi til og med to rykende ferskinger i strikkestartup-verden. 

1. Knit 

Knit er en strikkeapp som inneholder alt mulig som involverer strikking. Selskapet ble  startet av kollegene Lene Notland Harnes, Jeanette Liseth og Silje Schønning Geirdal i 2021. 

Selskapet er et datterselskap under digitalbyrået Agens der de tre jobber.

I følge dem har strikketrenden langt fra lagt seg, selv om pandemien trolig ga dem en boost ved at flere begynte å strikke.

Strikkedesign: Hos Knit kan designere selge oppskriftene sine. Kolleksjonen på stativet er designet av Erica Berntsen.

– Vi ønsker å smi mens jernet er varmt, understreker Geirdal som er styremedlem i Knit.  

Hun fikk idéen om en strikkeapp fordi hun savnet et digitalt produkt som samlet alt av oppskrifter og strikkeverktøy på et sted.

Og i følge Harnes, som er daglig leder, er det også mange andre som trolig har følt det samme, viser brukerundersøkelser de har sett på. 

Siden oppstart skal de nemlig ha opparbeidet seg mange trofaste brukere som er innom hver uke. 

Nå er planen å vokse internasjonalt. Appen er blant annet ute i 175 land og er oversatt til fem ulike språk. 

For tiden jobber de derfor med en kapitalhenting og andre strategiske samarbeid. Fæbrik, med blant annet Jenny Skavlan, er med på eiersiden. I tillegg skal flere andre investorer ha tegnet seg. 

Harnes forteller at de ganske nylig begynte med betalingstjenester, som er forklaringen på at inntektene har latt vente på seg. I 2022 havnet nemlig inntektene på skarve 73.000 kroner, mens årsresultatet gikk hele 7,6 millioner i minus. 

– Fjoråret gikk med til å samle innsikt og bygge infrastruktur. Med Agens som investor har vi kunnet ta investeringen som trengs for å utvikle teknologien og bygge produktene brukerne våre fortjener, sier Harnes. 

App: Knit er en plattform for strikkere.

2. Knit&note

Knit&note er en app som inneholder alt fra strikkeoppskrifter til strikkekalkulator. Det Rogaland-lokaliserte selskapet ble startet i 2021 av ekteparet Anne Emilie Fosse og Kjartan Fosse. 

Anne Emilie Fosse medgir at appen trolig fikk medvind av pandemien, men understreker at trenden slettes ikke har dabbet av. 

Ifølge henne har de i dag rundt 120.000 brukere, og siden januar har brukerveksten vært på 100 prosent. I tillegg forteller hun at appen blir brukt i 150 land. 

De har nå store planer om å utvide plattformen. 

De holder for tiden på med en kampanje for forhåndssalg av garn og oppskriftsabonnement gjennom folkefinansieringsplattformen Kickstarter. Garnet skal bli en del av sortimentet i nettbutikken de planlegger å inkludere. 

– Så vår hovedinntektkilde er ikke bygd opp enda, sier Fosse. 

 Selskapet går per i dag i minus om man ser på regnskapet, og i følge Fosse er planen å bli cashflow-positiv innen 2025. Driftsinntektene i fjor landet altså på i underkant av 500.000 kroner, mens selskapet noterte et negativt årsresultat på over 2,3 millioner

Frem til nå har de vært igjennom en folkefinansieringsrunde med Folkeinvest. 

3. Dreamknit

Shifter har tidligere skrevet om Dreamknit som ble startet av de tidligere NTNU-studentene Marte Stenvaag og Ingrid Volden Smehagen i 2021

I følge Stenvaag er det som skiller Dreamknit, at det er en nettside der strikkere kan designe egne prosjekter og kjøpe oppskrifter, fremfor å være en markedsplass.

Snart to år senere kan Stenvaag fortelle at salget går så det griner. I følge henne har det nemlig hatt en økning på 800 prosent, om man sammenligner perioden fra januar til august i fjor med samme periode i år. 

– Vi har gått fra et par salg om dagen til flere i timen, sier hun.  

Hun tror noe av suksessen kan skyldes at de er aktive på Tiktok, der de har over 42.000 følgere. 

– Der pushes jo rett innhold til rett folk og Tiktok treffer vår målgruppe godt, sier hun.

Selv om inntektene begynte å ta seg opp i fjor og var på nesten 900.000 kroner, gikk årsresultatet i underkant av 400.000 kroner i minus.

– Vi er en typisk case som tar litt tid å utvikle før det flyter. Men vi har planlagt en ny emisjonsrunde snart og skal hente penger i starten av 2024, sier Stenvaag. 

Hun forteller videre at de nå jobber med flere samarbeid. De har tidligere også fått finansiell støtte fra Trønderenergi og Forskningsrådet.

4. Knitry

I sommer rapporterte Shifter om ferskingen Knitry, som mottok én million kroner i støtte fra Innovasjon Norge gjennom ordningen Stud-ent. Knitry er en digital læringsplattform for strikking, og ble grunnlagt i 2021 av samboerparet Andrea Dahlin Hamm og Eric Mwaimu. 

Det er likevel først nå de skal komme med første lansering. Noe også selskapets regnskap for 2022 tyder på, siden det foreløpig er ingen inntekter å vise til. 

– Vi har vært litt sårbare med lite kapital. Derfor har vi vært forsiktige å gå ut for tidlig med det vi gjør, sier Hamm. 

Hamm forteller at de har fått på plass et samarbeid med fire garnleverandører: Ullveig, Lofoten Wool, Solberg Spinderi og Hillesvåg Ullvarefabrikk

Videre kan hun fortelle at millionen gikk til å utvikle logo og den visuelle identiteten til selskapet. I tillegg har de investert i videre forskning og utvikling. 

5. Saveyarn

Saveyarn er en annen nykomling i strikkestartup-verden, og selskapet lanserte så sent som i september i år på gjenbruks- og klesfestivalen Fæbrikstad. 

Som man kanskje forstår i navnet er selskapet en garndelingsplattform, altså en plattform der man kan kjøpe og selge andres garn for eksempel restegarn, slik at det ikke går til spille. 

Gründerne bak konseptet er Cicilie Stormo Mathisen og Unni Pedersen. 

Strikkeselskapet holder til i Tromsø. 

Tips oss!

Kjenner du til andre selskaper som driver med strikking? Send gjerne tips til epost mia@shifter eller tlf. 94 26 61.06.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.