offentlig støtte

AI-professorer, DNB-analytiker og strikkegründere fikk oppstartstilskudd i april

Innovasjon Norge støtter opp om AI-gründere i den siste runden med oppstartstilskudd.

Teamet i Knitry (venstre) Jeanette Tharaldsen og Morten Goodwin i Aiveo. Heidi Grande og Inger-Lovise Fjellgaard og Sara Grette Hera Solutions (øverst)
Publisert

Innovasjon Norge skal justere tilskuddsordningene, men i april var det 32 gründere og 22 studenter som mottok oppstartstilskudd av den gamle modellen (se tabell).

Det betyr at studenter som mottok det såkalte STUD-ENT-tilskuddet på en million hver, som er tidligere omtalt i Shifter her, er inkludert i oversikten.

Strikkeapp for hele verdikjeden

En av STUD-ENT-mottakerne er Knitry (tidligere Knitrr) som utvikler en digital markedsplass og læringsarena for strikking. Startupen samarbeider blant annet med designstudioet Neue.

– Vi jobber med å finne løsninger på de utfordringene som garnlevarndørene står i nå med EU-direktivet og åpenhetsloven som kom i fjor, sier daglig leder og gründer Andrea Dahlin Hamm.

Knitry ønsker å skape en oversikt over hva leverandørene gjør for etisk og bærekraftig produksjon.

– Vi utvikler teknologi for å gjøre det enklere å lære seg å strikke og som skal gjøre det enklere for designere å i større grad leve av å videreutvikle håndtverket sitt.

Ifølge Dahlin Hamm videreutvikler designerene håndtverket for at det kan bli et reelt alternativ til masseproduserte klær i tiden fremover.

– Det norske økosystemet har etter hvert en del strikkestartups. Hva skiller dere ut i mengden?

– Vi gjør noe annet enn de andre, og jeg synes vi tenker større med en åpen plattform og et helheltlig system som kobler alle aktørene sammen.

Flere av mottakerne satser på kunstig intelligens

Blant de ferske selskapene finner vi blant annet Recognition AS som har utviklet en løsning for nøyaktig telling av kunder i butikk, og Haste AS som ble startet av tidligere DNB-analytiker Martin Digernes for å øke utnyttelsesgraden av lastebiler.

Flere av selskapene har AI i navnet. Aiveo bruker AI-teknologi for å hjelpe mennesker med demens. Ved å lese av grimaser, lytte til lyder og fange opp andre verbale og ikke-verbale signaler fra pasientene, skal systemet bidra til å avdekke opplevd smerte hos de som ikke klarer å si fra selv.

– Vi ønsker å hjelpe sykepleiere, som det er økende mangel på, med et digitalt støtteverktøy, sier daglig leder i Aiveo Jeanette Tharaldsen.

Vanlig praksis i dag er at sykepleiere bruker en manuell metode for å oppdage smerte som innebærer utfylling av standardiserte skjemaer.

– Vi vil gjøre deler av dette arbeidet digitalt og i tillegg oppdage årsaker til smerte, både akutt og over tid. Det kan være knyttet til aktivitetsnivå, fall, sinnstilstand, ernæring og andre ting.

Profilerte AI-forskere på gründerteamet

Selskapet ble startet opp i 2022 av padel-gründer Jeanette Tharaldsen og en rekke folk med bakgrunn fra det norske AI- og teknologimiljøet, blant annet professor innen AI ved Agder Universitet Morten Goodwin og professor, ex-rektor og tidligere Ericsson-leder Frank Reichert. Jeanette Tharaldsen har sin bakgrunn fra markedsføring og ledelse.

En av eierne er Øyvind Mjølund som var en av gründerne og senere CTO i SaaS-selskapet Effera som utvikler programvare for bygg-og anleggsbransjen.

Så langt har teamet hatt litt for mange gode ideer hvor de ser at AI kan bidra med løsninger. Tharaldsen forteller at de har sett seg nødt til å snevre inn produktet, selv om løsninger på flere problemer ligger klar i bakkant.

– Det skjer nesten ukentlig at en person med demens går ut uten klær og kanskje går seg vill. Ernæring og mange på aktivitet er også en utfordring hvor vi ser muligheter, men vi skal fokusere på dette med smerte i første omgang for å ikke favne for bredt, sier hun.

Vil hente penger til høsten

Mens planen i Aiveo er å hente ekstern kapital til høsten, er driften så langt støttet opp av støtteordninger fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Grimstad kommune.

– Vi søker etter kompetent kapital som kan hjelpe med å bygge selskapet, sier Tharaldsen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!