Kahoot-oppkjøpet

Christen Sveaas eier rundt to prosent av Kahoot

Storaksjonær kritisk til Kahoot-styrets habilitet: «Ikke hatt et incentiv til å maksimere prisen»

Investeringsselskapet Kistefos, som er heleid av Christen Sveaas, eier rundt to prosent av Kahoot og er kritiske både til prisen og prosessen knyttet til Kahoot-oppkjøpet

Publisert

Dette er saken:

Investeringsselskapet Kistefos, som er eid av finansmannen Christen Sveaas, oppgir å eie rundt to prosent av aksjene i Kahoot. De deler i Dagens Næringsliv at de synes budpremien er alt for liten:

– Normalt sett ville vi i denne bransjen forventet en premie på 30–40 prosent i forhold til sist omsatt, skriver Kistfors i et svar til Danske Bank som DN har fått tilgang til. 

Budet på 35 kroner aksjen er 13 prosent høyere enn siste kurs. Danske Bank er rådgivere for kjøpergruppen.

Daglig leder i Kistefos, Bengt Rem, utdyper for DN at de ikke er imot å selge Kahoot, men er opptatt av å få en best mulig pris og prosessen i forbindelse med transaksjonen. Han tror det kan finnes andre potensielle kjøpere der ute.

God corporate governance?

Angående prosessen er Kistefos kritiske til at nøkkelpersoner i det børsnoterte selskapet også deltar i kjøpegruppen.

– Vi synes det er litt besynderlig at key management og deler av styret også sitter på kjøpersiden og dermed ikke har hatt et incentiv til å maksimere prisen for de øvrige mer enn 30.000 aksjonærene i selskapet, skriver investeringsselskapet og fortsetter:

– (kjøpergruppen) har sin egen rådgiver i Danske Bank. Hvilken rådgiver har de habile styremedlemmene hatt for å forsikre seg om at de øvrige 30.000 aksjonærene får best mulig pris for sine aksjer? Har man henvendt seg til andre potensielle kjøpere, eller dreier alt seg om dette ene tilbudet?

Har ikke opplevd rollekonflikten som utfordrende

Shifter har tidligere spurt daglig leder i Kahoot, Eilert Hanoa, om hvordan han opplevde å være daglig leder samtidig med hemmelig oppkjøper av samme selskap. Han svarte da at han ikke har opplevd det som spesielt utfordrende, rent bortsett fra at det har blitt et ekstra lag med arbeidsoppgaver på toppen av det vanlig i en periode.