Oppkjøp

Kahoot-aksjonærer raser i nettfora: Kritikken hagler mot ledelsen

Forvirring, forventninger, spekulasjoner og frustrasjon. Småaksjonærene rådville etter Kahoot-budet. Nå svarer Kahoot-ledelsen på kritikken.

Kahoot-leder Eiler Hanoa har mottatt splittede reaksjoner etter at det ble kjent at han er blant oppkjøperne som tilbød 35 kroner per aksje
Kahoot-leder Eiler Hanoa har mottatt splittede reaksjoner etter at det ble kjent at han er blant oppkjøperne som tilbød 35 kroner per aksje
Publisert Sist oppdatert

Før helgen ble det kunngjort at en investorgruppe ledet av Goldman Sachs, General Atlantic, Lego-eier KIRKBI og daglig leder i Kahoot, Eilert Hanoa, ønsker å kjøpe Kahoot til en pris på 35 kroner per aksje, totalt 17,2 milliarder kroner.

Investorgruppen hevder å ha fått forhåndsaksept av budet tilsvarende 34,2 prosent av aksjene, men trenger 90 prosent før de kan tvangsinnløse resterende og ta selskapet av børs.

På handelsplattformen Nordnet er det nå rett under 32.000 aksjonærer som nå står overfor et valg. Fra diskusjonsforaene å dømme rår det mye usikkerhet, og Shifter merker seg følgende gjengangere:

«Hva skjer nå?»

… er blant kommentarene som går igjen på tvers av forum der aksjen diskuteres. Mange lurer på om de trenger å gjøre noe, om det skal være en avstemming, om det vil komme et høyere bud og hva som skal til for at de får aksjene sine tvangsinnløst.

Småinvestorer føler de får sparepengene frarøvet

«Her er det mange langsiktige småsparere som hadde tro på Kahoot suksess, som blir frarøvet sparepengene og muligheten for å være med videre på reisen på en kynisk måte», skriver den nest mest likte kommentaren på Shareville lørdag. 

«Blir usikker på om jeg skal sitte eller selge. Jeg var en av de uerfarne som kjøpte aksjer på godt over 120 kr aksjen etter at de store finansavisene boostet selskapet med beskjed om mer enn 100% oppside», skriver et medlem av facebookgruppen «Kahoot! – investors».

En bruker med alias Beginnerslucky har øyensynlig brukt opp nybegynnerflaksen og skriver:  «Jeg har med budet på 35 kr ca. 50 prosent urealisert tap på aksjene mine. Så er vel neppe smart å selge til 35 kr da».

En etterpåklok danske kjøpte sine aksjer til gjennomsnittskurs på 80 kroner og sier:  «Det var en kæmpe fejl at gå ind i den dengang! Så budet er måske fair nok».

David versus Goliat

«Så vad händer nu och när får vi rösta? Och spelar vår röst någon roll?», skriver en svenske på Shareville

«Hold ud til det sidste og vent med at sælge», skriver en annen bruker i håp om at småaksjonærene, hvis de står sammen, kan presse ut et bedre tilbud.

Andre har mistet troen på at de som små aksjonærer har påvirkningskraft overhodet.

«Hvis de har bestemt seg for å kjøpe Kahoot til 35- så kommer det 99% sikkert til å skje», skriver en.

«Jeg kan uansett ikke gjøre noe til eller fra. Men jeg skal ikke være den første til å kaste kortene», avslutter en annen.

En tredje bruker spekulerer i at investorgruppen uansett kan sikre 90 prosent av aksjene gjennom utvanning av eksisterende eiere ved å utstede nye aksjer,

Håpet på Nasdaq-notering

«Hva var egentlig greia med å vifte nasdaq-notering foran nesen vår i lang tid for deretter å rive hele selskapet vekk på omtrent bunn-nivå?» sier en bruker på Shareville.

En annen responderer at vedkommende svarer på sitt eget spørsmål og spekulerer i at investorgruppen ved å kjøpe før eventuell nasdaq-notering har mer verdistigning å hente for seg selv.

Mistet respekt for ledelsen

«Siden Eilert Hanoa blir med videre så er jeg ikke i tvil om at dette tilbudet er ekstremt fordelaktig, for noen. Det er uten tvil ekstremt mye mer potensielle verdier i dette selskapet og det er nåværende ledelse og eiere klar over. Siden det ikke er ett fullstendig oppkjøp men at disse skal være med videre, kan jeg ikke se på dette som noe annet enn å bli kvitt mindre aksjonærer og sikre mer gevinst til seg selv», skriver kommentatoren som mottar flest likes på Shareville fredag. 

«Kan ikke si annet enn at jeg har mistet all tiltro og respekt for Hanoa etter dette. Det er kynisk og problematisk å tråkke på småaksjonærene på denne måten, de mange små som har trodd på selskapet og strengt talt vært med på å finansiere hans egen velstand», sier en annen bruker som kjøpte seg inn rundt hundrelappen.

En bruker som ønsker seg et nytt og høyere bud kritiserer Hanoa for rollekonflikt og anser det som lite sannsynlig at han kommer til å forhandle prisen opp når han både sitter i ledelsen og selv ønsker å kjøpe selskapet.

Kahoot svarer:

Shifter har presentert kritikken for Hanoa. 

Ken Østreng som er CFO i Kahoot gir følgende kommentar på vegne av ledelsen:

– Goldman Sach og Kirkbi (Lego) har dannet en investorgruppe sammen med dagens største aksjonærer og lagt inn et tilbud på alle aksjene i Kahoot til 35 kroner, som tilsvarer mer enn 10x selskapets nåværende ARR (årlige gjentagende inntekter).

– Styret har innhentet eksterne verdivurderinger og sammenliknet mot relevante prisinger av andre selskaper, og mener at både med tanke på verdsettelse og øvrige strategiske muligheter at budet fremstår som et godt tilbud. Den foreslåtte løsning vil gi selskapet tilgang til betydelig kapital, kompetanse og nettverk for å skalere Kahoot videre, og arbeidsro til å gjennomføre selskapets planer i årene fremover. 

– Eilert Hanoa og andre i ledelsen har selv kjøpt aksjer på høyere nivåer, men basert på slik markedet er nå, mener vi at dette er et godt tilbud til alle aksjonærer i en turbulent tid, sier Østreng

Varierte verdivurderinger

Generelt er det store sprik rundt hva småinvestorene forventer av fremtidig verdistigning. 

Det store flertall av kommentarene Shifter har sett mener at budet på 35 kroner per aksje er lavt. Dog med begrunnelser som oftere er knyttet til egne urealiserte tap enn objektive verdivurderinger av selskapet. 

Men det finnes også unntak som mener at den reelle verdien til selskapet er lavere enn budet. 

«Kahoot har blitt solgt for en fenomenal pris på over 17 milliarder kr», skriver en bruker som viser til at konkurrenten Genius Group er verdsatt til rundt 350 millioner kroner på Nasdaq.

«Sinnsykt bud. Et «get out of jail card» for aksjonærene og en ok måte å bli kvitt denne dritten. Er ikke aksjonær, men skulle ønske jeg var nå :)», skriver en annen.

Powered by Labrador CMS