oppkjøp

Vil kjøpe Kahoot for 17,2 milliarder kroner

Eilert Hanoa går sammen med Goldman Sachs. General Atlantic og Lego-eier KIRKBI for å ta selskapet av børs.

Eilert Hanoa som er CEO i edtech-selskapet Kahoot er blant investorene som nå ønsker å kjøpe det børsnoterte selskapet.
Eilert Hanoa som er CEO i edtech-selskapet Kahoot er blant investorene som nå ønsker å kjøpe det børsnoterte selskapet.
Publisert Sist oppdatert

En gruppe investorer melder fredag at de har levert inn et bud på alle aksjene i Kahoot. 

Investorgruppen, som fremmer budet gjennom selskapet Kangaroo Bidco, består av Goldman Sachs sin Private Equity-avdeling, General Atlantic, KIRKBI Invest AS, Glitrafjord AS og noen flere som ikke er nevt eksplisitt. 

Glirtafjord AS er kontrollert av Eilert Hanoa som er daglig leder i Kahoot. 

KIRKBI Invest AS er eierne av Lego-gruppen og eier fra før rundt 2,66 prosent av Kahoot etter å ha gått tungt inn i selskapet gjennom våren

Sammen ønsker de nå å kjøpe hele selskapet til en verdi på 35 kroner per aksje og en totalverdi på 17,2 millliarder kroner. 

Prisen er 33,3 prosent over den volumvektende gjennomsnittsprisen de siste tre månedene per 13. juli 2023.

Styret i Kahoot, med unntak av de med interessekonflikter,  fremmer forslaget enstemmig og ber aksjonærene om å følge etter. 

– Styret mener at budet er i Kahoots og aksjonærenes beste interesse, og at budet vil komme de ansatte, kundene og Kahoots partnere til gode, sier styreleder Andreas Hansson.

Han mener budet representerer en fair verdsettelse på selskapet.

Bakgrunn for budet

Daglig leder i Kahoot, Eilert Hanoa, er selv med som oppkjøper og skriver i en tekstmelding til Shifter at agendaen til kontorsiumet (Kangaroo BidCo) er å bidra til Kahoots neste vekstfase både gjennom organiske initiativ og gjennom selektiv M&A (oppkjøp og sammenslåing). 

– Kontorsiet består av meget sterke globale aktører som sammen med ledelsen har eksplisitt ønske om å støtte selskapet gjennom kapital, men også gjennom nettverk, kompetanse og evne til å skalere teknologibedrifter, skriver Hanoa videre

Han har ikke opplevd det å være både daglig leder og hemmelig oppkjøper som spesielt utfordrende, rent utover det at å vise frem Kahoots resultater og løsninger til investorgruppen har kommet som en ekstra arbeidsoppgave på toppen av det vanlige.

Solid vekst i andre kvartal

Sammen med meldingen om oppkjøpsbudet legger kahoot foreløpig regnskapstall fra andre kvartal 2023. 

Disse viser at Kahoot hadde en omsetning på 42 millioner dollar i andre kvartal 2023, opp 14 prosent fra året før. 

Lønnsomhetsmålet justert EBITDA (resultat før renter, skatt og ned- og avskringer. Og altså justert ved å utelate aksjebaserte lønnskostnader) landet på 11 millioner dollar i kvartalet. Det var en oppgang på 60 prosent fra 2022.

Selskapet hadde rundt en milliard kroner i kontanter ved utgangen av kvartalet. 

Veien av børs

Oppkjøperne har sagt at de har intensjon om å ta selskapet av børs. For å kunne gjøre dette trenger de mer enn 90 prosent kontroll over selskapet, hvilket gir de makt til å tvangsinnløse de resterende aksjene.

I børsmeldingen opplyses det om at budet fra Kagaroo Bidco har fått forhåndsaksept fra 34,2 prosent av aksjene. 

Dag Hammer, som er forvalter for DNB Asset Management, som eier aksjer i Kahoot, sier i en kommentar til Finansavisen at han blir overrasket om selskapet blir solgt for prisen som er tilbudt. Kristoffer Pedersen som er forvalter i Nordea Asset Management, som også eier aksjer i Kahoot, synes derimot at budet ser bra ut

Powered by Labrador CMS