Funding

SoftBank founder and Chief Executive Officer Masayoshi Son.

Softbank endrer kurs i jakten på det neste store innen AI

Den japanske investoren gjør en helomvending og er forsiktig med investeringene i vente på det neste store. 

Publisert Sist oppdatert

Softbank har tidligere vært kjent for å investere milliarder i oppstartsselskaper uten å nøle.

Nå signaliserer det japanske investorselskapet imidlertid en helomvending, ved å ta i bruk forsiktighet som sitt nye hemmelige våpen i jakten på det neste store innen AI, skriver Reuters. 

– Vi er veldig forsiktige når vi ser på mulighetene der ute, sa Navneet Govil, økonomidirektør i Softbanks investerings-avdeling, Vision Fund, i et intervju med Reuters (oversatt fra engelsk).

  – Vi er økonomiske investorer, ikke strategiske investorer, poengterte han videre. 

Den nye strategien kan i tillegg være en respons som følger av hvordan Softbank ble rammet av fallende verdsettelser i kjølevannet av pandemien, da høyere renter reduserte investorenes risikoappetitt.

Vision Funds kvartal fra oktober til desember 2023 var det mest tilbakeholdne siden 2017, med bare 100 millioner dollar i nye investeringer. Dette står i sterk kontrast til den hektiske perioden i andre kvartal 2021, da de investerte hele 20,9 milliarder dollar.

Torsdag rapporterte selskapet, ledet av Masayoshi Son, sin første fortjeneste på fem kvartaler, samt en investeringsgevinst på fire milliarder dollar gjennom Vision Fund-virksomheten.

Kraftig kursendring

Kursendringen markerer altså betydelig skifte for investeringsselskapet som tidligere revolusjonerte teknologiinvesteringer med sine store veddemål.

Dette har man også fått merke i det norske oppstarts-landskapet:

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas har blant annet fortalt Shifter om at han takket nei til en investering på hele åtte milliarder kroner. 

I tillegg til å ha eid aksjer i Oda har Softbankogså hatt aksjer i Kahoot som nylig ble kjøpt opp. 

I fjor høst gikk det rykter om at den japanske investoren var i ferd med å gjennomføre en milliardinvestering i norske 1X.

Artikkelen er skrevet med hjelp av Chatgpt og desket av Shifters redaksjon.