investering

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas takket nei til 8 milliarder kroner 

Softbank-sjefen ville egentlig investere mer enn han gjorde - veldig mye mer.

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas i Shifters podcast-studio og Softbanks Masayoshi Son.
Publisert

– I want to invest a billion dollars. Can you make that happen?  

Det begynner å bli en del av gründere som har fått høre akkurat de ordene fra selveste Softbank-grunnlegger Masayoshi Son - i hvert fall opp til og med 2021. 

Det var også det han sa til Oda-gründer Karl Munthe-Kaas

I en podcast med Shifter om fusjonen med Mathem deler gründeren nye detaljer fra da Softbank kom inn på eiersiden i Oda i 2021 med to milliarder kroner sammen med den Nederlands-baserte Tencent- og venture-investoren Prosus. En milliard gikk inn som kapital i selskapet, mens den andre gikk til å kjøpe ut en del av de eksisterende eierne.

Men hvis Softbank hadde fått det som de først ville, hadde de altså investert veldig mye mer enn en milliard; åtte milliarder kroner mer. 

– Ja, han ville faktisk gå inn med en milliard dollar, sier Munthe-Kaas i podcasten. – Det var det han sa i hvert fall. Han har gjort gærnere ting enn det.

Oda-teamet utarbeidet til og med en plan for å akselerere veksten med eiere som ville tåle store tap i lang mange år.

– Det var ikke helt horribelt tenkt, sier Munthe Kaas. – Da Softbank kom inn, tok de utgangspunkt i at vi var mer lønnsomme, de så på mulighetene innen lavpris og at markedet såvidt var startet. De ville ta en sterk posisjon, og den muligheten lå der da. 

Softbank skal ha vært interessert i å investere mer ut 2021. 

Selv om han mener det er for lett å være etterpåklok, angrer han bare litt på at han ikke tok imot pengene. Han peker på at det å bygge ny infrastruktur til dagligvare er en enorm oppgave, og at gründerne visste at det ville kreve veldig mye kapital å forfølge den aller mest ekspansive strategien.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg ville i hvert fall sørget for at en slik retning var helfinansiert, sier han i dag. 

For i slutten av februar og begynnelsen av mars 2022, i takt med at kapitalmarkedet tok inn at rentene skulle opp, ble det plutselig stille. 

– Det gikk fra et ønske om å fortsatt investere til bare borte, sier Munthe-Kaas. – Omtrent over natta. Investorene visste ikke hva de skulle gjøre, tror jeg.

Han tror ikke sentimentet blant venture-investorer har endret seg mye fra det nivået siden. 

– Det er handler litt om flokkmentalitet. I venture investerer man ofte sammen, og når ingen tar ansvar, så står man der da, sier han.

Munthe-Kaas tror ikke dagens Oda-strategi med oppkjøp, sammenslåing og utforsking av potensielle  partnerskap med andre retailere, ville vært like interessant for Softbank som den opprinnelige retningen med rask ekspansjon. 

– Softbank var ikke interessert i M&A og aksjesammenslåinger. De ville plassere store summer og bruke rå kraft på å nå ut raskt.

Hør hele podcasten her.