lønn og formue

En av fire statlige venture-topper tjente mer enn statsministeren

En seniorstilling som statlig venture-investor eller toppleder i Innovasjon Norge ga en snittinntekt på 1,8 millioner i fjor.

Fungerende Investinor-sjef Ann-Tove Kongsnes, Nysnø-sjef Siri Kalvig og leder for Innovasjon Norge Håkon Haugli.
Publisert Sist oppdatert

I 2022 tjente statsminister Jonas Gahr Støre 1,813 millioner kroner (i år tjener han 1,95 millioner). Av 41 topper i det såkalte virkemiddelapparatet bestående av ledelsen i Innovasjon Norge, og investeringsteamene i Investinor og Nysnø, hadde 12 høyere inntekt enn det. 

I snitt var inntekten 1,81 millioner kroner. 

Da Shifter sjekket inntekten til VC-toppene lå snittinntekten på 3,5 millioner (median: 1,4 millioner), mens snittet for 74 profilerte gründere var 4,8 millioner (median: 1,3 millioner).

Mens topplederne i de offentlige virksomhetene alle er godt betalt, og har betydelig mer enn statsministeren i inntekt, har ingen av dem høyest inntekt i egen virksomhet. 

Hvem er med på oversikten?

  • Shifter har hentet ut formue, inntekt og skatt for toppledelsen i Innovasjon Norge, samt investeringsteamene i Investinor og Nysnø som alle sammen jobber med å tilføre startups kapital i en eller annen form. 
  • Personer tidlig i karrieren og med stillinger  med mindre ansvar er utelatt fra oversikten. 
  • Inntekt er ikke det samme som lønn, men viser personens totale inntekt fra alle kilder etter fradrag.

Innovasjon Norge

Innovasjon Norge har et bredt mandat for å fremme norsk næringsliv. Støttet mot gründere går først og fremst gjennom lån og tilskudd, som innovasjons- og etablerertilskudd.

Juristen og den tidligere Ap-politikeren Håkon Haugli har vært leder i Innovasjon Norge siden mai 2019 da han tok over etter Anita Krohn Traaseth. Da kom han fra toppjobben i NHO-foreningen Abelia. Haugli hadde ikke den høyeste inntekten i Innovasjon Norge i fjor, men han har definitivt den høyeste formuen.

  • Medianinntekt toppledelsen: 1,64 millioner kroner / Gjennomsnitt: 1,78 millioner kroner
  • Medianformue toppledelsen: 2,2 millioner kroner / Gjennomsnitt: 4,5 millioner kroner

Investinor

Investinor er statens verktøy for å gjøre direkte investeringer i selskaper, investere i såkorn- og venturefond. Den Trondheimsbaserte organisasjonen kan matche-investere sammen med private investorer i såkorn- og venturefaseselskap, samt gjøre pre-såkorninvesteringer i fond eller via matching. Investinor forvalter også statens interesser i såkornfond- og presåkornordningen.

Etter at administrerende direktør, ex-gründer og tidligere Proventure-partner, Terje Eidesmo, gikk av tidligere i år etter råd fra legen sin, er Investinor for tiden ledet av Ann-Tone Kongsnes

  • Medianinntekt (investeringsteamet, seniorstilling): 1,57 millioner kroner / Gjennomsnitt: 1,89 millioner kroner
  • Medianformue (investeringsteamet, seniorstilling): 0 kroner / Gjennomsnitt: 4,8 millioner kroner

Nysnø

Statens organ for investeringer i selskaper som skal bidra til det grønne skiftet, Nysnø klimainvesteringer, ledes fra Stavanger av gründer Siri Kalvig

  • Medianinntekt (investeringsteam, seniorstilling): 1,61 millioner kroner. / Gjennomsnitt: 1,72 millioner kroner.
  • Medianformue (investeringsteam, seniorstilling): 0 kroner / Gjennomsnitt: 4 millioner kroner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.