investor

Lanserer nytt venture-selskap for å investere i konsulentenes «stygge andunger»

Konsulentselskapenes forsmådde SaaS-løsninger skal få nytt liv med det nye ventureselskapet til «Mintra-kameratene» i Metrics.

Chul Christian Aamodt blir ventureinvestor sammen med Ivar Viktil og Øystein Berg, alle med bakgrunn fra Mintra.
Publisert

Når Chul Christian Aamodt forteller om hvordan han endte opp som SaaS-investor sammen med Ivar Viktil og Øystein Berg, starter han med begynnelsen i 2001. 

– Jeg trengte en jobb og hadde ikke gode nok karakterer til å få jobb hos de største og mest anerkjente selskapene, så jeg ringte dem og spurte om de hadde noe til meg. 

Mintra, som utviklet systemer for digital læring, var fire år inn i startupfasen på dette tidspunktet, og svaret var nei, opptil flere ganger. Men Chul ga seg aldri og inviterte seg selv på intervju, noe han til slutt fikk lov til å komme på, så lenge han forstod at de absolutt ikke hadde noen ledige stillinger til ham. 

Telefonen kom etter noen måneder. En stilling var endelig dukket opp, og Chul ble ansatt. Han skulle bli i Mintra de neste 12 årene, hvorav syv i ledelsen. 

Underveis fikk han flere muligheter til å kjøpe seg inn i selskapet. 

– Første gangen hadde jeg aldri kjøpt en aksje, da lånte jeg 10.000 kroner for å bli med, sier han. 

Siden kjøpte han mer og mer, til han til slutt tok opp millionlån på leiligheten for å kjøpe aksjer. 

Mintra ble etter en lengre drakamp kjøpt av av børs i januar 2024 av Andresen-familiens Ferd og færøyske Tjaldur.

Ble utbrent - startet avis

Som i de fleste startups fikk mange mye ansvar raskt. Chul syntes oppgavene var spennende, men det harde arbeidet tæret på. I 2012 hadde han jobbet dag og natt i mange år, med mye reising. Han var utbrent.

– Jeg forstod at jeg ikke hadde det bra lenger. Jeg måtte gjøre noe annet.

Han sa opp jobben uten å ha peiling på hva han skulle foreta seg, men daglig leder Ivar Viktil nektet å godta oppsigelsen. Han kunne bli hjemme med full lønn. 

Chul bestemte seg til slutt for å starte avisen EnerWE som var rettet mot energibransjen og tok inn mye innhold fra brukerne. Viktil og Berg gikk inn med kapital. 

Han spurte hvorfor Viktil ville støtte ham etter at han hadde levert så dårlig det siste året i Mintra. 

– Svaret var at han, basert på det siste året, ikke ville tatt i meg med ildtang engang, men at investeringen var basert på de første 11. Det sier mye om Ivar, og hvorfor jeg er så glad for at vi nå går sammen om Metrics, sier Chul.

VC på fritiden

Det nye investeringsselskapet Metrics har bare såvidt fått organisasjonsnummer, men allerede er det kjent at teamet, bestående av de tre gode kollegaene, har en forvaltningskapital på 30 millioner kroner som skal investeres i skybaserte programvareselskaper med abonnementsmodell, såkalt SaaS.

Ingen har sagt opp de vanlige jobbene sine, arbeidet i Metrics skal foregå på fritiden. Samtidig starter de ikke på bar bakke heller. De tre har gjort fem investeringer sammen tidligere, og da som regel ved at en av dem kommer over en spennende case og formidler det til de andre via korte meldinger på messenger. 

– Vi skal gjøre mye av det samme som vi gjorde i Mintra, sier Chul. – Nemlig det å snu et konsulentselskap til å bli et SaaS-selskap. 

Spinner ut fra konsulentselskapene

Et av selskapene som teamet allerede er investert i, Rayvn, som utvikler digitale beredskapsløsninger til bruk under kritiske hendelser, ble i sin tid spunnet ut fra to ulike konsulentmiljøer. 

Det er denne modellen Metrics vil forsøke å profesjonalisere. Planen er å kun lete etter investeringer i konsulentselskaper som har utviklet digitale løsninger for kundene sine, men ikke prioriterer å bygge disse løsningene til egne selskaper. 

Han forteller at idéen har vokst i ham i flere år. Men det var først nylig at han diskuterte den med Viktil og Berg som umiddelbart ville være med. 

– Konsulentselskapene vil selge timer, og da blir ofte slike digitale prosjekter nedprioritert internt. Da er det vi kan komme inn med en løsning hvor vi stabler prosjektet på egne bein, sier han. 

Et konsulentselskap med en omsetning på 50 til 100 millioner, med erfarne utviklere som har utviklet lignende programvare for kunder flere ganger, er ideelt. 

– Det har blitt et produkt som ligger der, men det er aldri blitt satset på. Det bare ligger der som en stygg andunge i selskapet. Det er drømmecasen vår, sier Chul som innrømmer at han allerede har et regneark fullt av potensielle kandidater.

Går inn på lave multipler

Tanken er å starte med mellom to og fem millioner kroner i hvert tilfelle, og jobbe med det i minst fem år. Blir det nødvendig å skyte inn mer i lovende selskaper, kan det også bli aktuelt. Metrics er i utgangspunktet ikke opptatt av å ta majoritet. 

– Målet er ikke å skape enhjørninger, men om vi gjør tigangeren, så er vi veldig godt fornøyd med det.

Et vanlig mål på verdsettelse av SaaS-selskaper er en faktor ganger årlige repeterende inntekter (ARR). Metrics kommer til å sikte seg inn mot 2-4*ARR heller enn 8-10.

– En stor del av jobben blir å få satt sammen selskapet med mennesker slik at det virker. Vi ser for eksempel for oss at konsulenten som har holdt i programvaren, kan bli med ut og ta jobben som daglig leder i det nye selskapet. 

Den erfarne SaaS-eksperten kommer også til å lete med lupe etter potensielle nettverkseffekter. Flere nye kunder må kunne genereres fra eksisterende kunder, for eksempel som i Rayvn hvor det er flere brukere av systemet enn betalende kunder.

– Da sprer produktet seg raskere enn det en selger klarer å få til på egen hånd. 

Vil spille på nettverket

Utover kapital de tre investorene selv legger på bordet, er tanken at nettverket deres også skal bli invitert inn som medinvestor i enkeltinvesteringer. 

– Vi har en gruppe med folk nå som har vært med oss en stund og gjort exiter med oss som ønsker å bidra videre. De vil få den muligheten, ikke gjennom et fond, for det skal vi ikke være, men via investeringsselskapet, sier han. 

– Hvordan ser du på kapitalmarkedet nå? 

– Vi tror på sykluser. At vi er i en bølgedal nå, er bra for oss fordi vi nå kan komme inn til en fair pris. 

– Når kan vi vente de første investeringene? 

– Vi har ikke dårlig tid. Hvis vi finner de rette, eller de finner oss, så kan det skje allerde i år, men det kan også hende det blir neste år, sier han. – Men når vi først slår til, kommer det til å gå kjapt, for vi har gjort dette før og vet hva som skal til. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.