coworking

Wework stenger ned i Oslo etter New York-konkursen 

Coworking-giganten gir opp i Norge etter at det amerikanske moderselskapet gikk konkurs i fjor høst. 

Utenfor Wework sin lokasjon i Oslo ved Tjuvholmen Allé.
Oslo-kontor: Utenfor en av Wework sine coworking-lokasjoner i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Sagaen om et av de siste årenes mest hypede og omstridte internasjonale startup-prosjekter er slutt også på norsk jord. 

Det får Shifter bekreftet i en uttalelse fra en talsperson i selskapet torsdag. 

«Som en del av vår globale prosess for å tilpasse vår virksomhet, har vi tatt den vanskelige beslutningen om å stenge våre to lokasjoner i Oslo» står det i uttalelsen (oversatt fra engelsk).

Talspersonen understreker likevel at prosessen for å komme frem til løsninger for lokasjonene og medlemmene som holder til der, har gått «smidig» for seg. 

«Vi er imidlertid glade for å ha inngått avtaler med våre utleiere ved disse to eiendommene, som vil muliggjøre at våre eksisterende medlemmer fortsetter å bruke de utrolige lokalene i Oslo. Vi er takknemlige for våre utleieres samarbeid og ser frem til å jobbe med dem for en problemfri overgang av driften».

Det var i september i fjor den amerikanske coworking-giganten meldte at hovedkontoret i New York (USA) hadde søkt om konkursbeskyttelse hos en domstol i New Jersey. 

Senere ble det klart at USA-konkursen foreløpig ikke ville ramme virksomheten i Norge, og at selskapet ville fortsette her og flere andre steder i verden.

Inntil nå har Wework hatt to coworking-lokasjoner i Oslo, ved Haakon VIIs Gate 5 og Tjuvholmen Allé, som nå stenger ned. 

Får bli værende

I en felles uttalelse fra Wework og utleierne for de to lokasjonene i Oslo kommer det altså frem at medlemmene som per i dag holder til der kan bli værende.

«WeWork og Pecunia har kommet til en avtale for å overføre WeWorks operasjoner på Haakon VIIs Gate 5, slik at medlemmene kan fortsette i sine nåværende kontorer. Begge selskapene er fornøyde med å ha kommet frem til en gjensidig avtale som vil være til fordel for alle involverte, og ser frem til å støtte en smidig overgang for medlemmene».

Pecunia er altså eiendomsselskapet som har leid ut Haakon VIIs Gate 5 til Wework frem til nå. Videre har Wework også kommet til enighet om en løsning for Tjuvholmen Allé 3 sammen med Eiendomsspar og Canica. Også medlemmene der får bli værende.

USA-gigant

Wework var i en periode det oppstartsselskapet med den aller høyeste verdsettelsen i USA, på 47 milliarder dollar. 

Årsaken til de finansielle problemene skal være for aggressiv vekst i en periode med høye priser frem til pandemien. I ettertid ble flere lokaler stående tomme og Wework fikk problemer med å betjene de langsiktige leiekontraktene sine. 

Konsernsjef, David Tolley sa ifølge Wall Street Journal at rundt 90 prosent av selskapets långivere har gått med på å konvertere gjelden til egenkapital, noe som sletter tre milliarder dollar i gjeld på selskapets balanse. 

Også flere av Weworks internasjonale avdelinger har også søkt om konkursbeskyttelse.

Mørketid i coworking-bransjen

Shifter skrev på tampen av fjoråret om at flere norske coworking-aktører går gjennom en tøff tid. 

Flere, deriblant 657 i Oslo, kunne fortelle at «alle skruer strammes til». I tillegg kunne Bergen.Works fortelle at de sliter og ser seg nødt til å redusere tilbudet kraftig. 

Coworking-aktørene etterspurte derfor flere flere ordninger fra virkemiddelapparatet for «mer forutsigbarhet» i økonomisk usikre tider. 

Innovasjon Norge svarte videre med at de vil ta med tilbakemeldingene fra aktørene når det i disse tider skal i gang med sitt arbeid om å samle innspill til en stortingsmelding, den såkalte «Gründerplanen». 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.