Innovasjon Norge om etterlysning av nye ordninger: – Har sett behovet
Kaja van der Berg i Innovasjon Norge sier de er bekymret over utfordringene coworking-aktørene beskriver.
Kaja van den Berg direktør for kommersialisering og vekst i Innovasjon Norge sier de er bekymret over det som blir fortalt.Foto: Dall-E (illustrasjon) og Kirsti Hovde
Denne uken rapporterer flere aktører om tøffe tider i coworking-bransjen.
Annonse
Bergen.Works har fortalt om krisetider og at de må redusere tilbudet kraftig på grunn av det. Både Bergen.Works, The Factory og 657 etterlyser derfor nye støtteordninger som kan gi coworking-aktører mer forutsigbarhet i et utfordrende marked.
Direktør for kommersialisering og vekst i Innovasjon Norge, Kaja van den Berg, sier de er bekymret over den situasjonen coworking-aktørene beskriver.
– Vi har fått meldinger gjennom høsten at det er krevende tider for private coworking-aktører flere steder i landet, sier Berg.
Annonse
Annonse
I september gikk Coworx i Kristiansand konkurs, mens det globale kontorfelleskapet Weworks hovedkontor i New York gikk konkurs i november. Selskapet har to lokalkontorer i Oslo som fortsatt holder åpent tross konkursen ved hovedkontoret.
Berg mener det er uheldig for Norge om mange slike gründer-møteplasser går tapt:
– De siste ti årene har det vært en veldig sterk utvikling innenfor oppstartsområdet – både når det kommer til kapital – men også tilfanget av coworking-spaces for gründere. At vi har fått flere av disse har vært et svært viktig bidrag for å bygge mer entreprenørskaps-kultur i Norge, sier hun.
Innovasjon Norge er en del av virkemiddelapparatet – som skal stimulere vekst, innovasjon og næringsliv i Norge – og en aktør som bevilger tilskudd og støtte i forskjellige former til selskaper.
Annonse
– Ser dere på om det er mulig å få til slike nye ordninger som etterlyses?
– Vi ser at markedet for coworking-aktørene er blitt krevende gjennom disse sakene. Vi har i dag ikke noe mandat til å finansiere drift av kontorplasser eller rådgiving til gründere ut over mentorordningen, svarer hun og legger til:
Annonse
– Vi vurderer fortløpende behov i markedet som vi ser er mye mer krevende og da ser vi på helheten av rammebetningelser i Norge.
Tar med innspill
Annonse
Samtidig vil Innovasjon Norge ta med seg tilbakemeldingene fra coworking-aktørene når de går i gang med sitt arbeid om å samle innspill til stortingsmelding i januar.
– Det er et uttalt mål fra regjeringen at Norge skal være det beste landet for innovasjon i verden. Da er coworkingspace og fysiske møteplasser for kunnskapsdeling og læring utrolig viktig. Håkon Haugli (direktør i Innovasjon Norge) og jeg har hatt flere panelsamtaler der blant annet The Factory har spilt inn mer krevende rammebetingelser for næringsminister Jan Christian Vestre, forteller Berg.
Stortingsmeldingen hun viser til, den såkalte «Gründerplanen», blir den aller første helhetlige stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter i Norge. Næringsminister Jan Christian Vestre har tidligere uttalt at han ønsker å få den på plass raskt og at det er « lav terskel for å komme med konkrete innspill ».
– At det er miljøer og selskaper som legger til rette for dem som ønsker å starte eget selskap og innovere, er viktig. Vi går ikke inn med støtte til enkeltselskaper, men inngår samarbeidsavtaler med ulike organisasjoner og aktører som for eksempel tilbyr aktiviteter for oppstartselskaper, sier Bård Sandal, avdelingsdirektør for næring, plan og innovasjon i Vestland fylkeskommune.
De siste tre årene har fylkeskommunen hatt samarbeidsavtaler med 37 ulike innen entreprenørskap. Ved nyttår går disse avtalene ut. I slutten av januar skal fylkespolitikerne ta stilling til hvem som skal få samarbeidsavtale for de neste tre årene.
– Det er mange aktører som er viktige og relevante, men budsjettmessig har vi for lite midler til å følge opp alle, sier Sandal.
Av de 37 som har hatt samarbeidsavtale de siste årene, har maks utbetaling vært én million kroner. Når det gjelder støtte til enkeltbedrifter, viser Sandal videre til Innovasjon Norge.