kontorfellesskap

Bergensbedrift tar krisegrep:
– Må kanskje stenge
dørene 

Bergen.Works nærmest halverer kapasiteten, legger ned inkubasjonsprogram og skal leie ut sin daglige leder fra nyttår. De etterspør hjelp fra Innovasjon Norge og fylkeskommunen. 

Reduserer: Bergen.Works og Daglig leder Øystein Tennebø Fure har blant annet lokaler i andre etasje i det oransje bygget i Skostredet. Nå stenger de ned to etasjer i lokalene deres i Domkirkegaten.
Publisert

Daglig leder Øystein Tennebø Fure i Bergen.Works kommer rett fra styremøte når han svarer på telefonen fra Shifter.

– Det er ganske kritisk nå. Jeg skal ikke legge skjul på det. Det er fare for at dørene kanskje må stenges, sier han. 

Onsdag bekrefter også kontorfellesskapene The Factory og 657 i Oslo overfor Shifter at de opplever trange tider.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Mandag skrev Sigri Sivaldsen fra Virke at det er mørketid for kontorfellesskap for gründere og etterlyser mer støtte fra det offentlige. 

Shifter har skrevet om hvordan de tøffe tidene rammer gründere. 

Bergen.Works

  • Startet av Mobiletech-gründer Christian Erichsen i 2017. 
  • Har lokaler i Skostredet og i Domkirkegaten i Bergen. 
  • Legger ned 600 kvadratmeter i Domkirkegaten fra mars 2024. Går ned i kapasitet fra rundt 50 bedrifter til rundt 30. 
  • Skal delvis leie ut sin daglige leder fra 2024. 
  • Fikk 250.000 over bybudsjettet i fast tilskudd i 2023, og i tillegg prosjektstøtte på 350.000. 
  • Har to heltidsansatte og en deltidsansatt. 
  • Har hatt eget inkubasjonsprogram - dette vil avvikles fra nyttår. 
  • Er en del av nettverket Startup Norway og har blant annet hatt fagkvelder og ulike nettverksarrangement. 

Reduserer fra 50 til 30 bedrifter

Nå tar Bergen.Works krisegrep. Daglig leder skal delvis leies ut. Fra mars reduserer de kapasiteten fra 50 til 30 bedrifter. 

– Det er vanskelig å drive «co-working» uten å eie bygg selv. Nærmere halve omsetningen går til husleie. I tillegg til dette skal det være penger til lønn, strøm, vask, internett og ikke minst lån, sier Fure. 

Fure forteller at selskapet også falt utenfor offentlige støtteordninger under korona-pandemien, i en tid der myndighetene rådet alle som kunne til å ha hjemmekontor. 

Kontorhund: Leon er med matmor Michelle Sæther på jobb. Hunden hilser gjerne på daglig leder Øystein Tennebø Fure også.

– Samtidig har Bergen.Works holdt åpent i hele perioden under pandemien, og vi har fortsatt å bidra til hjelp og støtte til bedrifter som har vært rammet. Rentene på koronalånet er nå med på å spise oss opp, sier Fure.

Samlet grønne bedrifter 

Han har merket at gründerbedrifter på visning er mer prisbevisste enn før. De spør gjerne om det er noe de kan bidra med for å få leien ned. 

– Med Greenstat som første store kunde ble Bergen.Works et arnested for den grønne klyngen B-Green og Greenstat med deres selskaper. Disse har nå flyttet videre. I dag har vi sterke vekstbedrifter som Identum, Anteo, Elfly Group og Diggecard som medlemmer. 

– Digicard omsetter for over en milliard nå og er leverandør for Lego, sier Fure. 

23 bedrifter på kontrakt 

Per nå har de 23 bedrifter inne og mangler altså belegg for rundt syv plasser. De kan ha plass til både flere og færre enn syv til, avhengig av hvor mye plass den enkelte bedrift trenger.

– Belegget er ikke det jeg bekymrer meg mest for fremover. Det er skummelt hvis det blir budsjett-innstramminger hos kommunen. Vi er avhengige av en viss form for støtte. Uten det er jeg redd det ikke går, sier Fure. 

Snart jul: – Nå er det bare en time til jeg skal ta bussen heim til jul, sier daglig leder Øystein Tennebø Fure til Michelle Sæther i Link Utvikling, og ser på klokken. Kollegaene hennes Pål Gjerde med lånehunden Lissie og Sandra Walle er også snart klare for ferie.

Støtte fra kommunen 

Bergen.Works har fått totalt 600.000 kroner i støtte fra Bergen kommune i 2023. Fure håper også Innovasjon Norge og Vestland fylkeskommune vil koble seg på og støtte opp om bedriften. 

– Alle anerkjenner at arbeidet vi gjør er viktig, men jeg opplever likevel lite gjennomslag på søknader. Vi er til for å styrke gründer-miljøet i regionen, det er derfor dumt at mye av tiden må gå til å jage penger for å overleve, sier Fure.

– Klump i magen 

– Hvordan er det å stå i denne situasjonen? 

– Det er tungt. Jeg sovner med klump i magen og våkner også bekymret. Jeg prøver å være positiv, men det tar på å stå i det over tid, sier Fure.