politikk

Utålmodig Vestre vil ha klar Gründerplan om måneder: Her er temaene han vil utrede

– Jeg vil ha flere unicorns i Norge, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Jan Christian Vestre, næringsminister AP,
Jan Christian Vestre, næringsminister AP,
Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil ha planen ut i løpet av måneder, ikke år, sier næringsminister Jan Christian Vestre til Shifter. 

Han har varslet at han vil legge frem Norges første stortingsmelding om startups, den såkalte Gründerplanen. 

Men utover at den skal lages, har han ikke sagt stort annet enn at planen skal utformes av innspill fra gründere og miljøene som bygger vekstbedrifter gjennom en rekke innspillsmøter rundt om i landet. En prosess som allerede er i gang, og som etter planen skal fortsette frem til planen er klar.

– Det blir lav terskel for å komme med konkrete innspill. Dette skal være et «bottom-up»-arbeid, sier han.

Dette er temaene i planen

Nå utdyper han rundt hvilke temaer som skal tas med i Gründerplanen. Til Shifter sier han at planen skal inneholde en lang rekke temaer som norske gründere er opptatt av, og han nevner spesifikt følgende:

    Kapital. Hvordan startups tilgang på kapital faktisk er, vil bli et viktig tema i planen. 

– Hvordan kan du som næringsminister påvirke det? 

– Jeg kan sørge for at vi har velfungerende kapitalmarkeder, hvor norske og utenlandske investorer ønsker å plassere penger i norske bedrifter. Det kan være mange ting. Har vi de riktige insentivene? 

Virkemiddelapparatet. Det offentliges ordninger for å støtte opp om næringsliv, i form av blant annet Innovasjon Norge og Forskningsrådet, har i veldig lang tid vært under omstilling etter diverse ordre fra politikerne og gjennomganger. Vestres reform har gått ut på å gjøre det møtene mellom virkemiddelapparat og bedrifter enklere. Han nevner nå at det kan bli aktuelt å se på mandatene i virkemiddelappartet igjen.

Kompetanse. Hvordan oppstartsbedrifter skaffer seg høykompetente ansatte. 

Skalering. Hvordan foregår skalering av bedrifter i Norge. Hvor stopper det opp?

Kultur. Næringsministeren vil at flere skal tenke stort og visjonært. – Vi må bli flinkere til å heie på jobbskaperne, sier han.

Kvinner. Kun 25 prosent av gründere i Norge er kvinner, ifølge Vestre. Han ønsker å se det tallet høyere. 

Sosiale ordninger og velferd for gründere. Et innspill han allerede har merket seg, er behovet for et sikkerhetsnett for de som etablerer egne bedrifter.

Åpen for å se på uheldige effekter av skatt

– Skal meldingen følges opp med friske midler på noe vis?

– Min ambisjon er å styrke gründeren og legge til rette for at flere kan vokse seg store. Vi må tenke at vi kan bli store.

I et ferskt intervju med VG sier Vestre at det kan bli aktuelt å se på innretningen av formuesskatten.

– Vil skatt bli et tema i Gründerplanen? 

– Jeg har sagt at vi alltid er åpne for å innspill til hvordan skattesystemet kan forbedres. Jeg forstår noe av bekymringen fra norske gründere og lytter til dem. Så er det vår oppgave å lage et rettferdig skattesystem som fremmer omstilling. 

Arbeiderpartipolitikeren, som er en av flere foreslåtte tronarvinger i partiet, viser til Einar Gerhardsens gamle læresetning. 

– Gjør din plikt, krev din rett. Det er den norske modellen. Men vi er villige til å se på forbedringer, sier han. 

Måneder i flertall

Vestre er tydelig på at Gründerplanen skal være et dynamisk dokument frem mot stortingsmeldingen blir klar.

– Hensikten er at gründere skal kjenne igjen politikken og gå inn og adressere de forslagene som er kommet inn. Noen er enklere, mens andre vil kreve mer utredning. 

Når det kommer til tidslinje, sier han at han er utålmodig. 

– Jeg vil ikke forplikte meg til et tidspunkt, men kan si at det er snakk om måneder i flertall, men ikke år. Vi skal bruke de neste månedene godt slik at meldingen til Stortinget blir fyllt med godt innhold. 

– Det blir jo et historisk dokument. Det er ingen som har gjort dette før, og jeg håper det skaper bredt engasjement i hele samfunnet, slik at vi kan bidra til en kultur som heier på gründerne.

Torsdag ettermiddag møtes en rekke politikere og aktører fra startupmiljøet hos Mesh Youngstorget for å diskutere hva politikerne vil på startupfeltet. Vestre, sitter i budsjettforhandlinger, blir representert av en statssekretær. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS