hardware

Rekordsalg etter fjorårets nedtur. Dette grepet ga Auk størst effekt

– Som leder er det mange tidstyver som stjeler ekstremt mye oppmerksomhet, og man neglisjerer ofte det som faktisk betyr noe, sier Auk-sjefen. Nå har han lært.

– Den tøffeste perioden jeg noen gang har hatt, sa Auk-sjef Didrik Dimmen i fjor. Nå forteller han om grepene de tok for å komme over på pluss-siden igjen - og i butikkhyllene til Jernia.
Publisert Sist oppdatert

Auk måtte i fjor sommer legge en helt ny kjøreplan. Oppstartsselskapet som selger en helautomatisk plantedyrker, hadde gått på en salgssmell etter kjempeveksten i 2021.

Daglig leder Didrik Dimmen pekte den gang på særlig tre faktorer som hindret et godt salg; inflasjon, dårligere digital annonsering og «supply chain»-utfordringer internt.

Nå kan han imidlertid rapportere om en rekordomsetning mot slutten av fjoråret. Auk gikk ifølge ham også inn i 2023 med en 150-200 prosent økning i omsetning så langt.

I tillegg får den norske plantedyrkeren hylleplass på Jernia om bare et par uker.

– Vi hadde etter sommeren i fjor en jevn vekst, men i november eksploderte det virkelig. Vi hadde blant annet et «black week»-tilbud som virkelig gjorde at vi skjøt fart. Veksten fortsatte inn i desember, og da ble vi også utsolgt, sier Dimmen til Shifter.

– Og resultater i kroner og øre?

– Jeg kan ikke dele alt, men vi solgte for 2,4 millioner kroner i løpet av «black week» alene.

Ny kjøreplan

– Dere la en ny kjøreplan i fjor. Hvordan så den ut?

– Vi re-fokuserte tilbake på Norge og samlet alle ressursene våre på å gjøre det virkelig bra her. Dette innebar utallige grep på markedsføringen, nettside og produksjon.

– Hva ga størst effekt?

– Det er utallige itereringer som til slutt utgjør de store forskjellene, men et grep som ble et stor «win» var å gå fra korte og litt mer polerte filmer til å lage lenger filmer som tar deg gjennom hele pitchen.

– Kun en fjerdedel av de som ser annonsen, klikker seg inn på nettsiden. På denne måten sørger vi for at flere får med seg alle mulighetene produktet gir. De annonsene som ruller mest i sosiale medier nå, er på et halvannet minutt. Men lengde i seg selv er ikke målet, de må være innholdsrike hele veien.

– Mantraet er «don't count seconds, but make every second count».

– Nå er det alt fra 3D-sekvenser hvor man «dykker inn» i produktene - til filmer av kunder som bruker produktet - og «time-lapse» av urter som vokser fra frø til 40 pluss centimeter.

Så rett og slett litt mer hjemmesnekra markedsføring?

– Tja, i hvert fall litt mindre «polish». Det skal fremdeles se fint ut, men vi snakker mer direkte med kundene våre på en mer jordnær måte. Vi hadde nok en periode hvor markedsføringen vår var veldig «markedsførete».

Influenser-samarbeid

– Vi har også gått fra å stå helt på egne bein og fortalt om produktet selv, til å ha selektive samarbeid med noen av de største matprofilene, som Trines matblogg, Linda Stuhaug og Emilie «Voe» Nereng.

– Det har handlet om å verifisere Auk litt mer. Vi har sendt dem produktet og latt dem teste det helt selv, og så skrive om sin opplevelse. Det har fungerte kjempebra.

– Hvordan har det slått ut på salget?

– Bra, men i seg selv ingen «over night dobling», men bra, absolutt.

Derfor satser Auk i fysisk butikk

– Jernia. Har det stått på blokka hele veien?

– Nei, det var noe vi begynte å se på i høst. Vi var for sent ute til julesalget, men kommer i butikk nå i mars.

– Hvilke vurderinger ligger til grunn?

– Det ene handler om ytterligere å stadfeste Auk som en solid merkevare. Du blir litt mer etablert når du selger via store, kjente retail-partnere. Det er et riktig steg for oss. I tillegg er det et bra «business case» i seg selv, og vi tror vi kan treffe mange flere i vår målgruppe. Overraskende mange er 45 pluss - og 30 prosent er over 55 år.

– Det er også et såpass dyrt produkt, og da er det en fordel å kunne se produktet før du kjøper det, kjenne på plasten og se hvor stor den er. Mange har spørsmål rundt størrelse.

– Utelukkende positivt å selge via tredjepart?

– En av ulempene er at vi går fra å være helt fristilt til å styre prising og kampanjer, til å ha en partner vi må koordinere med. I tillegg må vi ha et ganske stort volum av produksjon tidlig, og vi har ikke hatt et ferdiglager tidligere på grunn av høy etterspørsel.

– Men det kommer til å gå bra. Nå skal vi lære masse av dette.

– Og så bli å se i flere butikker?

– Ja, vi er i dialog med mange flere, men det er jo ikke akkurat gode tider i retail-bransjen om dagen. Mange av butikkjedene ønsker ikke å ta på seg risiko, og det å ta inn nye produkter som oss, er jo en risiko for dem. Det er ikke umulig, men vi kjemper litt i motbakke. Det er da man lærer mest.

Bruker lenger tid

– Hvordan er dere nå rustet for nye stormer?

– Først og fremst har den finansielle situasjonen bedret seg veldig. Og så er vi veldig mye mer fokuserte på salg. Vi investerer mye mindre i andre ting. I starten av 2022 brukte vi mye tid og penger på å gjøre en stor lansering, men nå går vi mer inkrementelt til verks.

– Hva betyr det?

– I stedet for å investere i x antall land, og gjøre det fort, så bruker vi nå lenger tid. Hastighet koster penger, blant annet i form av kommittering til varelager, innkjøp av komponenter og ekstra ressurser. Vi lanserte i Sverige før jul, og det tok litt lenger tid enn det kunne ha gjort, men kostet oss også mindre penger.

Finansiert til neste år

– Hvordan ser det ut på kapitalsiden?

Vi har penger til ut i neste år, men det er selvsagt en risiko, og vi har veldig mange prosjekter vi ønsker å investere mer i, så vi er ute og henter penger nå.

– Hvorfor folkefinansiering?

– Vi har lenge vurdert folkefinansering, og nå syntes vi at både Auk og folkefinansiering generelt har modnet nok til at tiden er inne. Det vil gi mange ambassadører, skape oppmerksomhet og gi oss mulighet til å spre Auk-historien til et bredt publikum - og merverdi i salg av det.

– Kombinert med private investorer som vi har på plass nå i forkant, tror jeg det er en super måte å hente penger. Men det er første gang, så det blir veldig spennende.

Detaljene som ble oversett

– Du har skalert startups tidligere. Hva var den største overraskelsen i fjor?

– Det var en ny situasjon for meg å gå ned i kjelleren og virkelig ta grep for å forbedre situasjonen. Når man jager vekst og rir på en bølge, som man jo gjorde under pandemien, er det mye man kan overse.

– Som hva?

– For eksempel disse annonsene. Under en periode i 2021, gikk det nesten fem måneder før vi hadde gjort noen meningsfulle endringer på annonsene. I ettertid har vi kanskje gjort opptil 20 grep. Det var ting vi burde ha gjort da, men fordi det gikk bra, lot vi de bare rulle og gå.

– Helt til det ikke gikk lenger ...?

– Ja. Det ble veldig tydelig hvilke resultater du får når du faktisk jobber veldig fokusert og dedikert med noe - og når du ikke gjør det. Som leder er det også mange tidstyver, som rekruttering, som stjeler ekstremt mye oppmerksomhet, og man neglisjerer ofte det som faktisk betyr noe her og nå.

– Så et viktig råd er verdens største klisje; ikke hvile på laurbærene?

– Ja, dessverre tror jeg det ordtaket er der av en grunn. Vi mennesker vet ikke hvor mye vi er i stand til å gjøre, før vi faktisk er helt nødt.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!