-
Utvikler | Nettbil
-
AI Engineer | Noteless
-
Customer Success & Content Coordinator | Wrepit
-
Senior Software Engineer | Wrepit
-
Director of Engineering | No Isolation
-
Lead Engineer for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
Lead Product Manager for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
AI and ML Engineer | NBIM
-
Fagansvarlig Data og innsikt | Eksfin
-
Chief Commercial Officer / VP Sales | Muybridge
investor
Nytt norsk-singaporsk VC-fond: Planlegger å investere i 1000 selskaper på sju år
Antler-investor Investigate VC vil forvalte fem milliarder kroner og trappe opp satsingen på nordiske oppstartsselskaper.

– Av de 1000 selskapene vi investerer i gjennom våre tre fond, antar vi at vi kommer til å investere i rundt 100 fra Norden, sier Mikael Krogh.
I 2018 grunnla han tidligfasefondet Investigate VC mens han bodde i Singapore, etter å ha vært involvert i BW Ventures.
Syv år senere kan Investigate VC skilte med en internrente på 28 prosent (avkastningstall), blant annet etter investeringer i Antler på eiersiden.
Nå er den norsk-singaporske VC-aktøren i gang med å utvide porteføljen ytterligere gjennom «Investigate Fund 2», som tar sikte på å støtte tidligfase-selskaper med en kapitalramme på rundt 1,5 milliarder kroner.
Mer enn kapital
Krogh mener det som skiller Investigate VC fra andre venturefond, er hvordan de spesielt fokuserer på selskaper med sterke nettverkseffekter.
– Det er to ting vi ser etter: Overordnet at du bruker nettverket ditt til å gjøre produktet bedre – at man lager produktet sammen med brukerne. Det andre vi forlanger, er sekundære nettverkseffekter, altså at dataen du samler fra brukerne muliggjør nye produkter ingen andre kan lansere, sier han.
Ifølge Krogh skaper denne typen selskaper mer enn 70 prosent av verdien i startups. Tenk på kjente selskaper som Facebook og Airbnb som blir bedre og sterkere av at nettverket vokser.
Investigate VC har også utviklet egne verktøy for å bidra til å skape nettverkseffekter internt, blant annet matching av rådgivere og startups i porteføljen.
Krogh mener fondet på den måten bidrar med langt mer enn bare kapital.

Globalt team
Krogh flyttet nylig tilbake til Norge etter 14 år i Singapore.
Investigate VC skal likevel fortsatt rette seg mot selskaper både i Asia og Europa – og snart Nord-Amerika, når teamet utvides.
– Vi jobber altså veldig globalt med et lite team, sier May Hald, som nylig sluttet seg til som Head of Global Investor Relations.
– Den internasjonale erfaringen sitter også i teamet: May har vokst opp i Florida, mens Michael Pomerlau (medgründer og partner) har bodd i Dubai, Kina og Singapore i mange år, påpeker Krogh.
Antler-investering
Investigate VC var også med helt i starten som en av de første investorene i Antler.
– Det er helt fantastisk hva de har fått til på så kort tid. Jeg tror Antler har bidratt til et fundamentalt godt skifte for økosystemet for startups globalt.
– De setter founders på speed, som gjør at man klarer å få frem kvalitetsstartups på mye kortere tid, legger han til.
Da Krogh bodde i Singapore, delte han kontor med Antler-gründerne Magnus Grimeland og Fritjof Berge.
– Så det har vært hyggelig å sitte sammen med dem og kanskje vært en bitteliten del av den suksessen, sier Krogh.
Gode team
En annen ting Investigate legger stor vekt på, er å finne sterke team.
– Når vi gjør tidligfaseinvesteringer, vektlegger vi teamet mye mer enn produktet, sier Krogh.
– Selvfølgelig ønsker vi at begge deler skal være sterke, men om jeg blir tvunget til å velge, ville jeg aldri valgt et topprodukt med et middelmådig team. Da foretrekker jeg det motsatte.
– Hva har endret seg i måten dere jobber på i dag, sammenlignet med for sju år siden da du startet Investigate VC?
– Det jeg tror bare blir viktigere, er at teamet har kommersielle egenskaper. Jeg kan ikke understreke det nok. Det blir bare vanskeligere å selge produkter og nå gjennom all støyen.
Krogh utdyper:
– Da jeg først fikk smarttelefon, var jeg kjempeglad hver gang jeg kunne laste ned en ny app. Nå er jeg glad for hver eneste jeg kan slette. Det sier noe om landskapet vi opererer i.
Fem milliarder
Investigate VC har også lansert planer om ytterligere to fond – og sikter dermed mot å forvalte totalt fem milliarder kroner investert i 1000 selskaper innen de neste seks til syv årene.
– Hvordan vurderer dere potensialet for investeringer i Norge og Norden?
– Vi ser store muligheter. Norge har mange fantastiske gründere og produkter.
– Det som ofte kan være en utfordring for nordmenn, er at vi aldri føler at noe er godt nok. Så man venter gjerne for lenge til å selge det man har i dag og venter kanskje enda lenger med en internasjonal lansering – for da skal alt være perfekt.
Med et team på foreløpig fem personer, kan man spørre seg hvordan de skal klare å investere i 1000 selskaper over de neste sju årene.
– Der bruker vi også nettverkseffekter. Så 15 prosent av kapitalen skal gå til 90 prosent av de 1000. Vi kan ikke gjøre en due diligence (grundig vurdering) av alle, så vi planlegger å inngå partnerskap med utvalgte pre-seed VC-er og akseleratorer, og co-investere med dem, forklarer Krogh.
– Planen er å gå inn med rundt 70.000 dollar i hvert selskap for en eierandel på omtrent to prosent – noe som gir god risikodiversifisering og gir oss innsikt i bredden av selskaper der ute.
De resterende 85 prosentene skal brukes til å følge opp rundt 10 prosent av de 1000 selskapene – de de ønsker å følge tettere.
– Så der håper vi å kunne gjøre en enda større forskjell.