kapital

Kraftig nedgang i exit-beløp i fjor -investorer venter på salgsmuligheter

Muligheter for å selge seg ut av en investering, såkalt exit, er blitt mangelvare for venturefond og engleinvestorer.

Nedgang i exiter for VC-selskapene.
Publisert

Nå kaster Pitchbooks gjennomgang av året 2023 for «storesøster» private equity (PE) og «lillebror» venture lys på forholdet mellom dem. 

I rapporten pekes det på at total verdi på exit-transaksjoner i Europa i 2023 endte på 1,6 milliarder euro. Det er ned 72 prosent fra året før, men også på nivå med et vanlig år i Europa, som helt siden 2015 har hatt et gulv rundt 1,6 milliarder euro. Men exit-år har en tendens til å klumpe seg. I 2018 var summen 110 milliarder euro, og i 2021 9,1.

Dermed er det forståelig at flere ventureinvestorer nå hevder å avvente med å gjøre nye investeringer til de har gjort noen salg. Engleinvestor Thomas Falck uttalte til Shifter nylig at han ventet på exit-muligheter. 

Samtidig opprettholdes forholdet mellom investering og salg. Raten investeringsbeløp per exitbeløp lå i 2022 på 10,3, og 10,1 i 2023. De siste ti årene har denne raten varierte mellom 6,4 (2014) og 11,6 (2019). 

I Pitchbook-rapporten går det frem at oppkjøp utgjorde 97,7 prosent av exitene i Norden i fjor. De norske selskapene Adevinta og Kahoot trakk opp snittet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Historisk er det mest aktivitet i Sverige. Slik var det også i 2023 da 41 prosent av exitene skjedde der. Dette var likevel under snittet de siste ti årene. Dersom Northolt og Klarna går på børs, som de har annonsert planer for, vil Sverige fortsette i soleklar ledelse også fremover. Northvolt har ifølge Financial Times snust på en børsnotering til 20 milliarder dollar, om lag 207 milliarder kroner. Mens Klarna som kanskje går på børs i USA til høsten sikter mot det samme

Nedgang i exiter for VC-selskapene.

Oppgang for PE-aktivitet med Adevinta

De siste ukene har vært preget av nyheter som PE-fond som lukkes breddfulle av kontanter, blant annet EQT og Verdane som begge har vist interesse i å investere i nordiske scaleups og med det utgjør en potensiell exit-mulighet. 

Ifølge Pitchbook økte verdien av nordiske PE-avtaler i 2023 med 3,7 prosent sammenlignet med året før. Verdien av avtaler i Europa falt med 26,5 prosent sammenlignet med året før. 

Dealene var i stor grad selskaper som ble kjøpt av børsen, og da særlig Adevinta-kjøpet for 12,2 milliarder euro – en avtale som involverte det største private kredittlånet utstedt til dato i Europa. Den dealen alene løftet PE-aktiviteten i Norge med 150 prosent fra året før til totalt 23,2 milliarder euro.