gründerpolitikk

Hyller SV-forslag

SV har sendt inn forslag til regjeringen om endringer i dagens politikk. Det er godt nytt for gründermiljøet, ifølge Abelia. 

Nils-Ola Widme næringspolitisk direktør i Abelia.
Publisert Sist oppdatert

Sosialistisk Venstreparti (SV) har tirsdag sendt inn tre forslag til regjeringen om opsjonsskatt, tech-visum og formuesskatten, der de foreslår endringer som kan påvirke startups og gründere (se faktaboks!).

Det er svært godt nytt for startup-miljøet i Norge, som for tiden raser over regjeringens forslag til endringer i exit-skatten, mener næringspolitisk direktør i foreningen Abelia, Nils-Ola Widme:

– Det er svært positivt at SV ser startup-bedriftenes behov for kompetanse og tilpasninger av formueskatt, sier Widne. 

Endringene SV har foreslått har tidligere også blitt foreslått av teknologi- og kunnskapsforneningen Abelia. 

– De har hørt på innspillene våre. Det er jeg veldig glad for. Opsjonskatt-utvidelse er veldig kjærkomment, og tech-visum har blitt etterlyst i lang tid. I tillegg gir den lille symbolske endringen i formueskatt positive signaler, sier han. 

– Det viser at selv om SV har et annet syn på skatte-politkkk enn Abelia, klarer vi å få til gode løsninger.

Dette er forslagene fra SV

  1. «Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 gjøre endringer i opsjonskatteregelverket slik at den skal gjelde for bedrifter som har maksimalt 150 ansatte, har vært i drift i 12 år og en balansesum på maks 200 millioner kroner».

  2. «Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2025 komme tilbake med forslag om et tech-visum. Forslaget skal vurdere forenklet saksbehandlingstid for faglærte fra tredjeland, forhåndsgodkjenning av arbeidstakere og et eget visumprogram for gründere og investorer som ønsker å etablere virksomheten i Norge».

  3. «Stortinget ber regjeringen innen 2024 utrede hvordan alle teknologier kan likestilles i unntaket for immaterielle eiendeler i formueskatten slik at unntaket blir generelt, herunder avklare hva som er gjeldende rett og praksis. Utredningen skal videre beregne hva provenyeffekten vil være, og hvordan et generelt unntak kan utnyttes eller føre til negative tilpasninger».

Fortsatt et stort «men»

– Hvilke signaler sender dette til regjeringen som er avhengig av støtte fra nettopp SV? 

– Regjeringen er hundre prosent avhengig av SV. Det at de hører på gründer-Norge er en veldig god nyhet og en viktig beskjed til regjeringen. De er opptatt av teknologibedrifter og vil ha en grønn omstilling. De ser at skattesystemet, som de ellers er for, må tilpasses gründere. 

Widne mener likevel det fortsatt er et stort «men» som gjenstår:

– Min beskjed til SV er at vi også må snakke om exit-skatten. Vi kan ikke ha en exit skatt som tømmer landet for talenter og kapital. Og det er jeg trygg på at SV er enig i, sier han og fortsetter: 

– Det som er mitt budskap til både SV og gründer-Norge er at vi nå har fått en ny sak å jobbe med, nemlig exit-skatten. Vi ser reaksjonene og forstår de. Nå må SV være med å finne gode løsninger, avslutter han. 

Widne deler bekymringene flere andre også har uttrykt etter at regjeringen før påske foreslo endringer i den såkalte exit-skatten. 

– I et internasjonalt kapitalmarked er Norge avhengig av at de som har evne til å skape nye bedrifter har lyst til å flytte hit. Da må de også kunne flytte vekk senere i livet. Hele poenget med skatten er å gjøre det vanskelig, og da vil de kanskje bare la vær å komme hit, sier han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.