Student-entreprenørskap

Studenten vil hjelpe andre unge med å bli gründere – nå ber han Vestre ta student-entreprenørskap på alvor

Jonas Moshedy, leder for student-organisasjonen Start Norge, håper på mer midler til å skape arenaer for unge gründere. 

Jonas Morshedy i Start Norge
På farta: Jonas Morshedy reiser stadig vekk rundt til de 13 lokallagene i Start Norge.
Publisert

– Mange gode selskaper har kommet ut fra universitetene, og vi mener mange unge gründere har blitt undervurdert før, sier Jonas Morshedy, leder Start Norge. 

Dette er Start Norge

  • Start Norge er en organisasjon drevet av og for studenter. 
  • Det er en frivillig organisasjon som retter seg mot entrepenørskap og innovasjon. 
  • Ble først etablert ved NTNU i Trondheim i 2002. 
  • Det er 13 lokallag og rundt 500 aktive medlemmer ved de ulike universitetene rundt om i landet. 
  • Er for alle studenter, også de som ikke går på entreprenør-rettede studier. 
  • Jobber blant annet med å planlegge og gjennomføre ulike arrangementer for studenter som ønsker å drive med entreprenørskap. 
  • Målet er å styrke båndene mellom studentene og næringslivet – i tillegg til å være en møteplass. 
  • Har som ambisjon om å være lavtærskel for studenter. Arrangementene er derfor gratis og det er ingen medlemskontigent. Start Norge driftes derfor på midler fra sponsorer. 
  • I følge organisasjonen selv når de omtrent ut til rundt 10.000 studenter årlig gjennom arrangementene. 
  • De hjelper også student-startups med ulike problemstillinger rundt kommerisalisering. 
  • Siden 2004 har organisasjonen arrangert pitche-konkurransen Venture Cup. 

Student-organisasjonen jobber med å skape arenaer og arrangementer for student-entreprenører, blant annet for å styrke båndene mellom studenter og næringslivet. 

Nå har han på vegne av organisasjonen sendt inn innspill til næringsminister Jan Christian Vestre og mener studentene må tas mer på alvor for at Norge skal bli «verdens beste land å drifte og starte virksomhet» – det uttalte målet i forbindelse med utarbeidelsen av «gründermeldingen». 

– Hvilken verdi mener du student-entreprenører har for innovasjon i Norge? 

– Man snakker om morgendagens problemer og at Norge skal bli verdens beste land å starte virksomhet. Student-entreprenørskap er en viktig del av dette når det er behov for ny teknologi, kompetanse og så videre, svarer han. 

Engasjert 

De siste årene har han stadig vært på farta – noe han også er når Shifter møter han med trillekofferten i den ene hånda, usikker på hvorvidt turen går til Trondheim eller en annen plass denne dagen. 

– Jeg tror dette er rundt tiende gangen jeg er på reise nå de siste ukene, sier Jonas Morshedy. 

Det er etter at han ble leder for student-organisasjonen at han ofte har vært nødt til ha kofferten liggende klar til neste reise. 

Morshedy selv studerer til en bachelorgrad i entreprenørskap ved BI i Oslo på fulltid, i tillegg til å lede organisasjonen – som består av 13 lokallag og rundt 500 medlemmer fra over hele landet. 

Han legger ikke skjul på at det ligger mye arbeid i å få ting til å gå opp, og må rett som det er hoppe på neste fly for å rekke en forelesning. 

På samme tid, er det helt tydelig at det er lidenskapen for student-entreprenørskap og unge gründere som driver han til å bruke så mye tid på frivillig arbeid. 

Håpet nå er altså at utfordringene de møter på skal bli hørt. 

– Blir dere oversett?

– Om vi blir oversett eller ikke er vanskelig å si. Spørsmålet er egentlig om regjeringen vet om problemstillingene vi møter, og om de har kommet tydelig frem. 

Hovedutfordringene Start Norge har pekt på i innspillet til Vestre er at organisasjonen gjerne faller litt utenfor ulike støtte-ordninger. 

Mye av tiden de frivillige bruker går derfor til å skaffe investorer. 

– Ordningen STUD-ENT har spesifikt vært rettet mot studenter, men vi som organisasjon faller utenfor der også selv om vi har arrangementer som er spesifikt rettet mot studenter, påpeker han. 

– Nå er vi også i en tid der det er vanskeligere å skaffe sponsorer. Det setter oss i en posisjon der vi må bruke enda mer tid på å skaffe penger. 

Faren er både at de frivillige skal bli utbrent, samtidig som at tiden brukt til å skaffe penger kanskje kunne gått til å planlegge bedre arenaer for studentene, understreker han. 

– Jeg mener ikke at vi skal få dekket alt, men man kunne for eksempel gjort det enklere å motta støtte til eksperimentelle prosjekter, forseslår Morshedy. 

– Det vi bryr oss om er om de faktisk gjør noe. Ord er bare ord og vi har lyst til å se handling.

Fra sykesengen til entreprenørstudiet

Han har selv noe bakgrunn som gründer og jobber med en startup-idé på siden av studiene.

Jonas Morshedy, leder for Start Norge
Idlsjel: Jonas Morshedy, leder for studentorganisasjonen Start Norge, er lidenskapelig opptatt av å hjelpe unge entreprenører med å få ting til.

At han skulle jobbe med noe innenfor entreprenørskap så man spor av allerede fra tenårene.

– Jeg elsker å skape verdi, løse problemer og utfordringer. Jeg har kanskje hatt litt andre interesser enn mange andre. Da jeg gikk på ungdomsskolen solgte jeg energidrikk i friminuttene liksom, sier han spøkefullt. 

Det var etter pandemien han begynte å studere i Oslo. Før det hadde han jobbet en del år i Norges Røde kors. 

Da han ble alvorlig syk under pandemien etter komplikasjoner med vaksinen, ble det et viktig vendepunkt for han, som førte til at han valgte å sikte inn mot gründer-karrieren. 

– Jeg lå innlagt på sykehuset en god stund og fikk mye tid til overs. Da måtte jeg tenke igjennom hva jeg faktisk er god på og hva jeg ville bruke tiden på fremover. 

Tiden i sykesengen ser ikke ut til å prege han negativt i dag – tvert i mot er han glad for at det førte til helomvendingen som har gjort at han er der han er i dag. 

Store ambisjoner

Etter å ha begynt på studiene oppdaget han likevel raskt at det var mye teoretisk og lite praktisk. 

– Jeg savnet å møte ildsjelene og de sultne studentene som faktisk ville få til noe. Det var sånn jeg fant Start Norge, sier han og fortsetter: 

– Så snakket jeg litt med de som hadde vært med i Start tidligere, og så en skikkelige gnist i øynene deres når de fortalte om den tiden. 

Da han ble leder bestemte han seg derfor for å jobbe for at alle medlemmene i studentorganisasjonen skulle ha nettopp den gnisten i øynene også i tiden fremover. 

Han har derfor lagt inn mye hardt arbeid for å gjennoppbygge organisasjonen, som i likhet med han fikk det tøft under pandemien. 

– Nå har aktiviteten økt, det har kommet inn flere lokallag og medlemmer. Vi er langt fra ferdig og skal gjøre mye mer for studentene. Det er vårt samfunnsansvar, understreker han. 

Hardt arbeid

Start Norge er ikke en ny organisasjon og ble opprettet i 2002. Siden 2004, foruten under pandemien, har de hvert år arrangert Venture Cup – en pitche-konkurranse for student-entreprenører.

Jonas i Start Norge
Klar for tur: Morshedy er trolig på vei til Start Norges lokallag i Trondheim.

I år skal finalen foregå i Hemsedal under Startup Extreme, og Morshedy forteller at pitche-konkurransen vil arrangeres i ny og bedre drakt. 

En rekke kvalifiseringer har så langt blitt avholdt i flere norske byer. Der har 12 student-startups blitt plukket ut til å pitche i Hemsedal, der flere viktige aktører fra næringslivet vil være i publikum. 

Før finalen vil alle finalistene få oppfølging fra inkubatur/katapultene Startuplab, 6AM, Innoventus Sør og DigiCat. Vinneren vil motta en pengepris på 100.000 kroner. 

Det som er nytt er altså at konkurransen vil bli holdt foran aktører, som potensielle investorer, som kan hjelpe startupene videre. 

– Vi mener dette kan bidra til å kommersialisere flere student-startups. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.