Hesteveddeløpet: Derfor sender norske superselskaper hverandre kosedyr i posten

Røkke-eide Cognite sendte enhjørning med sølvmedalje, dagligvaregigant Oda svarte med gyngehest med partyhatt. Ertingen mellom gigantgründerne handler om hvem som var størst først.

Publisert Sist oppdatert

Prisingen av norske oppstartsbedrifter har utviklet seg i full galopp de seneste årene. Og lenge har det vært et spørsmål som ville bli først til det som i den globale startup-verdenen betraktes som en slags magisk grense, og kan kalle deg enhjørning.

Begrepet sikter til at du har oppnådd en verdivurdering på en milliard dollar i løpet av en viss tid (10 år), og at selskapet ennå ikke er på børs.

Ordet «enhjørning» ble brukt fordi Aileen Lee (hun som fant det opp i 2013), så at nesten ingen startups oppnådde denne verdivurderingen (0,07 prosent). Det var like sjeldent som å faktisk støte på en enhjørning.

Gjennombrudd

Internasjonalt har det riktignok blitt vanligere og vanligere. Sverige har hatt flere, blant dem Spotify og Klarna, men i Norge har de altså uteblitt inntil videre. Nå er det derimot ingen tvil lenger; endelig har landet fostret opp en vaskeekte enhjørning.

I forrige uke nådde to norske selskaper milepælen, med få timers mellomrom, kunne DN melde. Oda (tidligere Kolonial.no) og Cognite har begge gjennomført kapitalinnhentinger priset over den magiske grensen. Ja, og så er Autostore i samme kategori.

Hvem som skrives inn i historiebøkene som den første av arten i den norske næringsfloraen, er det er det imidlertid skarp uenighet om i de ulike leirene. Noe blant annet DN gjorde et stort poeng av.

Kort tid etter at milepælen var omtalt i mediene, dukket et regnbuespranglete vesen opp på kontoret til Oda, med en sølvmedalje hengende rundt halsen. Gullmedaljen, kunne man lese på det tilhørende kortet, ble igjen på Fornebu.

Se bildegalleri av «gaveutvekslingen» øverst!

Feiring

Avsender var Cognite og forretningsutvikler Petter Ulset.

– Som du ser har vi feiret Odas og vår egne unicornstatus. Vi tror det ville være forløsende. Det vil åpne øynene for internasjonale investorer for mulighetene i det norske økosystemet. Videre har Autostore, Oda, Kahoot, Cognite og andre også tiltrukket seg en bred benk med talenter som vil bygge nye generasjoner av selskaper. Jeg er positivt overbevist om at det er dette og disse som vil bygge fremtidens Norge, skriver han i en e-post til Shifter om gesten.

Karls svar

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas hadde kort tid tidligere sådd tvil om enhjørningsstatusen til Cognite på grunn av eierstrukturen deres. «Gaven» ble umiddelbart besvart med et eget dyr, og et kort som startet som følger: «Kjære datterselskap av Aker».

– Vårt svar på gaven var å sende over en gyngehest med en partyhatt, altså ikke en ekte unicorn, men en med pålimt horn, sier Oda-gründer Karl Munthe Kaas.

Videre står det:

«Vi har allerede en enhjørning som står og spiser enhjørningsmarshmellows i fellesområdet, men vi vil legge til denne i samlingen. Takk! Vi er ikke helt sikre på hva vi skal gjøre med medaljen, men vi kan vel sende den videre til den neste Ekte Enhjørningen (TM) Norge vil produsere».

Ja, og så noen høfligheter.

God stemning

Munthe-Kaas understreker at det er god stemning i begge leire, og at han kjenner flere av de ansatte i Cognite svært godt.

– Det er ikke så «big deal» og ingen «hard feelings» egentlig, men vi synes de har forsøkt seg på en liten spansk en. Vår konklusjon er at vi kaller oss «første fullblods enhjørning».

– Den så litt dvask ut, den enhjørningen dere fikk tilsendt fra Cognite, mens dere sendte en gyngehest med stive bein?

– Ja, den har slappe bein, og uansett om jeg setter den på alle slags forskjellige måter, legger den seg bare ned.

Uansett er det plass til flere enhjørninger her til lands, mener representantene for begge leire. Norske startups galopperer definitivt som aldri før.