easee-saken

– Her er det et statlig organ som misbruker makten sin - og som ikke gjør den jobben de egentlig skal gjøre

Lade-gründeren ble svært overrasket over det svenske tilsynets konklusjon. – Ikke rettferdig i det hele tatt, sier Jonas Helmikstøl og deler plan B.

Daglig leder og gründer bak Easee, Jonas Helmikstøl, i selskapets lokaler i Stavanger.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag bestemte Elsäkerhetsverket at Easee sine elbilladere ikke kan selges i Sverige.

Det norske vekstselskapet vil anke avgjørelsen.

– Det er ikke en optimal situasjon, men det er en del av det, så vi må jo bare komme oss gjennom, sier gründer og toppsjef Jonas Helmikstøl til Shifter onsdag morgen.

Han mottok beskjeden klokken fire i går ettermiddag og samlet troppene samme kveld.

– Vi har jo prøvd å ha en dialog med dem, men de er ikke interessert. I den siste konklusjonen de har kommet med nå, har de egentlig ikke tatt hensyn til noen av de tingene vi har adressert. Det viser at de egentlig bare er interessert i å dekke sin egen rygg og sikre seg selv og stå på det de allerede har sagt. Det er dumt, sier Helmikstøl.

Han fortsetter:

– Det fremmer i hvert fall ikke innovasjon - og bygger ikke akkurat tillit, så nå kommer vi til å anke dette, og vi kommer til å knuse samtlige av de tingene de har kommet med og "backe" det opp med tredjepartsdokumentasjoner. Det har vi jo allerede sendt over til dem, men de ikke har tatt hensyn til noe av det. Det er vondt å se, gjentar gründeren.

– Hvor lenge holdt dere på i går kveld?

– Det ble ut over natten. Og så har det vært litt døgndrift de siste ukene.

– Overrasket over siste vending?

– Det var helt sykt. Vi har adressert de tingene som de først kom med på en saklig og konkret måte, men i konklusjonen har vi ikke fått mulighet til å svare på noe.

– Det er ikke rettferdig i det hele tatt. Her er det et statlig organ, som misbruker makten sin, og som ikke gjør den jobben de egentlig skal gjøre.

– Hva er planen nå?

– Nå skal vi jobbe sammen med myndigheter i andre land, for å få de til å se vår side og se hvor irrasjonelt dette er. Og så skal vi anke avgjørelsen, og sende den inn så fort som overhodet mulig, og få utsatt eller kansellert salgsnekten.

– Og hvis det ikke går?

– Det skal så sykt mye til for at det ikke blir sånn. Men uansett hva som skjer, må vi bare håndtere det. Vi vet at sannheten kommer til å komme frem før eller senere, og vi må bare fortsette å ha fokus på fakta og legge frem beviser.

– Vi har over 600.000 installerte enheter, og de har ikke noen rapporterte saker i Sverige eller Norge. Spesielt med medieomtalen som har vært i de siste ukene, så hadde det vært garantert at det hadde kommet frem ting, hvis det var noe. Det har det ikke.

– Har denne saken så langt vært ødeleggende på noe vis?

– Det skaper jo en del usikkerhet, støy og frykt. Det blir vårt ord mot deres. Og bare fordi de er myndigheter, så teller deres ord mer. Men det er jo ikke tilfelle. Her handler det om fakta og om å få frem sannheten, og her må vi få lov til å si vårt.

– Det kan ikke være sånn at myndighetene bare bestemmer seg for noe, uten at det har rot i virkeligheten. Det blir feil at vi ikke får lov til å ha en dialog rundt dette.

– Hvilke konsekvenser frykter du fremover?

– Det har allerede fått konsekvenser. Det gjør jo vondt. Men det er også mange som står med oss, som støtter oss. Men det er vondt å se at det går ut over kundene våre.

– Hvordan tar du vare på de ansatte nå?

– Med dialog og å være transparent - og minne dem på at dette er en «bump in the road», at dette kommer vi oss gjennom. Vi har vært gjennom ganske heftig «shit» før. Omfanget er noe nytt, og det er mange som ikke har vært med på tilsvarende ting, så jeg skjønner at det er skummelt. Men det er også fin trening.

– Og konkurrenten skyter opp på børs.

– Børsen går opp og ned, og jeg unner Zaptec alt godt. Dette ikke noe de spesifikt har hatt noe med å gjøre. Vi kommer til å komme sterkere tilbake enn noen gang. Det er en del av reisen, en del av suksessen. Vi må kunne håndtere dette også.

– Hvilke planer blir satt på vent nå, fordi dette arbeidet vil kreve ressurser?

– Vi holder koken. Vi utvikler som aldri før og har flere produkter i "pineline", så vi kommer til å gi bånn gass så langt det lar seg gjøre, og hvis vi eventuelt må gjøre noen justeringer, så gjør vi det. Men foreløpig holder vi stålfokus på det vi holder på med.

Elsäkerhetsverket:

Shifter har onsdag også intervjuet Joel Lee Antman, inspektør i det svenske Elsäkerhetsverket, som sier:

– En produsent har ansvar for at produktet oppfyller kravene, så deklarerer de at produktet oppfyller visse standarder. Ut fra de må vi så kontrollere produktet. At Easees løsning er elektronisk i stedet for elektromekanisk spiller ingen rolle. Selskapet må kunne vise på hvilken måte deres løsning er like sikker som kravene i standarden, forklarer Antman.

– Og det gjør de ikke?


– Nei, Den enkleste måten å se det på, er at bryteravstanden ikke er stor nok og at de standardene de henviser til foreskriver at reléene må være elektromekanisk sammenkoblede, sier Antman og fortsetter:


– Easee skriver at de ikke har en elektromekansisk løsning. De har i stedet en elektrisk sammenkobling som de mener oppfyller samme krav. Men hvordan de mener at den gjør det, har de ikke klart å vise, sier han.