UTVIDET VIRKELIGHET

Henter 10 millioner kroner for å gjøre det enklere å designe i Metaverset

Norske og internasjonale investorer hopper på drøyt to måneder gammel Oslo-startup.

Boris Kourtoukov (t.v.) og Gregor Finger henter 10 millioner kroner til Appear XR.
Publisert Sist oppdatert

Etter å ha syslet med et verktøy for å forenkle designprosessen i ulike VR- og AR-tjenester, eller såkalt utvidet virkelighet (extended reality, XR), tok de tidligere Bakken & Bæck-konsulentene Gregor Finger og Boris Kourtoukov med seg teknologien ut og startet oppstartsselskapet Appear XR i februar.

Kongstanken er å gjøre det like lett å designe i XR som det er å lage apper og nettsteder i dag - ved hjelp av såkalte no-code-verktøy. I Norge har blant andre Appfarm og Vev slått seg opp med denne teknologien, som i bunn og grunn eliminerer behovet for klassiske utviklere.

– Mens det har kommet flere gode designverktøy for nettsider og apper de siste årene, er designprosessen innen VR og AR fortsatt fragmentert og komplisert. Ofte tar det lang tid og krever en rekke ulike verktøy for å teste, eller gjøre relativt enkle justeringer og interaksjoner, sider medgründer og daglig leder Finger i en pressemelding.

Nå, drøyt to måneder etter at selskapet formelt ble etablert, henter Appear XR inn 10,2 millioner kroner i frisk egenkapital.

Utfordrende marked

De store utfordringene i dette markedet, ifølge Finger, er å skape solide og intuitive brukeropplevelser. Selv har han jobbet med teknologien i flere år. I Bakken & Bæck hadde han og kompanjong Kourtoukov kunder som Ikea, Autostore og Snap.

– Designere og produktteam bruker ofte ulike verktøy, noe som fører til fragmenterte resultater. Appear vil forbedre arbeidsflyten og legge til rette for bedre opplevelser, sier Finger.

Kjente investorer

Hovedinvestor i runden er nyetablerte Sondo Capital, som drives av den kjente norske startup-duoen Kjetil Holmefjord og Henrik Hatlebrekke. Fondet forvalter nå rundt 230 millioner kroner, etter at en ukjent Saas-milliardær skjøt inn penger tidligere i år.

– De har kjent på problemet selv og sittet med den fragmenterte utviklings- og design-stacket som kreves. Gjennom vårt eget nettverk og referanser har de fått ekstremt gode skussmål. Det handler litt om marked og teknologi, ja, men det er en satsing på teamet, sier Hatlebrekke til Shifter.

Flere andre velkjente tidligfase-investorer i Norge satser også, deriblant Voisey-gründer Erlend Hausken, som er i gang som investor etter at selskapet hans ble solgt til Snap med eventyrlig gevinst.

På listen finner vi også Neil Murray gjennom englefondet The Nordic Web, og investeringsselskapet som er sammensatt av en rekke teknologisjefer fra norske gründersuksesser - CTO Roundtable.

Web3-pionerer

Noen internasjonale investorer er også med.

Mest kjent er Foundamental, et Berlin-basert fond som investerer i skjæringspunktet mellom byggenæringen, gruvedrift - og, selvsagt, teknologi. Investeringsselskapet har en sammensatt portefølje med 106 investeringer fra hele verden, og investerer fra den aller tidligste fasen til serie B.

Den andre internasjonale investoren er et mer ubeskrevet blad. Foreløpig har amerikanske Mana Industries lansert ett fond, og inkludert Appear består porteføljen av seks selskaper.

Bak det hele står Jeromy Johnson og Jimmy Lee, som vil være kjente navn for de som følger spesielt godt med på web3-miljøet. Begge har vært sentrale i Protocol Labs, et miljø helt i spissen for utviklingen av desentraliserte tjenester, deriblant Filecoin.

Første produkter underveis

Nylig fortalte Meta-sjef Mark Zuckerberg at en form for kunstig intelligens skal rulles ut på alle deres tjenester innen kort tid, og understreket samtidig at satsingen på både AR og Metaverset fortsetter med full styrke.

Kourtoukov i Appear mener at veksten innen AR-maskinvare, drevet av nettopp store aktører som Apple, Meta og Microsoft, skaper nye muligheter og økt behov for bedre applikasjoner.

– Vi ser behovet for verktøy som fungerer på tvers av disse plattformene og systemene, og mener Appear kan bli en «game-changer» for å skape nye og gode brukeropplevelser i denne bransjen, sier han i meldingen.

Finansieringen gir selskapet muligheten til å akselerere utviklingen og ta de første produktene til lansering.

– Vi er stolte over å ha skaffet finansiering i et utfordrende marked, og gleder oss til å kunne bygge ut teamet raskt for å kunne lansere vårt første produkt, sier Kourtoukov.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!