UTVIDET VIRKELIGHET

Storinvestor debuterer i Norge, satser på akuttmedisinsk VR

Startup Wise Guys har for første gang plukket ut et norsk selskap til å delta i det kjente akseleratorprogrammet, og går inn som største eksterne aksjonær i Skillup.

Skillup utvikler løsninger i VR for trening på akuttmedisin.
Publisert Sist oppdatert

I 2012 gikk en gjeng teknologigründere fra Estland sammen for å bygge opp et akseleratorprogram som skulle hjelpe neste generasjons selskapsbyggere med å lykkes.

Siden har Startup Wise Guys vokst kraftig, og opparbeidet seg en portefølje på over 350 selskaper, gjennom ulike programmer og investeringsfond. Det kanskje mest kjente er elsparkesykkelselskapet Bolt.

Nå blir norske Skillup en del av gjengen. Selskapet har siden de ble spunnet ut av Visual Engineering i 2021, utviklet løsninger innen såkalt virtuell virkelighet (VR) for akuttmedisinsk trening.

– De sykehusene som ikke har simulatorrom, kan bruke vår plattform. Så vi tilbyr et virtuelt rom, et akuttmedisinsk mottak hvor man kan trene på det de gjør i det daglige, forklarer Ole Olsen, som har gründet selskapet sammen med Angie Lim.

Akuttmedisin i VR

I fjor hentet selskapet 3,5 millioner kroner via folkefinansiering. Etter pengeinnsprøytingen ble Skillup verdivurdert til 18,5 millioner kroner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

OVERSIKT: Sjekk detaljene i alle emisjoner i Shifters nye database

Nå har selskapet tatt et nytt steg, ved å bli tatt opp i Startup Wise Guys' akseleratorprogram dedikert til selskaper som jobber med utvidet virkelighet (XR).

Det er første gang et norsk selskap får innpass hos den estiske investoren, som har porteføljeselskaper fra både Sverige, Danmark og Finland fra før.

Med deltakelsen kommer en investering på 100.000 euro, tilsvarende drøyt 1,1 millioner kroner, samt en mulighet for ytterligere 250.000 euro om et halvt års tid - en sum investoren gjerne ser matches av andre investorer.

Prisen i denne runden ble satt til 23 millioner kroner før de nye pengene sto på konto.

Startup Wise Guys blir med denne transaksjonen største eksterne aksjonær i Skillup.

Samarbeid med Singapore

VR-prosjektet som nå er det selvstendige selskapet Skillup, startet egentlig som et samarbeidsprosjekt mellom National University Hospital of Singapore og norske Visual Engineering i 2019.

Året etter ble det utviklet en pilot i et innovasjonsprosjekt, for å undersøke om det faktisk var mulig å trene virtuelt for legeteam på akuttmedisinske sentre, og i februar 2021 ble det konkludert - prosjektet var en suksess og kunne videreføres.

Senere samme år ble Skillup altså fisjonert ut for å fokusere på helsesegmentet. I fjor ble en intensjonsavtale med den internasjonale aktøren European Traume Course signert.

Selskapet har fått støtte på 2,4 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

I år sikter Skillup på en omsetning på fire millioner kroner.