-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
-
Ingeniører innen kontroll, elektronikk og datasyn | Munin
-
Senior Developer | Klaveness Digital
-
Integration Engineer | MIMIRO
-
AI Engineer | Noteless
-
Customer Success & Content Coordinator | Wrepit
arbeidsKULTUR: 996
Gründerpar om norsk arbeidskultur:
– Farlig utvikling
Kristian Solheim og Vilde Regine Tellnes frykter norsk arbeidskultur er i ferd med å bremse verdiskaping og innovasjon.

– Selvfølgelig er mindre arbeid behagelig, men bare til et visst punkt.
Ekteparet Kristian Solheim og Vilde Regine Tellnes deler sine tanker i lys av diskusjonen om «ekstreme arbeidstider» i startups, gjerne omtalt som en 996-kultur, som innebærer å jobbe 9-9, 6 dager i uken.
De står selv bak selskaper som Healthy Eats og Verba, Cutters og Cactus - og hevder den norske arbeidskulturen de siste årene har beveget seg i retning av stadig kortere arbeidsdager og større offentlig sektor.
Fordi vi har en kultur der ansiennitet ofte veier tyngre enn prestasjoner, mener de det finnes lite intensiv for å skape, prestere og jobbe hardt.
– Samtidig har vi hatt næringsfiendtlig politikk i flere år, der det å starte og drive selskaper blir stadig mindre lønnsomt. Det er en farlig utvikling, for på lang sikt går dette ut over både verdiskaping, innovasjon og velferden vi alle nyter godt av.
Solheim mener vi lever i en slags illusjon om at «vi» er rike.
– Ja, staten er rik, men norske husholdninger er i en langt svakere posisjon enn andre husholdninger. Dette skaper en falsk trygghet, og den påvirker holdningen vår til arbeid, sier gründeren.
– Tenk deg at du skal investere alle pengene dine i ett av to konkurrerende selskaper, fortsetter han.
– Alt er likt, unntatt én ting: I det ene jobber teamet seks dager i uken fra 9 til 21. I det andre jobber de fire dager i uken fra 9 til 15. Hvilket selskap ville du valgt?
– Arbeidskapasitet kan være en superkraft
Svaret gir seg selv, hevder Solheim. Han mener hardt arbeid uten tvil øker sjansen for å lykkes.
– Men alt har et bristepunkt. Ingen er tjent med utbrente gründere. Derfor handler det ikke om å presse hele samfunnet inn i et 996-regime, men å erkjenne at i visse livsfaser og roller gir det faktisk mening, sier han.
– For unge, sultne gründere uten familieforpliktelser kan arbeidskapasitet være en superkraft. Da bør man få lov til å bruke den, uten at det nødvendigvis glorifiseres, eller demoniseres, supplerer Tellnes.
Det ideelle er ifølge gründeren å sette sammen team med både unge og «sultne folk» som kan stå i høyt tempo - og mer erfarne folk som kanskje ikke har kapasitet til 996, men som tilfører kapital, nettverk og kunnskap.
Kuttet kostnader
Gründerparet understreker videre at AI vil gjøre mange jobber overflødige, samtidig som teknologien også kan skape nye roller vi ennå ikke kjenner.
DN fortalte nylig historien om hvordan gründerne bak klesmerket Mediumtall snudde underskudd til millionoverskudd ved å si opp alle ansatte og ta i bruk AI.
Etter å ha kuttet kostnader og redusert markedsbudsjettet kraftig, står nå kun de to gründerne igjen i selskapet – og budsjetterer med 20 millioner i omsetning og to millioner i overskudd for 2025.
– Det betyr at spørsmålet ikke bare er hvor mye mindre vi skal jobbe, men hvor mye mer produktiv hvert individ kan være. Kanskje den første enhjørningsbedriften med bare én ansatt allerede i gang, sier Tellnes.