netthandel
Gründerne solgte seg ned for titalls millioner - satte pengene i neste prosjekt
Etter suksessen med Profrakt og exiten av halvparten av aksjene til Hawk Infinity, tar gründerne Alf Kristian Amundsen og Stein Tore Haga nå neste skritt på veien mot å dominere «netthandelens infrastruktur» med det nye selskapet Holio.

TÅRNÅSEN. Med munter finnmarksdialekt tar Alf Kristian Amundsen imot i de gamle lokalene til IBM, tilbaketrukket blant furutrærne på Tårnåsen sør i Oslo.
Amundsen har vært gründer lenge nå. Tilbake i 2013 deltok han på et av de aller første Tinc-programmene til Innovasjon Norge i San Francisco.

Den tekniske løsningen deres fra den gangen viste frem produkter med video på nett, og høres nesten hverdagslig ut i dag, men skulle vise seg å være flere år forut for sin tid.
Dessuten brukte gründerne alle «hustler-triks» i boken, inkludert et smutthull i søkealgoritmen til Google som ga fantastisk uttelling på trafikken, helt til Google tettet det. Senere utviklet de en live shopping-plattform med mulighet for chat direkte med programlederne.
Preplay fikk etter hvert napp hos Sean Percival og akseleratoren 500 startups. En av kundene, NHO, brukte Preplay frem til 2018, men så slo tyngdekraften inn, og store internasjonale aktører tok over markedet.
Lærte netthandelsbransjen å kjenne
– Selv om vi var syv år for tidlig ute, så lærte vi mye fra det, sier Amundsen i dag.
En av tingene han satt igjen med var en dypere forståelse for driften av nettbutikker. Kundene innen ecommerce hadde vært fornøyde med trafikken fra Preplay, og nå satt Amundsen med en idé om å hjelpe dem med teknologi og automatisering av alt det usynlige som er nødvendig og som skjer «bak de blinkene tilbudene på skjermen», som lager, logistikk og frakt.
– Det var mange som ville drive trafikk til nettbutikkene, og mange som ville starte egen nettbutikk, men færre som faktisk leverte effektive backend-tjenester, sier han om hvordan idéen om det som skulle bli Profrakt vokste i ham.
– Vi har en helt annen plassering i verdikjeden nå med tjenester som er «need to have» for nettbutikker, mot tidligere der det var mer «nice to have», legger han til.
Tok chips av bordet
Mens Amundsen drev med Preplay, var Stein Tore Haga i Ukraina hvor han drev med outsourcing av IT-tjenester. Da de to bestemte seg for å bygge Profrakt i desember 2020, var det fortsatt pandemi og nettbutikkene hadde gode tider. Et par år senere hadde selskapet 550 bedriftskunder og en omsetning på 100 millioner kroner. Pluss på bunnlinjen ble det allerede i andre driftsår.
Nå har Profrakt bikket over 1000 kunder og omtales som ledende innen såkalt tredjeparts frakt, mens serie-oppkjøper Hawk Infinity har kjøpt 51 prosent av aksjene for en ikke-offentlig sum.
Amundsen er klar på at de to gründerne ønsket å «ta noen chips av bordet».
Og det er snakk om mer enn noen sjetonger. En raskt voksende startup som attpåtil er lønnsom, kommer ikke billig, så gründerne sitter trolig på mer enn noen titalls millioner hver etter nedsalget.
Gründerne investerer i seg selv
Og pengene er allerede satt i arbeid i det nye selskapet Holio, som egentlig er en spinoff av Profrakt-prosjektet Adminpanel.
– Det handler om å investere der du har mest påvirkningskraft, sier Amundsen. – Og det er i eget selskap.
Nå eier han og Haga et holdingselskap, hvor investor og tidligere skøyteløper Ådne Søndrål har kjøpt seg inn i en liten andel, som igjen eier de resterende aksjene i Profrakt og nye Holio.
Det frittstående selskapet skal levere en plattform med fire produkter: En modul for lagerstyring, ordrehåndtering, analyse og en returportal, i tillegg til at Profrakt er en integrert del med sin transportadministrasjon.

Ifølge Martin Nordvold, som er produkteier, er planen at Holios system blir kjernesystemet for automatisering av ordre i nettbutikkene.
Systemet vil kunne fungere som en plug-in i netthandelsplattformer som Shopify og WooCommerce, og er integrert med ERP- og regnskapssystemer for automatisk bokføring av regnskapet til nettbutikker.
Relativt nylig ansatte Nordvold kom fra logistikkbransjen hvor han jobbet med Lettbutikk og utrullingen av Packiyo. Amundsen innrømmer at han forsøkte å rekruttere ham i halvannet år før overgangen endelig kom på plass.
– Vi har alltid vært opptatt av data, sier Nordvold. – Nå skal nettbutikker som sliter med marginene få se dekningsbidraget før avgjørelsen om å sende en vare. Dette gir mye bedre oversikt.
Etableres i Sverige
En annen fersk nøkkelperson på teamet er kommersiell leder i Profrakt, Stian Opsalhagen, som har en litt utradisjonell bakgrunn fra hotellbransjen.
Han har blant annet vært hotellsjef på Riddergaarden hotell på Beitostølen. For Amundsen var det et poeng at han ikke hadde frakt- og logistikkbakgrunn.
– Hotell- og reiselivsbransjen har en lik tilnærming til bruk av data og ny teknologi som oss i logistikk, sier han og medgir at overgangen fra å være gründer og involvert i alle avgjørelsen til leder av flere ansatte spredt i to selskaper har vært utfordrende.
– Men det er derfor vi har ansatt flinke folk som tar gode avgjørelser for oss.
Fra august er planen at Profrakt skal være etablert i Sverige. Nå jobber teamet på spreng for å finne den riktige måten å gjøre dette på. Deretter er planen å gå videre sørover.
– Ekspansjonsplanene er ikke skrevet i stein, sier Opsalhagen. – Men hvis det fungerer i Sverige, vil det være rask vekst derfra.