selskapsbygging
Tidligere investor kaster seg i det og følger gründerdrømmen
Tidligere Viking Venture-investor Magnus B. Willumsen har fått med seg Attensi-veteraner - nå skal de hjelpe SaaS-selskaper med vekst og retning.

Etter nesten åtte år ga Magnus B. Willumsen seg i fjor som investor i Viking Venture. Planen var å hjelpe SaaS-selskaper med voksesmerter i en periode.
Nå, etter å ha hjulpet flere selskaper med struktur og «go-to-market»-strategi, og etter å ha testet idéene sine på 150 gründere og eksperter i software-miljøet i Norge og utlandet, letter han på sløret på en rykende fersk startup.
– Jeg har gått med en del produktidéer i hodet, sier han. – Eller snarere; problemer som det er verdt å løse. Og så har jeg kjent på en gryende lyst til å prøve gründerlivet, og nå var timingen så god som den kunne bli.
I høst satte han seg ned foran macen og begynte å kode en skisse i Python, HTML og Javascript på gamlemåten.
– Ja, det var vel akkurat litt før den store «vibe-kodebølgen», så det var kanskje ikke raskeste vei til målet, men det hjalp å få konseptet ut i fingrene og inn i blodet.
Dette er Scalign
Scalign skal bidra til å løse et utbredt problem hos mange SaaS-selskaper: ineffektiv og uforutsigbar vekst. Ifølge Willumsen er det fire utfordringer som går igjen for mange ledere i SaaS-selskaper:
Å virkelig forstå og artikulere den verdien kunden får av å bruke softwaren
Mange går for bredt og prøver å løse for mange problemer for for mange ulike typer kunder, heller enn å jobbe fokusert
Man behandler alle potensielle kunder likt, når de i realiteten har ulik betalingsvillighet, ulik måte å kjøpe på, ulike varianter av det samme problemet
Det er krevende å samkjøre retningen internt, for eksempel ved at salg og marked trekker i forskjellige retninger
Attensi-veteraner
Med seg på selskapsbyggingen har Willumsen fått medgründerne CTO Simen Owesen-Lein og utvikler Martinus Ishoel, begge med fartstid i Attensi.
Samtidig har selskapet sikret seg mellom fem og ti millioner kroner i finansiering fra det han omtaler som «formuende privatpersoner som har kjent på problemet».
De første betalende pilotkundene er i gang med testingen, men før teamet tar neste skritt og ramper opp løsningen til flere, skal det valideres grundig.
Fra investor og rådgiver til gründer
– Hva har vært det mest overraskende for deg med å bli gründer?
– Jeg har jobbet mest med litt modnere selskaper, så det er definitivt nytt å være i så tidlig fase som nå. Det er et annet game på godt og vondt. Man har ikke fasit.
Han har allerede fått kjenne på den mentale berg- og dalbanen.
– Det er enklere å sitte i et styrerom og si hva som må gjøres enn å være den som faktisk skal utføre det på et operasjonelt nivå. Du må være høyt og lavt, med ansvar for alt fra koding til strategi, personell og funding, sier han.
God respons fra miljøet
Han forteller at responsen fra startupmiljøet har vært overveldende. En lang strøm av folk i software-sfæren har ønsket å sparre om løsningene med ham. Tilbakemeldingene har variert fra de overstrømmende, «dere er inne på noe virkelig stort her», til de noe mer kyniske; «dere har i realiteten satt strøm på en powerpoint her». Selv sitter Willumsen og teamet igjen med styrket tro på at dette er noe selskapene virkelig trenger.
Kanskje særlig dette med koordinering og samkjøring, eller det engelske ordet «alignment» som dukker opp igjen i selskapsnavnet.
– Den store visjonen vår er å få folk til å dra i samme retning. I dag er det ofte at de ansatte i software-selskapene ikke har en felles forståelse av hva selskapet gjør og hvem det retter seg mot.
AI og menneskelig psykologi
SaaS-selskaper verden over blir i økende grad utfordret av AI-løsninger. Willumsen ser på den raske utviklingen med delt entusiasme.
– For oss som nå bygger selskaper er det både bra og dårlig. Vi får gjort mer med de menneskelige ressursene våre, samtidig som konkurransen plutselig kan bli enorm. Det kan bli vanskelig for mange å skille seg ut.
I likhet med mange andre nå synes han det er krevende å se en klar strategisk retning i virvaret. Men en ting er klart.
– Jeg tror mye vil avhenge av nisjen man opererer i og hvor spesialisert den er. AI-systemene vil nok ta over en del av de mer homogene oppgavene hvor prisen etter hvert vil kunne gå mot null, men så vil det finnes mange som kan gjøre det bra i spesialiserte bransjer med mye domenespesifikk data, for eksempel.
Og så lenge menneskene bevarer kontrollen, kan man alltid stole på psykologien.
– Mange kjøpere av software-løsninger vil være opptatt av å ta så lav risiko som mulig. Da vil referanser og tillit aldri gå av moten.