Sport

Gikk fra vaskejobb til å bli nedringt av investorer

Kunstig intelligens er allerede i ferd med å innta tennis og golf. Nå utvikler en klatreinstruktør fra Mexico en ny AI-tjeneste som kan hjelpe deg til toppen av klatreveggen.

Jorge Eduardo Hermoso Valle, dataingeniør og klatreinstruktør, står bak Belay AI.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg er superimponert, den er veldig nøyaktig. Jeg har aldri sett noe lignende, sier den verdenskjente klatreren - og Youtube-stjerne - Magnus Midtbø om klatre-programvaren Belay AI i en video med nesten 400 000 seere. 

For to uker siden postet Midtbø en video på kanalen sin der han, sammen med gründer Jorge Eduardo Hermoso Valle, tester teknologien på et klatresenter i Oslo. 

Med video som eneste input bruker programvaren kunstig intelligens til å sammenligne forsøk og gi konkrete teknikktips i sanntid. Ikke ulikt det Sevensix og SportAI utvikler for tennis og golf, som Shifter har skrevet om tidligere. 

Programvaren bruker analyserer video i sanntid for å gi teknikk-tips til klatrere.

I motsetning til SportAI, med seriegründere som Espen Agdestein og Andreas Thome på laget, er Belay AI «bootstrapped» og programmert ene og alene av gründeren selv. Hermoso er fra Mexico, men flyttet til Norge i 2022 for å ta mastergrad i maskinlæring ved NMBU på Ås.

– Klatring er en av mine store lidenskaper. Hjemme i Mexico pleide jeg å se på videoene til Magnus på Youtube. Noe av det første jeg ville da jeg kom hit var å dra til klatresenteret på Skullerud, som er helt episk, sier Hermoso. 

– Etter en måned i Norge fikk jeg jobb på klatresenteret. Opprinnelig med å støvsuge gulvet siden det blir så mye kalk overalt. Etter hvert fikk jeg prøve med som instruktør.

Hermoso fikk jobben med å støvsuge klatresenteret på Skullerud. I dag jobber han som instruktør og parallelt med utviklingen av Belay AI.

Ettersom Hermoso studerer kunstig intelligens og jobber som klatreinstruktør var det naturlig for ham å utvikle en tjeneste som kombinerte de to. 

– Jeg har alltid likt å prøve nye ting og utvikle ideer. Jeg vil skape noe som gir en verdi til folk, helst på en morsom måte. Målet nå er å utvikle en AI som virkelig forstår klatring, og som kan brukes av både amatører og proffe. 

Oppstartsbedriften var opprinnelig et prosjekt gründeren utviklet som en privat liten greie. Etter hvert som prosjektet tok form, turte han å oppsøke Midtbø, som ofte klatrer på senteret hvor Hermoso jobber, og pitche ideen for han. 

– På det tidspunktet kjente jeg ikke Magnus. Jeg gikk bort til han da han «buldret» og spurte om fem minutter for å fortelle om en AI-tjeneste, som muligens kunne være noe for ham. Fem minutter ble til en time. 

– Magnus er kanskje den personen på verdensbasis med størst påvirkning i klatremiljøet, mener gründeren.

Her er videoen som har tiltrukket seg investorer til Belay AI

Belay AI er ikke offisielt lansert enda. Hermoso sier planen er at tjenesten blir tilgjengelig innen ett års tid. Tjenesten har likevel allerede blitt testet av landslaget i klatring under en workshop med gründeren. Planen er å lansere en fullversjon til desktop og en lettere versjon man kan bruke via smarttelefon. 

Snuser på kapitalrunde

Allerede i startfasen av utviklingen ble gründeren kontaktet av folk som hadde hørt om teknologien og muligens var interessert i å investere. Etter Midtbø publiserte videoen for to uker siden har mange flere tatt kontakt. 

– Jeg har ikke hatt behov for finansiering foreløpig, jeg følte jeg kunne klare meg uten. Nå er det rett tidspunkt å få med investorer, noe videoen til Magnus har bidratt med.

Hermoso sier det viktigste for han er å finne investorer som er interessert i teknologiens potensial, ikke nødvendigvis de som bare fokuserer på profitt. Parallelt med investormøter er gründeren på utkikk etter nye kolleger som vil være med å bygge selskapet.

– Det jeg ser etter hos investorer er at vi deler samme visjon om forskning og utvikling. Det var også derfor jeg ville vente litt før jeg hentet penger. Hadde prosjektet vært på et tidligere stadium ville jeg vært mer avhengig av pengene, nå føler jeg at jeg faktisk kan velge de som passer best for prosjektet, sier Hermoso. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.