Industriell programvare

Gikk fra ledelsen i Cognite til industriell AI-startup

Anna Olsson blir kommersiell direktør og investor i Intelecy.

Intelecy-gründer Bertil Helseth og Anna Olsson.
Publisert Sist oppdatert

Intelecy har en ambisjon om å gjøre AI til et verktøy for alle på fabrikken. Selskapets løsning skal gjøre det mulig for bedriftens egne produksjonsansatte å bruke AI-modeller uten å hyre inn konsulenter eller egen utivklerkompetanse, såkalt «no-code».

Rekrutterer fra Cognite

Anna Olsson som nå kommer inn, har spisskompetanse på industriell AI, og over 20 års fartstid i programvareindustrien, hvor hun har ledet og stått for internasjonalt løsningssalg, produktmarkedsføring og forretningsutvikling, heter det i en melding fra selskapet.

Hun hadde en lang og vellykket karriere i Microsoft, hvor hun oppnådde selskapets høyeste interne utmerkelse for lederskap av beste forretningsområde globalt. Olsson har de siste 4 årene spesialisert seg innen markedsføring og salg av industriell programvare.

Hun kommer til Intelecy fra rollen som VP Partner & Alliances i Cognite, hvor hun hadde ansvar for å etablere partnerstrategien og bygge opp det globale partnernettverket. Anna OIsson er utdannet teknolog, og arbeidet flere år som systemutvikler før hun gikk over i kommersielle roller.

Cognite har mistet mange nøkkelpersoner i det siste. Gründer John Markus Lervik gikk selv av i april. Hele gründer-teamet i Celsia har bakgrunn fra Cognite. Og Otovo hentet sin siste CFO derfra.

I Intelecy skal hun lede internasjonaliseringen av selskapet

– Jeg har selv erfart hvor sterkt industrien både ønsker og trenger å ta mer data-drevne beslutninger. Mange ser muligheten til å optimalisere produksjon, prosesser og vedlikehold, samt produsere mer bærekraftig ved bruk av AI, men det er få som får det til, sier Olsson i en kommentar.

Intelecy brukes i dag av en rekke internasjonale industribedrifter. På kundelisten finns store industriselskap i bl.a. næringsmiddelindustrien, mineral- og metallutvinning, energiproduksjon og vann og avløp. Internasjonale selskap som Glencore, IFF og HeidelbergCement står på kundelisten.

Også helnorske bedrifter har tatt i bruk teknologien. AM Nutrition, en global leverandør av erteprodukter til bruk i mat, dyrefôr og tekniske applikasjoner, bruker Intelecy for å nå bærekraftsmål knyttet til ressursutnyttelse og redusert energiforbruk. Norges største meieri, TINE på Jæren, bruker Intelecy til å forbedre kvalitet og redusere utslipp til miljøet. Ingeniørene på Norges største vannrenseanlegg, VEAS i Oslofjorden, bruker Intelecy for å redusere kjemikaliekostnadene i driften av anlegget og oppnå en høyere grad av rensing av avløpsvannet.

Fikk nye investorer

I andre kvartal 2022 hentet selskapet 11 millioner kroner for å styrke salg, markedsføring og produktutvikling. De nordiske ventureinvestorene Aidiom, Butterfly Venture kom inn sammen med Investinor og Skagerak Capital.

Både gründer og leder Bertil Helseth og Anna Olsson deltok i runden.

Industriell progamvare som trend

I følge en fersk McKinsey-rapport ligger Norge langt fremme internasjonalt, og har gode muligheter til å bli en global aktør innen industriell programvare.

Konsulentene anslår at dersom Norge aktivt bruker sin industrielle kompetanse, sine ingeniører og sin kundebase til å bygge nye selskaper, så kan innen industriell programvare bli en betydelig eksportvare på opp mot verdier på 27 milliarder innen 2030.

Kunstig intelligens kan brukes for å forbedre produksjonsprosesser, redusere forbruk av energi og råvarer, og forhindre skadelige utslipp til vann og luft.

Sørg for å være oppdatert på det nyeste i næringslivet

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*