Batteri

Eksplosiv vekst for Otovo: Dobler inntektene på hvert salg

Solkraft er i medvind, men det er batterier som er det nye gullet, mener Otovo-sjef Andreas Thorsheim.

Andreas Thorsheim, CEO i Otovo.
Publisert Sist oppdatert

Otovo presenterte sterke kvartalstall på tirsdag.

Antall installasjonssalg har økt fra 1183 i andre kvartal i fjor til 2398 i andre kvartal i år. Men inntektene øker enda mer. Der de tjente 64 millioner kroner i andre kvartal i fjor, ligger de i år på 194 millioner kroner i inntekt. .

Overskuddet har også økt fra 10 millioner i andre kvartal i fjor til 42 millioner i andre kvartal i år.

— Otovo er i andre kvartal lønnsomme i tre land, Norge, Spania og Italia. Markedsplassmodellen vår er nå bevist, sier Andreas Thorsheim, CEO og medgründer i Otovo.

Han forteller at de skal inn i tre nye markeder i løpet av året: og sikter mot 500 millioner i omsetning i andre halvår.

Batteri en hoveddriver for vekst

Thorsheim peker på tre ting som bidrar til høyere vekst i inntekter enn installasjoner:

1) Større installasjoner per salg 2) Større margin 3) Batteri som en del av salget

Fra april i fjor til og med andre kvartal i år, har solcelle-selskapet Otovo solgt batterier for 100 millioner kroner.

– Dette er noe vi har sagt nei til i seks år. Vi ville vente til produktet ble bra nok. Men Fabio Stefanini (landssjef i Otovo Italia) lanserte det på eget initiativ, og det har gått så bra at det har blitt en del av vår offisielle strategi, sier Thorsheim

– Er batterier gode nok nå?

– Det er ennå litt usexy og ikke spesielt forbrukerrettet. Litt som en mobiltelefon på slutten av 90-tallet. Men prisen har falt 89 prosent på de siste 10 årene, og den har falt 6 prosent så langt i år, sier han.

I mai, sa Thorsheim i Shifter at batterisystemer var en del av hvert fjerde salg, og han spådde at alle hus ville ha batterisystemer som en del av energiforsyningen de 10 neste årene.

– Er batteriene på et fornuftig prispunkt nå?

– Det vil bli mye billigere. Et battere på mellom 5 og 15 kilowatt-timer vil i dag koste mellom 50.000 og 150.000 kroner. Men jeg tror prisen vil ned på rundt 100 dollar per kilowatt-time, da vil prisen være en tiendedel av dette igjen, og da vil det være billigere å lagre energi enn å flytte den, sier Thorsheim.

– Hva betyr det?

– Da kan vannkraft være gratis og det vil likevel tape mot sol og batteri. Det vil bli nærmest gratis energi, som vil øke kjøpekraften til forbrukere i den rike delen av verden, og det vil endre mye for den fattige delen av verden. Billigere energi har historisk alltid ført til fremgang.

Derfor blir det billigere

Det er flere Otovo-gründere som tror på batteri. I april kunne Shifter melde at Otovo-medgründer Andreas Bentzen skulle slutte i selskapet for å bli med i batteriprodusenten Freyr

– Hvorfor blir det billigere?

– Fordi det produseres mer. Volumet går opp.

– Men er det ikke en del sjeldne metaller i batterier som holder kosten oppe?

– Det vil vi utvikle oss rundt. Sjeldent = dyrt, og derfor vil vi ha batterier uten sjeldne metaller eller komponenter.

Mener batterier vil bli større enn sol

– Tror du på en desentralisert energi-fremtid?

– Ja, uten tvil. Majoriteten kommer til å skape egen kraft.

– Men betyr det at man kan være helt uavhengig strømnettet?

– Det skal litt til. Helt uavhengig er vanskelig å se for seg i nær fremtid, men det er ikke langt unna at en Italiener kan gå fra mars til november uten å være i nærheten av nettet.

Han forteller at i Tyskland og Italia er sju av ti kunder batterikunder.

– Hvor store er de markedene?

Vi går ikke ut med våre tall, men Tyskland er Europas største marked og Italia er vårt beste land så langt. Nå tilbyr vi snart batterier i alle markeder og det er en del av strategien at vi skal satse på batterier.

– Tror du batterier blir større en sol?

– Ja. Det blir batterier knyttet til alt som har med strøm å gjøre. Otovo bestemte seg i fjor for å bli et batteriselskap og er i ferd med å lykkes som det.

– Hva betyr det for hvordan dere organiserer dere?

– Vi skal tilby batterier gjennom alle nettsidene våre. Alle landsjefer har salgsmål på batterier. Vi skal bli gode på å selge batterier, gode til å styre batterier og gode til styre en flåte av batterier, slik at eksempelvis naboer kan utveksle energi mellom hverandre og spare mer penger som del av et Otovo-system enn hver for seg.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*