Batterier

Northvolt henter nye 1,1 milliarder dollar fra globale investorer

På fem år har den svenske batterigiganten fått over 70 milliarder kroner fra investorene.

Fra Northvolts fabrikker.

Northvolt har fått inn 1,1 milliarder dollar, tilsvarende 11 milliarder kroner gjennom et konvertibelt lån.

Det melder selskapet i en pressemelding.

Pengene skal gå til å finansiere ekspansjons av produksjon av battericelle- og katodemateriale i Europa.

Investorene som deltok I runden var AMF, AP Funds 1-4, ATP, Ava Investors, Baillie Gifford, Compangnia de San Paolo, Folksam Group, Goldman Sachs Asset Management, IMAS Foundation, Olympia Group, OMERS Capital Markets, PCS Holding, Swedbank Robur, TM Capital og Volkswagen Group.

– Vi er stolte og takknemlige for støtten og tilliten fra disse verdensledende investorene og partnerne. Vi kommer til å fortsette å jobbe hardt for å holde løftet om å bygge verdens grønneste batteri, sier Northvolt-sjef og medgründer Peter Carlsson.

Siden 2017 har Northvolt fått inn 8 milliarder dollar i egenkapital og gjeld.

Selskapet har planer om å bygge kapasitet til å levere på 55 milliarder dollar i bestillinger fra kunder som BMW, Volvo, Scania og Volkswagen.

Selskapet leverte de første kommersielle batteriene i mai fra sin første fabrikk, Northvolt Ett.

Svenskene omtaler Northvolt Ett som Europas første gigafabrikk. Ved full kapasitet skal fabrikken kunne produsere 60 Gwh med batterier - tilsvarende batteriene som trengs i en million biler.

Fremover er planen å etablere enda flere gigafabrikker, en i nærheten av Gøteborg, en annen i Heide i Tyskland og enda en i Sverige som skal spesialisere seg på katodemateriale.

Norge har også flere batteriprosjekter på gang, Freyr, Beyonder og Morrow Batteries for eksempel, men de ligger et stykke bak Northvolt i løypen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*