#ikkealene

Easee-gründeren mener samboeren reddet livet hans: – Jeg har kjent på mye skam og fått angstanfall 

Samtidig som Jonas Helmikstøl ble pappa for andre gang, satte svenske myndigheter foten ned for ladeboksen hans. Nå forteller han hvordan de siste månedene har vært.

Familiefeiring: Jonas Helmikstøl sammen med samboer Vigdis Gabrielsen og sønnen Atlas Gabrielsen Helmikstøl.
Publisert Sist oppdatert

Etter noen turbulente måneder, gikk Jonas Helmikstøl av som toppsjef i Easee i august. Hva som har skjedd i selskapet har blitt tett fulgt av oss i Shifter og andre medier. Nå deler han detaljer fra den personlige krisen han har stått i – fra i vinter og frem til i dag. 

Psykisk helse og gründere: #ikkealene

Denne høsten ønsker Shifter å belyse temaet psykisk helse under kampanjen #ikkealene. I den forbindelse har vi snakket med flere gründere om deres tøffeste utfordringer i løpet av karriere for å normalisere utfordringene de står i. Les 23 gründere fortelle om sin erfaringer i denne saken!

– Jeg har vært veldig langt nede. Jeg har følt på mye skam – hvordan kunne jeg være så dum og la dette skje? Når du merker at det blir stilt spørsmålstegn til verdiene dine og integriteten din, at folk både eksternt og internt tviler på deg, så er det det som sårer aller mest, sier Helmikstøl på telefon fra Stavanger. 

– Det er veldig viktig for meg å være autentisk, men nå merker jeg at mange ikke stoler på det jeg sier. Folk stiller spørsmål ved alt jeg sier, og jeg merker at tillit og respekt ikke er der lenger – det er jævlig tungt.

Da Shifter tok kontakt og spurte om han ville snakke om psykisk helse, fikk vi først et litt forsiktig svar: 

– Jeg har kanskje noe å bidra med, men må bare være veldig forsiktig med hva jeg takker ja til akkurat nå siden jeg er i en «recovery»-periode. 

Etter litt betenkningstid bestemte han seg for å dele sine erfaringer fra de siste månedene. 

– Jeg hadde ikke vært klar til å fortelle for et par uker siden eller måneder siden. 

Felles lur: Jonas Helmikstøl ble pappa for andre gang i februar, til sønnen Atlas.

Sagt opp sine nærmeste 

Han beskriver det siste halvåret som det tøffeste han har opplevd som gründer. I løpet av kort tid måtte selskapet reduseres fra over 500 til 150 ansatte. Det i et selskap som har tenkt annerledes rundt omsorg for ansatte. Kjærlighet har vært en av kjerneverdiene og menneskene har vært i fokus. 

Han har sagt opp sin bestevenner, kjæresten, «Head of Love» i bedriften og sine to søstre, og i tillegg flere hundre andre som hadde tillit til toppsjefen. 

– Den beste måten å beskrive følelsen av dette på er en helt ubeskrivelig smerte som jeg ikke unner noen å gå gjennom. Du har aller mest lyst til å grave deg ned, å flykte, grine, og å bli sint. Men det kan du ikke, du har ikke noe annet valg enn å fortsette å kjempe. Kjempe for å ikke miste alt det du og mange andre har brukt så mye tid og energi på å bygge opp. I håp om at all denne smerten ikke var forgjeves.

Opplevde at kroppen sviktet

I løpet av krisen i bedriften har Helmikstøl også kjent krisen bokstavelig talt i kroppen. 

– Jeg har fått panikkangst flere ganger, der kroppen bare har sviktet totalt. Jeg har måttet oppsøke legevakt på grunn av det. Jeg ville helst gå hjem og ikke si det til noen. Det skjer fortsatt, men jeg får god hjelp av de rundt meg. Jeg jobber blant annet med hun som var «Head of love» i bedriften vår. Hun er healer og behandler blant annet med akupunktur og massasje. Massasje har vært veldig bra for at jeg skal bli bedre, sier Helmikstøl. 

De nærmeste har vært avgjørende for ham i denne tiden. 

– Hun der hjemme har gjort at jeg fortsatt lever. 

Mistillit og grensesetting 

På grunn av krisen ble også partnerskap satt på prøve.   

– Noen av partnerne våre, forståelig nok, valgte å ta avstand. Jeg har jobbet intenst med kreditorer de siste månedene. Det koster. Det vanskeligste synes jeg har vært at folk har mistet tillit til meg. Jeg har ikke gjort dette for pengene, men fordi jeg har et genuint lyst til å bygge en bedrift der folk føler seg trygge, sett og hørt. Når du ikke føler og trygg i din egen bedrift, så blir du virkelig testet. Hvor mye vil du det, hvor mye mener du det, spør han.  

I kampen for å redde selskapet har han prøvd å stille opp på alle kanter. Han har innsett at han burde vært bedre på å sette grenser.

– Når du prøver å please alle –  både media, hjemmebane, kreditorer, partnere og kolleger, så blir det for mye. Det har jeg kjent mye på. Nå leser jeg meg opp på hvordan jeg skal bli bedre på å sette grenser. 

– Seighet og stahet kan bikke over 

Vanskelige dager og måneder har ført til selvransakelse. 

Familietid: Jonas Helmikstøl slapper av mens sønnen Atlas leker på ham og gulvet hjemme i Stavanger.

– Det er noen dager jeg har tenkt - er det verdt det? Er det verdt å ofre liv og helse og dyrebar familietid? En av både fordelene og ulempene til de fleste gründere er at de er veldig seige. Seighet og stahet kan bikke over. Det kan bli så mye at du ikke tørr eller vil spørre om hjelp. Andre kan slite med å gi slipp på kontroll eller vil ikke bry andre. Jeg har sett at andre allerede har mye, og har i stedet tatt mer i min ryggsekk –  som alt er stappfull. 

Han har innsett at det ikke går i lengden. 

– Det er ikke bærekraftig. Du må evne å be om hjelp og å sette grenser. Du må klare det kunststykket å ta vare på deg selv. Jeg har jo hørt at folk har sagt det, men til tider har jeg følt at jeg har uendelig med energi. 

Denne saken er en del av kampanjen #ikkealene, der Shifter belyser psykisk helse blant de som bygger nye selskaper. I den forbindelse har vi snakket med flere gründere om deres tøffeste utfordringer i løpet av karrieren. Les 23 gründere fortelle om sin erfaringer i denne saken!

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.