Funding

Børsvinduet lukkes: Antallet nynoteringer på Euronext growth i fritt fall

Kraftig dagen derpå etter børsfesten, men fortsatt noen glør igjen i startup-finansieringen.

Veksten i antall nye selskaper på Euronext Growth stoppet opp i første kvartal
Publisert

En oppsummering av første kvartal 2022 viser flere tegn på at fundingfesten er over på børsen for denne gang. Det er i det minste snakk om en betydelig nedkjøling av det rødglødende klimaet fra høsten.

I 2021 stod rekorder for fall. Globale renter gikk i gulvet, mens antallet enhjørninger krysset 1000 samtidig som hyppigheten og størrelsen på finansieringsrundene for startups gikk i taket, også i Norge.

Helt stopp på tech-noteringer

Men etter noen ville år på Euronext Growth i Oslo er det nå tegn til full stopp i nynoteringene (IPOene).

Antallet mer eller mindre modne selskaper som ble notert på Euronext Growth endte på 61 i fjor. Mange av disse var tech- og fornybarselskaper. 40 prosent, eller 24 selskaper, gjennomførte IPOen i første kvartal.

Så langt i 2022 har kun fire selskaper blitt notert på denne børsen, en årlig nedgang på 83 prosent.

Dessuten kan kun to av de nye selskapene sies å forsøke å gjøre noe radikalt nytt, CO2-fangst-selskapet Ocean Geoloop og hydrogenselskapet Hyon. De to andre driver innen tradisjonell shipping.

Kraftig fall i antallet IPOer i USA

Trenden er internasjonal. Tall fra Renaissance Capital viser at antallet børsnoteringer i USA falt til 18 i første kvartal, en nedgang på 82 prosent fra året før.

Summen som ble hentet i forbindelse med noteringene, var også det laveste på seks år med 2,1 milliarder dollar, ifølge CB Insights. Til sammenligning ble det hentet 84 milliarder dollar i fjerde kvartal 2021.

Finansieringen har bremset opp, men ikke mye

CB Insights tall indikerer også at den labre aktiviteten på børs er i ferd med å smitte over på unoterte selskaper og startups. Men nedtrappingen er ikke på langt nær like dramatisk.

Shifters gjennomgang av emisjoner i norske start- og vekstselskaper viste at for de to første månedene av 2022 var det fortsatt bra med kapital tilgjengelig, selv om noen få store tok mesteparten av potten. Totalt hentet unoterte, norske startups 3,4 milliarder i januar og februar.

Global venture-funding endte, ifølge CB Insights, på 143 milliarder dollar i første kvartal fordelt på 8835 dealer - en nedgang på 19 prosent fra fjerde kvartal, men faktisk høyere enn i første kvartal 2021.

Mens det fortsatt er stor spenning knyttet til hva som skjer hvis Softbank trapper ned investeringene, viser tallene at Tiger Global Management fortsetter å kjøpe. «Investoren med mitraljøse» var mest aktiv også i siste kvartal og investerte i 120 selskaper.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*